Зам.-министър Везиева: България е от най-устойчивите държави за правене на бизнес на Балканите
 
23 юни 2016

България поддържа макроикономическа и финансова стабилност, възстановяваме темповете на растеж от годините преди кризата, като през 2016г. очакваме повишаване на ръста на българската икономика. Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, която откри днес „Балканска конференция на малките и средни предприятия- София 2016г.“.

Зам.-министър Везиева обяви, че очаква основен двигател на растежа отново да бъде износът, който през 2015 г. има най-висок принос в растежа на БВП. „Към момента се наблюдават достатъчно индикатори, които показват нарастване и на вътрешното потребление, а от там и увеличаване на приноса му в растежа“ допълни тя.

Везиева изтъкна, че приоритети в работата на министерство на икономиката за тази година са подобряване достъпа до финансиране, въвеждането на повече иновации във всички сектори и насърчаването на предприемачеството. По думите й съвместно с бизнеса се изготвят регионални политики, за да няма дисбаланс между регионите в страната.

Зам.-министърът на икономиката посочи, че по отношение на достъпа до финансиране, България е третата държава в ЕС, която осигурява гаранционен ресурс,  за кредитиране на малки и средни предприятия /МСП/ по линия на  Европейския фонд за регионално развитие.  „Това бе осъществено, чрез одобрената Оперативната програма „Инициатива за МСП“, по която  България ще разполага с бюджет от 102 милиона евро до 2020 г., чрез който да стимулира на кредитирането за МСП“, каза Везиева.

По отношение на предприемачеството Везиева заяви, че България изпълнява множество инициативи за развитие на предприемачеството като умение сред младите хора, жените, стартиращите предприятия и МСП като цяло. „Към момента се разработва Стратегия за насърчаване на женското предприемачество, допълнително, чрез различни програми и финансови инструменти се насърчава предприемчивостта и обучението по предприемачество на младите хора и стартиращите предприятия, включително и чрез прилагането на нови бизнес модели“, завърши тя.

 

 

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката