Зам.-министър Пенева проведе среща със зам.-министъра на външните работи на Република Южна Африка Алвин Буетес
 
14 октомври 2021

Зам.-министърът на икономиката Ивелина Пенева проведе среща със зам.-министъра на външните работи на Република Южна Африка Алвин Буетес, на която обсъдиха търговско-икономическите отношения между двете страни.

На срещата в Министерството на икономиката Пенева заяви, че РЮА е важен и перспективен външнотърговски партньор на България.

„Последните няколко години са белязани от траен ръст на взаимната търговия, която устойчиво поддържа нива над 100 млн. щ.д. Съществуват широки възможности и желание, както на български, така и на южноафрикански компании за задълбочаване на това сътрудничество“, заяви Пенева.

Тя допълни, че са високо оценени отношенията, изградени между ЕС и РЮА в различни области, особено в сферата на търговията, които дават на нашите две страни допълнителни възможности за балансиране и оптимизиране на взаимния стокообмен.

По  думите й провеждането на двустранни бизнес-форуми ще разшири фирмените връзки и ще задълбочи преките контакти между бизнес-партньорите. Икономическият зам.-министър наблегна на важността на посещенията на търговски и бизнес делегации и активно участие на бизнесмени от двете страни в изложения, международни и национални форуми, организирани в двете страни.

„Считаме за необходимо да се разширят директните контакти между фирмите от двете страни чрез съвместно или участие на разменни начала в големите търговски изложения и панаири, провеждани у нас и в РЮА. Отсъствието на действаща Смесена междуправителствена комисия между двете страни може да бъде компенсирано със създаването на български бизнес клуб към посолството ни в Претория, който да предлага организирането на официални и работни срещи, както и различни мероприятия“, каза още Пенева.

От своя страна зам.-министър Буетес изтъкна значението, което страната му придава на връзките с България като традиционна приятелска държава в Европа и като страна-член на ЕС. Южноафриканската страна открои специалния си интерес към развитие на сътрудничеството в икономиката и търговията, включително към традиционни български хранителни продукти като кисело мляко и сирене.

 

 

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg