Зам.-министър Любен Петров: Над 50% е ръстът на износа на специална продукция през 2015 година
 
25 май 2016

Над 50% е ръстът на износа на специална продукция през 2015 година. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Любен Петров на пресконференция за откриване на XII международно изложение на отбранителна техника „Хемус 2016 - Отбрана, Антитероризъм и Сигурност“.

„Преприятията от българската отбранителна индустрия са реализирали продукция за повече от 640 млн.евро към пазари като Афганистан, Ирак, Индия, Саудитска Арабия и САЩ“, допълни заместник-министърът. „Намаляването на регулаторните механизми в отбранителната индустрия и облекчаването на административната тежест за бизнеса е приоритет в работата на Министерство на икономиката. Чрез постоянен диалог с организациите и фирмите от този бранш се стремим да подобряваме бизнес средата и да създаваме благоприятни условия за развитие на сектора”, подчерта заместник-министър Петров. Той поясни, че с цел намаляване на административната тежест, с последните изменения на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната и на изделия и технологии с двойна употреба, е въведена промяна на срока на валидност на лицензите и регистрациите за извършване на външно-търговска дейност от 3 на 5 години, като е редуциран и броят на изискуемите документи. В заключение ресорният зам.-министър заяви, че българската отбранителна промишленост в момента е в подем и припомни за скорошното откриване на два нови цеха във ВМЗ „Сопот“.

По-късно заместник-министър Любен Петров присъства на официалното откриване на изложението и разговаря с представители на български фирми от военно-промишления комплекс.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката