Заместник-министър Иванова откри офис на бизнес организацията “Върховен съвет на европейския бизнес“
 
18 юни 2019

Заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова присъства на официалната церемония по учредяването на български клон на румънската бизнес организация “Върховен съвет на европейския бизнес“ (SCEB), която е под егидата на „Сдружение стратегическа коалиция на европейския бизнес“. Основната дейност на SCEB е свързана с изграждането на контакти между бизнеса и обществените организации в Европейския съюз, като в резултат на дейността й през последната година приходите на членовете на организацията са се повишили общо с над 49 млн. евро. Организацията извършва своята дейност в Румъния, България, Гърция и Турция, като се очаква да бъдат разкрити офиси в още 9 държави в периода 2019-2022 г.

Заместник-министър Иванова подчерта, че между България и Румъния е налице отлично сътрудничество, което превръща двустранните отношения в приоритетни. „Днешното събитие е поредното доказателство за разгръщане на големия икономически потенциал между двете страни“, допълни тя.

Икономическият заместник-министър изтъкна, че по данни на БНБ румънските инвестиции в България през 2018 г. са в размер на 7.7 млн. евро, като отбелязват ръст от 6.8%, а двустранният стокообмен надхвърля 4.6 млрд. евро. „Българският износ за Румъния за изминалата година възлиза на 2, 401 млрд. евро, което е ръст от 10.2%, а вносът е в размер на 2,206 млрд. евро и също отбелязва ръст от 3.4%“, заяви Иванова. По думите й очакванията и на двете страни са през настоящата година да се отчетат нови по-високи стойности.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма BREXIT
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката