Зам.-министър Киряков присъства на откриването на нова фабрика за високоспециализирана оптична техника край Пловдив
 
04 октомври 2021

Заместник-министърът на икономиката Красимир Киряков присъства на откриването на нова фабрика за производство на прецизна оптика в Тракия икономическа зона край Пловдив. Българската компания за високоспециализирана оптична техника „Кимкооп“ инвестира над 7 млн. лв. в новата си фабрика и планира да утрои екипа си до 120 специалисти в следващите 2-3 години. В нея ще се произвежда висок клас специализирани оптични компоненти. Оборудвана е с ултра-прецизни машини последно поколение с микропроцесорно управление, а голяма част от процесите са напълно автоматизирани и дигитализирани.

Киряков подчерта, че инвестицията е пример за това, че българската икономика трябва да се развива в посока към високите технологии и високата добавена стойност.

„Вие показвате, че въпреки пандемията от КОВИД-19 и последствията от нея, е възможно успешно разрастване на бизнеса и откриване на нови работни места, което е от изключителна важност за региона на Пловдив“, каза зам.-министърът.

Той подчерта, че Министерство на икономиката работи интензивно именно към подкрепа на иновациите. Зам.-министърът изтъкна, че е предвидено по Плана за възстановяване и устойчивост подпомагане на предприятията за технологична модернизация за подобряване на производствения капацитет на малки и средни предприятия, както и по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“.

„В България вече имаме центрове, където учени от водещи наши университети и от БАН работят съвместно с бизнеса за създаване на иновативни продукти“, добави още Киряков.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg