Зам.-министър Любен Петров: Мебелният бранш отбелязва трайна тенденция към съживяване
 
19 април 2016

“Износът в мебелния бранш през 2015 година отбелязва ръст от 3%, който индикира трайна тенденция към съживяване на сектора.“ Това съобщи заместник-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на най-големите за мебелната индустрия изложения в България Техномебел и Светът на мебелите в Интер Експо Център.

Зам.-министър Петров подчерта, че Министерство на икономиката подпомага фирмите от бранша с европейски средства. Той отбеляза, че по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013 (ОПРКБИ) успешно са приключили 54 проекта на фирми за производство на мебели. Общата стойност на сключените договори е над 54,2 млн. лв., от които безвъзмездната финансова помощ по програмата възлиза на над 29,4 млн. лв.

По думите на заместник-министъра производството на мебели в България създава 2.5% от добавената стойност в индустрията. Браншът осигурява заетост на около 20 хил. души, което е 4% от общия брой на заетите в промишлеността. Той допълни, че Министерство на икономиката се стреми непрекъснато към подобряване на бизнес средата чрез намаляване на административната тежест, насърчаване на малките и средните предприятия и инвестициите, максимално и прозрачно усвояване на европейските средства и подобряване на връзката между образованието, пазара на труда и бизнеса.

 

Над 160 компании ще участват от 19 до 23 април в Интер Експо Център на най-големите изложения за мебелната индустрия в България Техномебел и Светът на мебелите. Изложенията се организират от Интер Експо Център съвместно с Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП). Компаниите ще представят над 350 бранда от България и 29 други страни на площ от над 14 500 кв. м.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката