Зам.-министър Данчев: България активно работи за привличане на нови индийски инвестиции
 
30 март 2022

България активно  работи за привличане на нови индийски инвестиции. Това заяви заместник-министърът на икономиката Димитър Данчев на среща с Н. Пр. г-н Санджай Рана, посланик на Република Индия в България. Това бе първа среща на посланика в Mинистерството на икономиката и индустрията след започване на мандата му в страната.

По време на срещата бяха обсъдени широк кръг въпроси от взаимен интерес. Двете страни се обединиха около мнението, че съществува голям потенциал за разширяване на двустранната търговия и отчетоха необходимостта съвместно да насърчават дейностите, насочени към увеличаване на търговския обмен между България и Индия. Отбелязан бе потенциалът за развитие на двустранното сътрудничество в областта на земеделието, ИКТ, туризма, отбранителна индустрия и др.

Заместник-министър Данчев подчерта, че България може да предложи на индийските компании множество икономически предимства. Той посочи, че вече има редица примери за успешни индийски инвестиции у нас в областта на информационни технологии и аутсорсинг на услуги, фармацевтика, земеделие, автокомпоненти, киноиндустрия, туризъм и хотелиерство.

Икономическият зам.-министър изтъкна още, че развитието на индустриалните паркове е сред приоритетите на Министерство на икономиката и индустрията и приетият Закон за индустриалните паркове създава добри перспективи за чуждестранни инвеститори, желаещи да навлизат на европейския пазар.

По време на срещата двете страни се обединиха около мнението, че Българо-индийската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество е добра основа за задълбочаване на търговско-икономическо сътрудничество между двете страни.

В заключение зам.-министър Данчев изрази готовност за съдействие при евентуални затруднения на индийски компании у нас.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg