Зам.-министър Яна Топалова откри българо-турски онлайн бизнес и инвестиционен форум
 
25 ноември 2020

През последните години Република Турция е сред първите 10 държави-източници на преки чуждестранни инвестиции в България. По данни на БНБ инвестициите от Турция са близо 1 млрд. евро. Въпреки пандемията само за тази година те са над 20 млн. евро. Това заяви заместник-министърът на икономиката Яна Топалова при откриването на българо-турски онлайн бизнес и инвестиционен форум, с участието на над 100 компании от двете страни. Събитието е организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия /ИАНМСП/ и Съвета за външноикономически връзки на Република Турция /DEIK/.

Икономическият заместник министър изтъкна, че въпреки трудния за всички икономики момент Турция остава един от водещите стратегически икономически партньори на България. „Неминуемо пандемията оказа влияние и за периода януари-септември на 2020 г. стокообменът между двете страни, според нашата статистика, възлиза на  3,175 млрд. евро, което е спад от близо 11%“, посочи тя.

По думите й с цел преодоляване на негативните последици от пандемията трябва да се положат съвместни усилия за намиране на нови възможности за сътрудничество в области от взаимен интерес. „Съществува потенциал за реализиране на инвестиционни проекти и коопериране между български и турски компании в автомобилната промишленост, електротехниката и електрониката, машиностроенето, транспорта и логистиката, информационните технологии, текстилна и химическа промишленост, както и хранително-вкусовата промишленост“, допълни Топалова.

Тя подчерта, че българските и турските компании могат да си сътрудничат и чрез създаване на смесени предприятия и съвместното излизане на трети пазари, вкл. и по линия на производство и доставка на медицински предпазни и защитни средства и оборудване.

Турският заместник – министър на търговията г-жа Гунджа Йълмаз Батур изтъкна от своя страна, че двете страни имат голям потенциал, както при търговията, така и в сферата на инвестициите.

На форума участие взеха още представители на Българска агенция за инвестиции, на Национална компания индустриални зони и др.

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката