Зам.-министър Киряков: Европейската комисия настояват 25% от общия размер на средствата по линия на REACT-EU да са за „зелени“ инвестиции
 
28 септември 2021

„В момента най-важната тема е  възстановяването на икономиката и пораженията, която тя получи вследствие COVID-19. През месец октомври ще стане ясен окончателния размер на средствата по линия на REACT-EU по транша за 2022 г., като службите на Европейската комисия настояват 25%  от общия размер на средствата по линия на REACT-EU да са за „зелени“ инвестиции“. Това заяви заместник-министърът на икономиката Красимир Киряков по време на Международна конференция „Финансова подкрепа за МСП – SIMExpo 2021“. Събитието се проведе в хотел Балкан, а негови организатори са Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Българската търговско-промишлена палата.

В рамките на конференцията зам.-министър Киряков подчерта, че  с цел улесняване на достъпа на бизнеса до кредити за възстановяване на дейността е налице нова гаранционна програма (програма „Възстановяване“), която е финансирана със средства от ОПИК“. Тя е продължение на вече стартиралия гаранционен финансов инструмент „Портфейлна гаранция с таван на загубите за преодоляване на последствията от пандемията COVID-19“. Чрез продукта се предлага на кредитните институции в страната форма на подобрение, чийто параметри ще позволят финансирането на голям брой предприятия при изгодни условия, което до голяма степен да покрие свързания с последствията от COVID-19 повишен кредитен риск.

Зам.-министър Киряков изтъкна, че развитието на  българската икономика  трябва да бъде в синхрон с това което ще се случва в Европа и в света през  следващите 20 г. „Тук говорим за дигитализация, за зелена и кръгова икономика“, поясни той. И акцентира върху помощта на държавните институции. По него думи те трябва да проведат достатъчно ясна информационна кампания, която да разясни на бизнеса истинските предимства от тези направления, в които ще се  развива икономиката ни.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Тел.: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg