Зам.-министър Маргаритов: Изостанали сме в борбата срещу продажбата на райски газ и трябва да наваксаме бързо
 
27 юли 2022

България е изостанала в борбата с продажбата на райски газ и трябва да навакса бързо. Това каза зам.-министърът на икономиката и индустрията Димитър Маргаритов пред NOVA ден след като министър Корнелия Нинова обяви, че започват масирани проверки в цялата страна за продажбата на опасния продукт.

„За райския газ няма абсолютно никаква нормативна регламентация - нито по отношение на ограничение на продажбата, нито по отношение на контрола, нито по отношение на употребата“, каза Маргаритов и уточни, че законови мерки срещу продажбата на веществото има въведени от години във Франция, Ирландия, Дания, Литва и др.

Зам.-министърът обясни и, че според официалните медицински служби в България и в чужбина употребата на райски газ, особено сред по-младите и подрастващите, придобива епидемични измерения.

Маргаритов припомни, че след намесата на вицепремиера Нинова проверките на КЗП вече са в ход. Те имат за цел да се въздейства върху пазара и да се спре, макар и временно, продажбата. За по-трайни мерки трябва да се промени законът. „Това ще ангажира много повече институциите, включително органите на МВР, Агенцията за закрила на детето, ако щете дори и ГДБОП в един по-следващ момент, когато този продукт е оценен вече като опасна стока и бъде изтеглен от пазара“, каза зам.-министърът.

Според него въвеждането на законова забрана ще доведе до намаляване на неконтролируемата употреба на райски газ, която са наблюдава в момента. „Сега има употреба в огромни количества, дишат се един след друг по 10 до 50 балона. Тази констатация се съдържа в медицинския доклад, който е базиран на фактическа информация. Така че тук говорим за един изключително тежък и сериозен проблем. Това, че той до момента не е идентифициран с цялата му острота, е изключително неприятно, но далеч не означава, че не трябва незабавно да се вземат мерки“, каза още Маргаритов.

Той допълни и че всички трябва да си дадат ясна сметка за това какви рискове се крият за децата, за обществото и за държавата, от това че законодателният орган ще спре да работи и този, както и други тежки проблеми, ще останат без решение.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg