Зам.-министър Янев: Въпреки пандемията отчитаме инвеститорски интерес към България
 
04 ноември 2020

„Въпреки пандемията и забавянето, причинено от нея, ние отчитаме интерес към България като инвестиционна дестинация, както в производството, така и в бизнес услугите с висока добавена стойност. ИКТ и аутсорсингът са сред водещите сектори за привличане на инвестиции у нас, заедно с електрониката, транспортното оборудване и машини, химическата промишленост, хранителната индустрия и логистиката и др“. Това заяви заместник-министърът на икономиката Стамен Янев по време на видеоконференция с представители на шведски фирми. Той подчерта, че  това са отрасли, които имат голям потенциал за развитието на износа, заетост и регионално развитие на страната.

В рамките на видеоконферентната връзка зам.-министър Янев припомни, че по време на пандемия бизнесът изпитва затруднения и е важно да изградим партньорства, да увеличим усилията си и да използваме ресурси, за да можем да постигнем повече чрез сътрудничество, полезно за компаниите и за държавите. Той подчерта още, че с приемането на нов Закон за индустриални паркове в страната и създаване на допълнителни насърчителни мерки за инвеститорите ще се предоставят много нови възможности за инвестиции в България. По негови думи в момента фокусът е главно върху устойчиви инвестиционни проекти, проекти с висока добавена стойност и проекти в слабо развити региони.  „През 2019 г. притокът на ПЧИ от Швеция възлиза на 32,3 милиона евро от общия приток на ПЧИ в България 1 138,5 милиона евро. Тези данни показват, че все още има голям неизползван потенциал за по-нататъшно развитие на нашите икономически отношения и за шведските инвеститори да разширят бизнеса си в България“, заяви зам.-министър Янев.

В заключение зам.-министърът на икономиката изтъкна пред шведските фирми, че България предлага високо ниво на компетентност и качество на работа и по-ниски разходи в сравнение с много други страни и това е важно да се вземе под внимание при решения за разширяване на бизнеса.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката