Зам.-министър Данчев се срещна с държавния секретар на Федералното министерство на икономиката на Германия Свен Гиголд
 
14 април 2022

Заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев и държавният секретар на Федералното министерство на икономиката и опазването на климата на Германия Свен Гиголд проведоха работна среща. На нея те се договориха за преструктуриране на Българо-германския съвет за коопериране и приспособяване на неговото както съдържателно, така и структурно функциониране към актуалните приоритети в двустранните икономически отношения в контекста на предизвикателствата, свързани с възстановяване от пандемията COVID 19 и икономическите последици от войната в Украйна. Срещата се състоя по време на работно посещение на заместник-министър Данчев в Германия.

В рамките на дискусията зам.-министър Данчев подчерта значимостта на Германия като стратегически партньор за България и отбеляза, че положителното развитие на двустранните отношения е приоритет за нашата страна. По негови думи Германия заема първо място като външнотърговски партньор на България, като за 2021 г. двустранната търговия бележи нов рекорд и надхвърля 8,9 милиарда евро. „Страната е и сред водещите инвеститори, като към 31.12. 2021 г. преките инвестиции от Германия са в размер на 3,8 милиарда евро“, каза още Данчев.

Двете страни се обединиха около становището, че Българо-германският съвет за коопериране може да бъде успешен инструмент за задълбочаване на двустранните отношения по стратегически теми от взаимен интерес.

Заместник-министър Данчев представи накратко пред германския си колега, стратегическите теми от интерес за българската страна, сред които: присъединяване на България към ОИСР, сътрудничество по линия на следвоенното възстановяване на Украйна, дигитализация и цифрова трансформация на икономиката, иновации и индустриално сътрудничество, зелен преход, транспорт и цифрова свързаност, туризъм, селско стопанство.

От своя страна държавният секретар Гиголд  посочи, че теми свързани с гарантиране наличието на квалифицирана работна ръка са от интерес и за германската страна.  По време на разговорите Гиголд се съгласи за необходимостта от преструктурирането на Съвета за коопериране и оптимизиране на неговата структура и начин за функциониране, при активното включване на бизнеса и организации на бизнеса в неговата работа.

В края на срещата двете страни обсъдиха и последващите стъпки за практическа реализация на постигнатите договорености.

В рамките на посещението в Берлин, заместник-министър Данчев участва и в работна среща с представители на бизнеса, организирана от Източната комисия на германската икономика, домакин, на която бе представителството на Комерцбанк в Берлин.

Пред участниците в срещата заместник-министър Данчев представи актуалното икономическо развитие на България, приоритетите в икономическата политика и направи презентация на Плана за възстановяване и устойчивост на България, след което се проведе дискусия с представените на събитието фирми и организации сред които Aurubis, METRO, SAP, Commerzbank, Източната комисия на германската икономика и Федералното министерство на икономиката и опазването на климата.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg