Зам.-министър Пенева: Министерството на икономиката ще подпомага предприятията за ускорена дигитална трансформация и внедряване на иновациите
 
07 октомври 2021

През настоящия програмен период усилията на Министерството на икономиката са насочени към подпомагане на предприятията за ускорена дигитална трансформация и внедряване на иновациите и високите технологии в производството и услугите. За реализиране на тези мерки ще са необходими висококвалифицирани и подготвени професионалисти в сферите на информационните технологии, киберсигурността, изкуствения интелект и др. Това заяви заместник-министър Ивелина Пенева при откриването на 13-тото издание на „Дни на кариерата: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг“, организирано от „ДжобТайгър“.

Зам.-министър Пенева коментира, че по данни на ИТ индустрията през 2020 г. софтуерният сектор е най-бързо растящия в България. Делът на бранша в БВП през 2020 г. е около 3.8%, като за сравнение този дял през 2014 г. е бил 1.8%. В условията на COVID-19 кризата по предварителни данни за 2020 г. е реализиран 10% ръст на приходите. По думите й над 80% от приходите в сектора са от износ, като по последни данни за 2019 г. е отчетен ръст от 20% на годишна база, достигайки 3,1 млрд. лв. По предварителни данни, през 2020 г. експортът се увеличава с 12% и достига 3.5 млрд. лв. Тя заяви още, че по отношение на работните места също се забелязва тенденция за ръст, като данните сочат, че от 2014 г. до 2020 г. увеличението в брашна е с близо 88%.  Нивото на заплатите през този период също е отчело ръст с цели 68%, което прави софтуерният сектор - работодател номер едно по размер на възнагражденията.

В заключение, тя сподели една положителна тенденция в бранша, наблюдаваща завръщане на българи от чужбина, които поради доброто ниво на заплащане, предпочитат да работят и живеят у нас. С тези думи икономическият зам.-министър пожела успешен старт в кариерата на младите хора и възможност да реализират себе си в България.

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg