Заместник-министър Лъчезар Борисов отличи финалистите в конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019
 
25 юни 2019

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи награди на националните победителите в конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019 г. Отличените в надпреварата са Иновейшън Стартър Бокс с проекта „Академия за иновации’’ и Национална компания „Индустриални зони“ с проекта „Fast Tracking Success“. Грамота за успешно представяне получиха Министерство на труда и социалната политика и Математическа гимназия „Баба Тонка“, гр. Русе. В тази инициатива участват над 30 европейски страни, обединени от идеята да създадат ефективна и работеща среда, в която предприемачите се развиват и преуспяват.

По време на церемонията зам.-министър Лъчезар Борисов подчерта, че Министерство на икономиката води политика, фокусирана върху иновациите, предприемачеството, малките и средните предприятия, както и стартъпите, като основен фактор за устойчив растеж. Той изтъкна, че предходни години проекти, които са спечелили награди на национален етап, след това са стигнали до високи нива в Европа. По думите на Лъчезар Борисов наградените проекти отразяват стремежа на институциите и неправителствения сектор да насърчи предприемачеството, да създаде повече възможности за предприятията да развият своя бизнес.

Зам.-министърът на икономиката подчерта, че в конкурса са участвали и институции. „Хубавото, е че тази година в надпреварата участват и  институции, защото предприемачеството не е само за частния сектор - институциите изпълняват политики имат своята  роля“, допълни още той.

От своя страна победителите изразиха задоволство от работата си с екипа на Министерството на икономиката. Зам.-министърът пое ангажимент да затвърди още повече институционалното съдействие по посока развитие на предприемачеството и привличане на инвестициите.

 

Национални победители:

1.         Fast Tracking Success – инициатива на „Национална компания Индустриални зони“ ЕАД в категория „Подобряване на бизнес средата“. Програмата е насочена към ускорено професионално изграждане на младите кадри на университети и професионални гимназии чрез осигуряване на постоянна заетост и стажове в чуждестранни компании в индустриалните зони. Инициативата е започната през 2017 г. Чрез проекта се цели преодоляване на проблема с младежката безработица и създаване на благоприятни условия за настоящи и нови инвеститори в държавните индустриални зони, за да бъде преодоляно едно от най-сериозните предизвикателства пред инвестиционни проекти, а именно недостига на качествени специалисти. Над 100 висококвалифицирани млади специалисти са постъпили на постоянна работа в компании, които имат производства в зоните в Русе, Бургас и Божурище. Проектът благоприятства за поддържането на устойчива връзка между академичните среди, бизнеса и публичните органи, като чрез новаторски подход преодолява проблема с търсенето и предлагането на пазара на труда и предоставя на млади хора, завършващи висше или професионално средно образование да започнат своя кариера в условията на високи стандарти, каквито поддържат българските и чуждестранни инвеститори в индустриалните зони.

2.         Академия за иновации – Иновационен хакатон – инициатива на „Иновейшън Стартър Бокс“ ЕООД в категория „Инвестиране в придобиването на предприемачески умения“. Проектът представлява най-голямото публично-частно образователно партньорство в страната, което развива предприемаческите умения на студенти и финансира техните първи бизнес идеи. Академията за иновации адресира предприемаческата активност в университетите като среща студентите с бизнеса, публичния и неправителствения сектор. Събитието се реализира под формата на 24 часов Innovation Hackathon (състезание с елементи на програмиране и прототипиране) с награден фонд от 10 000 лв. за отбора студенти с най-креативна и приложима идея. Събитието обединява заинтересовани страни като наднационални институции (Европейска инвестиционна банка и Европейската комисия), публични институции (Столична община), водещите университети в България (11 университета от цялата страна), представители на бизнеса и неправителствения сектор (членове на журито и ментори). До момента са проведени шест поредни успешни издания, обучени са над 3000 участника, създадени са над 350 предприемачески идеи и стартирани над 50 бизнеса с иновативен елемент. Сред реално стартиралите бизнес са над 15% от всички предприемачески идеи в хакатона, сред които Printivo, ParkNShare, Student hub.

Отличени за успешно представяне:

3.         Европейски форум за социално предприемачество – инициатива на Министерство на труда и социалната политика в категория „Награда за отговорно и интегриращо предприемачество“. Инициативата представлява уникално по формат и мащаб събитие, което следи актуалните европейски и регионални тенденции в развитието на социалното предприемачество чрез провеждане на конференция, дискусии, кръгли маси и търговско изложение, което всяка година събира над 100 изложители. Инициативата преодолява изолираността на социалните предприятия и им предоставя възможност за сътрудничество, консолидиране и взаимопомощ. Инициативата се провежда от 2012 г. Чрез инициативата са създадени благоприятни условия за ускоряване на интеграцията на социалните предприятия, за повишаване на конкурентоспособността и успешната им адаптация към изискванията на европейския пазар, за разширяване на съществуващи пазари, популяризиране на дейността им и оказва значим социален ефект за уязвимите групи, работещи в тях.

4.         Клуб по предприемачество „Успешните хора“ – инициатива на Математическа гимназия „Баба Тонка“, гр. Русе, категория „Насърчаване на предприемаческия дух“. „Успешните хора“ е старт-ъп клуб, в който ученици имат възможност да развият своя бизнес идея и да минат през целия процес на създаването и, усъвършенстване, презентиране и превръщането и в печеливш бизнес. Учениците се научават да работят в екип и създават умения за справяне с различни предизвикателства. Проектът цели да оптимизира процеса по обучение, образование и възпитание в предприемачески дух. Инициативата се провежда от 2012 г. Партньори са Община Русе, Русенска търговско-индустриална камара, водещи компании в област Русе.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката