Зам.-министър Маргаритов: През изминалите 10 дни цените на основните храни са стабилизирани и не се повишават
 
28 юни 2022

Цените на основните хранителни стоки са стабилизирани през изминалите 10 дни и не се  повишават. Това каза заместник-министърът на икономиката Димитър Маргаритов в ефира на „БНТ“. По думите му зеленчуците и плодовете леко поевтиняват, а това говори за известно успокояване.

Маргаритов отбеляза, още че при млечните продукти  има лек ръст на цените, но причината за това остават покачващите се цени на горивата. А това е един процес, който продължава вече доста време и се влияе от международния пазар.

Зам.-министър Маргаритов уточни, още че се очаква и цената на хляба  да намалее. „Тези 20 % ДДС, които няма да бъдат начислявани трябва да доведат до по-ниска цена. По думите му важното е да бъдат въведени мерките, за да доведат до ефекта спрямо хората. „Правим така, че във възможностите на бюджета, хората да бъдат компенсирани, макар и частично за това, което се случва“, подчерта той.

Предвидените мерки са временни и имат антикризисен характер, посочи заместник-министърът. Според него те не могат да бъдат дългосрочно фокусирани и не могат да бъдат диференцирани.

„В случая е важно да се намерят механизмите, с които бързо и ефективно да се подпомогнат всички хора, защото в българското общество е трудно да се направи обективен анализ къде са границите между различните социални групи“, уточни Маргаритов.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg