Зам.-министър Манолев: С около 240 млн. лв. се е увеличила добавената стойност в производството ни
 
25 ноември 2017

За първите шест месеца на 2017 г. създадената добавена стойност в производството се увеличава с 240 млн. лв. и достига 8 млрд. лв. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на среща с представители на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата. Събитието бе открито от председателя на палатата Цветан Симеонов, а в дискусиите участие взеха представители на секторите на производството, строителството, търговията, услугите, земеделието и др. Сред основните обсъждани теми бяха мерките за намаляване на административната тежест и възможностите за финансиране на бизнеса през европейските структурни фондове.
„С промените за намаляване на административната тежест, които се въвеждат в Министерството на икономика бизнесът и гражданите ще пестят средно 200 хил. лв. годишно. Но това е много малка част от целия процес – към момента промени се подготвят в стотици нормативни документи на десетки институции“, каза Александър Манолев. По думите му най-важни са косвените ползи от тези действия – намаляване на времето, което хората губят, разходите им да посещават по няколко институции за една услуга и оптимизиране на дейността на администрацията. „Всичко това отнема време, но аз съм убеден, че в много кратки срокове ще се усети промяната“, подчерта той.
Зам.-министър Манолев представи и резултатите от посещението в Бавария през изминалата седмица и покани представителите на браншовите организации да се включат в договорения бизнес форум с германски компании в средата на следващата година. Акцент бе поставен и на индустриалните зони към министерството като локации с добавена стойност за привличане на инвестиции. „Особен интерес има и към двете нови зони, които са в процес на създаване – при Сандански и Кърджали, заради възможността да осигурят по-бърз достъп до трети страни“, посочи още той.
Сред другите обсъждани теми бяха недостигът на квалифицирани кадри, предстоящите схеми за финансиране по ОПИК, законодателната програма на Министерството на икономиката и др.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Формуляри
 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма BREXIT
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката