Зам.-министър Яна Топалова откри българо-индйиски онлайн бизнес форум
 
03 декември 2020

Двустранната  търговия между България и Индия се развива нагоре. Увеличението на българо-индийския оборот през последните десет години е почти трикратно, но все още има огромен потенциал. Това заяви заместник-министърът на икономиката Яна Топалова при откриването на българо-индийски онлайн бизнес. Събитието е организирано от Конфедерацията на индийската индустрия, Българската агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ и посолството на Република България в Индия.

Икономическият заместник министър подчерта, че предимствата на българската икономическа среда са привлекли много водещи индийски компании като инвеститори в България в областта на ИКТ, селското стопанство, фармацевтичния сектор и автомобилните компоненти. „Вярвам, че повече индийски компании ще имат интерес да се възползват от България като дестинация за бизнес и инвестиции. Готови сме да подкрепим индийски компании, които искат да инвестират в България в сектори, осигуряващи висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката“, допълни тя.

По отношение на инвестициите Топалова отбеляза, че през последните няколко години има успешни български инвестиции в Индия по различни програми на индийското правителство като „Направете в Индия“, „Интелигентни градове“ и „Чиста Индия“. „Гордеем се, че през последните години българските предприемачи, регистрирани в Индия, затвърдиха позицията си на най-бързо развиващия се интернет доставчик в Ню Делхи и още петнадесет индийски града. По думите й българските ИТ специалисти са разработили иновативни мобилни приложения за безопасност, които успешно обслужват отделни клиенти и полицейски управления в Индия. Български компании са създали производствени мощности в Индия за опаковане на битум в Мумбай, както и производствената фабрика за ветеринарни лекарства в Пуна. „През последните две години български и индийски компании стартираха и амбициозни съвместни предприятия в Индия по инициативата Make in India“, изтъкна тя.

Икономическият заместник-министър изтъкна, че от двете страни има постоянен интерес към сътрудничество в различни области. „Убедена съм, че създадените днес нови бизнес контакти ще допринесат за по-нататъшното задълбочаване и развитие на нашето партньорство. „Индия е ценен партньор на България и ЕС и искрено се надяваме скоро да бъде подписано Споразумението за свободна търговия между ЕС и Индия, което ще послужи като катализатор за укрепване на икономическите отношения между нашите страни“, каза още тя.

По думите й с цел преодоляване на негативните последици от пандемията трябва да се положат съвместни усилия за намиране на нови възможности за сътрудничество в области от взаимен интерес като онлайн събития ще послужат като отлична възможност за участниците да представят своите бизнес предимства, качества на своите продукти, производствени технологии и ноу-хау и да имат ползотворни B2B срещи.

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg