Зам.-министър Любен Петров: Българските делови среди демонстрират засилен интерес към установяване на отношения с ирански партньори
 
14 април 2016

Развитието на взаимноизгодни търговско-икономически отношения с Иран е важен компонент от външноикономическата политика на България в азиатския регион. Tова заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров по време на среща с Мохсен Джалалпур, председател на Иранската палата на търговията, промишлеността, мините и земеделието. Заместник-министърът подчерта, че с отмяната на ограничителните мерки срещу Иран се създават условия за пълно използване на потенциала на двустранните връзки. По негови думи особено важно е изграждането, развитието и задълбочаването на ефективни контакти между българския и иранския бизнес чрез участия в провеждани в двете страни международни панаири и изложения, бизнес форуми, както и размяна на бизнес делегации.

Българските делови среди демонстрират засилен интерес към установяване на отношения с ирански партньори. Сред секторите с потенциал за задълбочаване на търговското сътрудничество с Иран са фармацевтичната, химическата и хранително-вкусовата промишленост, както и производството на компоненти за автомобилната индустрия и информационните технологии, посочи зам.-министър Петров. Мохсен Джалалпур заяви от своя страна, че областите, към които иранският бизнес проявява подчертан интерес са транспорт, енергетика, туризъм, търговски обмен и съвместно производство на стоки. По думите му Иран ще бъде център на стабилност в региона през следващите години. Стратегическата локация на България пък може да превърне страната ни във врата към Европа за Иран, каза още председателят на Иранската търговска палата.

Към настоящия момент основна форма и елемент на търговско-икономическите отношения между България и Иран се явява взаимната търговия. През 2014 г. е налице значително увеличение на двустранния стокообмен, който достига 166.2 млн. щ.д., като българският износ за Иран нараства със 130% спрямо 2013 г., достигайки 123.9 млн. щ.д. През 2015 г. двустранният стокообмен запази сравнително високи нива, като се равнява на 155.2 млн. щ.д., от които 139.6 млн. щ.д. български износ за Иран.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката