Зам.-министър Петров: Икономическият форум в Ямбол обединява бизнес, държава и община за съвместни проекти
 
21 юни 2016

„Международният икономически форум в Ямбол е ясно свидетелство за желанието на бизнеса, държавата и общинските власти към реализиране на съвместни бъдещи проекти. Това е стимул и здрава основа за ускореното икономическо развитие на региона и на страната ни“. Това каза при откриването на втория ден от форума заместник-министърът на икономиката Любен Петров. Той участва в панела „Ямбол-бизнес възможностите в ключови отрасли” по въпроси, свързани с външнотърговската политика.

Заместник-министърът представи основните действия на правителството за насърчаване на износа, привличане на инвестиции и разширяване пазарното присъствие на българските стоки и услуги на външните пазари. „Реализирани са множество мероприятия за разширяване на международното търговско–икономическо сътрудничество, подписани са и са съгласувани споразумения, меморандуми, спогодби и други договори за търговско-икономическо сътрудничество, организирани са информационни и промоционални кампании у нас и в чужбина, насърчавани са контактите на бизнес-ниво“, уточни заместник-министър Петров. Той допълни, че са предприети мерки, насочени към подобряване на интегрирането на българската икономика в международната търговска система, чрез прилагане на Общата търговска политика на Европейския съюз (ЕС) и координиране на изпълнението на задълженията на страната по сключените от ЕС международни споразумения и договорености. „Традиционно ЕС е водещият външнотърговски партньор на България, но икономическите затруднения и свиването на търсенето в Европа през последните години ни мотивират да търсим възможности за ръст на експорта на трети пазари“, уточни заместник-министърът. „Това са пазари на страни-партньори от Балканите и Турция, както и увеличаване пазарния дял на българските стоки в страни, които не са засегнати от финансовата криза и остават високо платежоспособни като Скандинавия“, каза заместник-министър Любен Петров.

Пред участниците и гостите на Международният форум в Ямбол той представи Иновационната стратегия за интелигентна специализация и свързаното с нея изграждане на икономика на знанието и създаването на продукти с висока добавена стойност, както процедурите по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 и Оперативната програма „Инициатива за малки и средни предприятия“. „Това ще подпомогне българските МСП за интернационализацията на техните бизнес дейности, навлизането и утвърждаването им на чужди пазари“, каза в заключение заместник-министър Любен Петров.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката