Зам.-министър Маргаритов: След като министър Нинова постави проблема за райския газ всички се заеха с него
 
29 юли 2022

Проверките на Комисията за защита на потребителите за продажба на райски газ, които разпореди министър Корнелия Нинова, дават резултат и в около 10% от тях е установена продажба на опасното вещество в търговски обекти и заведения. Това обяви зам.-министърът на икономиката и индустрията Димитър Маргаритов пред bTV. Той съобщи, че извършените проверки вече са стотици.

При откритите случаи на продажба екипите на КЗП са взели проби и са издали заповеди за временно спиране. Ефектът от проверките обаче е още по-голям, тъй като на много места самите продавачи са споделили, че са получили разпореждане от началниците си да спрат продажбата на райски газ.

„Най-важното е, че проблемът беше идентифициран и се взеха незабавни мерки за неговото отстраняване. Това стана благодарение на това, че министър Нинова много адекватно реагира на момента и общественото внимание беше фокусирано в това. Всички се заеха изведнъж много активно да внасят законопроекти, да казват, че трябва да се постигне консенсус, че трябва незабавно да се случи нещо. Ние правим това, което можем и мисля, че то дава своя резултат.“, каза още Маргаритов.

Той обясни, че е много важно и парламентът да гласува нормативните промени, които ще дадат възможността да се въведе забрана за продажба и ще ангажират с проблема и други институции като МВР, Агенцията за закрила на детето и др.

„В момента има административна мярка, която може временно да спре продажбите, а нормативната мярка, която ще въведе забрана, трябва да ги спре завинаги. Тъй като в момента няма забрана, няма санкции. Но ако някой наруши заповедта за временно спиране, може да бъде санкциониран с глоба до 25 000 лв. Нека всеки да си даде ясна сметка, че тези глоби ще бъдат наложени, защото екипите на КЗП ще присъстват на терен в следващите дни, а надявам се и след вторник“, каза още икономическият зам.-министър.

Той съобщи и че законови промени ще дадат възможност за контрол и на продажбите на райски газ в интернет. Тогава и ГДБОП, заедно с КЗП, ще може да наказва собствениците на сайтове, които се занимават в нарушение с това.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg