Зам.-министър Везиева: IT секторът формира 3.3% от брутния вътрешен продукт на България и се отличава с изключителна стабилност
 
27 април 2016

IT секторът в последните години се отличава с изключителна стабилност, осигурява трайна заетост, носи висока добавена стойност, като за миналата година формира  3.3% от БВП. Това заяви заместник-министърът на икономиката г-жа Даниела Везиева, при откриването на петата годишна кръгла маса "Bulgarian ICT Watch".

Инициативата е организирана от ICT Media и Българска асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/, със съдействието на Министерство на икономиката, Българска асоциация по информационни технологии /БАИТ/  и Българска аутсорсинг асоциация. Тазгодишното издание на инициативата  преминава под мотото "Конкурентоспособна икономика чрез износ на ИКТ продукти и услуги".

По думите й  секторът на информационните и комуникационните технологии /ИКТ/ и този на аутсорсинг и бизнес услугите са сред водещите сектори, които привличат инвестиции у нас и са сред основните двигатели за разкриване на нови работни места в страната. „Дейностите в областта на информационните технологии се осъществяват от около 5 400 фирми, а в сектор „Информационните услуги“ от около 1 500 фирми“, обяви Везиева.

Зам.-министърът на икономиката изтъкна предимствата на България за осъществяване на дейност в ИКТ и аутсорсинга като благоприятната данъчна система, по-ниските разходи за труд, наличието на квалифицирана работна ръка, широколентовият интернет и близостта до основните пазари на Западна Европа. Везиева посочи, че Законът за насърчаване на инвестициите също така дава възможности за целенасочена подкрепа на проекти в сферата на ИКТ и аутсорсинга. „Освен възможността за възстановяване на разходите за осигуровки на работодателя за новоназначените с проекта служители за определен период от време интерес представлява и възможността за възстановяване на разходите за обучение на новоназначени служители“, каза тя.

Един от важните въпроси, който бе обсъден по време на дискусията бе как IT секторът би могъл да  навлезе в останалите части от индустрията, за да я подпомогне чрез иновации, като създава продукти за българския бизнес. Представителите на бранша посочиха, че България е  предпочитана дестинация за работа на международни компании от високотехнологичния бранш, не само предвид високото ниво на технологична експертиза, а и предвид по-ниските разходи за разработка и предоставяне на комплексни услуги от страна на софтуерните фирми. Те подчертаха, че секторът продължава да изпитва недостиг на кадри, като се опитва да реши проблема с конкретни действия по обучение на специалистите, както и с техния внос. Зам.-министър Везиева заяви, че Министерство на икономиката работи съвместно с Министерство на образованието по проекта за дуалното обучение и призова бизнеса да се включи още по-активно, с което да бъде надежден партньор в тази насока. “Поставили сме си за задача и да направим съвместно пътна карта за това как бихме могли да изнесем част от сектора извън София, като намерим специалисти и в други региони на страната и с това да решим един от основните проблеми, свързан с недостига на кадри“, завърши Везиева.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg