Зам.-министър Борисов: От началото на 2018 г. до момента МИ е сертифицирало проекти по ЗНИ на стойност 294 млн. лв.
 
05 декември 2019

През 2018 г. износът на храни е нараснал с 5 % и е на стойност 4,3 млрд. лв., а за полугодието на 2019 г. като ръст спрямо същия период за предходната година е близо 3 %. Това каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на дискусията на в. "Стандарт" "Да! На българската храна". Той подчерта, че в хранително-вкусовата промишленост работят около 5 300 фирми и те осигуряват работа на около 75 000 човека, а хранително-вкусовата заема 11 % от БВП, създаден от преработващата промишленост.

В рамките на дискусията зам.-министър Борисов очерта хоризонталните политики, които Министерството на икономиката провежда относно хранително-вкусовата промишленост и  акцентира на инвестиции, иновации, експорт и интернационализация. „За последните две години от началото на 2018 г. до момента Министерството на икономиката е сертифицирало проекти по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ)  на стойност 294 млн. лв., които от своя страна осигуряват 357 нови работни места“, каза зам.-министър Борисов.

По време на форума Борисов призова компаниите да се включат по процедури от оперативната програма. „Към момента по проведените процедури от ОПИК 2014-2020 г. за иновации (в т.ч. “Разработване на продуктови и производствени иновации“, ”Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия“ и „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията“) са подкрепени 63 предприятия от тематична област „Индустрия за здравословен живот и биотехнологии” на обща стойност около 17 млн. евро“, каза  той. По негови думи за внедряването на нови технологии и научни разработки изключително важно е сътрудничеството с научните среди. „В тази връзка бих искал да ви насърча да се възползвате от обявената в момента процедура по ОПИК за създаване и развитие на Регионални иновационни центрове. Целта на процедурата е изграждане и развитие на съвременна инфраструктура за научноизследователска дейност и експертиза за провеждане на приложни научноизследователски дейности от отворен тип. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 115.6 млн. лв., а  срокът за кандидатстване е до 20-ти януари 2020 г.“, каза зам.-министър Борисов.

 

 

 

 

 

 

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката