Заместник-министър Александър Манолев се срещна с посланика на Узбекистан Н.Пр. Улфрат Салахетдинович
 
19 юни 2017

Стокообменът между България и Узбекистан нараства с 8% за първото тримесечие на 2017 г. и достига 3,5 млн. щ.д. Това стана ясно по време на срещата между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и посланика на Узбекистан Н.Пр. Улфрат Салахетдинович.

„Цифрите и историята на двустранните ни отношения показват, че имаме основа за активизиране на търговските ни връзки. Важно е да инициираме регулярни срещи между бизнеса от двете страни, което да създаде и дългосрочни контакти“, посочи Александър Манолев. Той акцентира, че можем да задълбочим сътрудничеството в няколко отрасъла – търговия, туризъм, строителство и насърчаване на инвестициите. „България има готовност да разшири своя износ за Узбекистан, а в страната вече има български инвеститори, което трябва да се използва за разширяване на икономическите контакти“, каза българският заместник-министър. Той добави, че български строителни компании имат необходимия опит и капацитет и могат да участват в изграждането на узбетски обекти.

Н.Пр. Улфрат Салахетдинович акцентира, че страната му полага всички усилия да облекчава чуждестранните инвеститори. Според него бизнесът от двете страни би могъл да си сътрудничи успешно в хранителната и текстилната индустрии. Той подчерта, че Узбекистан може да предложи екологично чиста продукция за последваща консервация. Между нашите две страни има изградени дългогодишни връзки, които трябва да развиваме и в бъдеще, допълни посланик Салахетдинович.

По време на срещата бе обсъдена възможността за организиране на държавно посещение на най-високо политическо ниво, както и подготовката на следващото заседание на Междуправителствената българо-узбеска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката