Зам.-министър Борисов: Стойността на разрешения износ и изходящ трансфер в отбранителната индустрия за първите 10 месеца на 2019 г. е около 850 милиона евро
 
25 ноември 2019

Отбранителната ни индустрия има съществен принос за ръста на експорта. Стойността на разрешения износ и изходящ трансфер през периода януари-октомври 2019 г. е около 850 милиона евро. Тази стойност е показателна, че през последните две години се запазва големият обем на износа и трансфера, въпреки особеностите на външните пазари на отбранителни продукти, които са неустойчиви и с висока степен на зависимост от глобалната военнополитическа среда. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при откриването на конференция на тема „Индустрията и високите технологии в интерес на отбраната и националната сигурност“, организирана от АФСЕА секция „София“ (Armed Forces Communications and Electronics Association).

Икономическият заместник-министър поясни, че целите за развитие на българската отбранителна промишленост, около които са обединени усилията на правителството и индустрията, са да се повиши иновативността на българските отбранителни продукти, да се постигне технологично обновление и по-висока конкурентоспособност. В тази връзка, той изтъкна, че един от ангажиментите на Министерството на икономиката е да оказва подкрепа за успешното утвърждаване на позициите на българския бизнес на международните пазари. По думите му министерството осигурява участието на български фирми в международни тръжни процедури на НАТО за осъществяване на проекти по Програмата за инвестиции в сигурността (NSIP) и в подкрепа на мисии и операции. „В поддържаната от икономическото ведомство база данни на потенциалните кандидати за участие в международни процедури на НАТО са включени 172 фирми. Близо 70% от бюджета по Програмата за инвестиции в сигурността (NSIP), възлизащ на 700 милиона евро през 2019 г., се управлява от двете агенции на НАТО – Агенцията за поддръжка и снабдяване (NSPA) и Агенцията за комуникации и информация (NCIA).“, коментира той.  И допълни, че благодарение и на усилия на екипа в министерството, се увеличава интересът и делът на нашите фирми, сключили договори с тези агенции (в базата данни на Агенцията за поддръжка са приети 115 български фирми, а Рамкови споразумения за доставки с комуникационната агенция са сключили 8 български фирми, като през последните 3 години има конкретни договори за 2 млн. евро.) Годишният оборот на българските фирми през Агенцията за поддръжка и снабдяване нараства и възлиза на 19.5 млн. евро до този момент на 2019 г., като същевременно се изпълнява рамков договор на обща стойност 112 млн. евро.

Зам.-министър Борисов подчерта още, че Министерството на икономиката осигурява също и институционална подкрепа за успешното участие на български фирми в Европейска програма за индустриално развитие в областта на отбраната (EDIDP). По програмата с бюджет от 500 млн. евро вече има подадени проектни предложения за 2019 г. с участието на български фирми. В допълнение той заяви, че фирми от сферата на отбранителната промишленост, могат да се възползват от новата процедура по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК), а именно „Създаване и развитие на Регионални иновационни центрове „(РИЦ) с бюджет от близо 116 млн. лв. Целта на процедурата е изграждане и развитие на съвременна инфраструктура за научноизследователска дейност и експертиза за провеждане на приложни научноизследователски дейности от отворен тип, които биха могли да ускорят икономическото и социалното развитие на българските региони. Крайният срок е 20 януари.

В заключение икономическият зам.-министър поясни, че всичко това е в съзвучие с приоритетите на Министерството на икономиката: създаване на траен икономически растеж, изграждане на индустриални зони, привличане на инвестиции, подкрепа на малките и средните предприятия, фокусиране на усилията върху високотехнологични сектори.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката