Заместник-министър Любен Петров връчи наградата на Германската икономика в България за 2015 г. в категория „голямо предприятие“
 
29 януари 2016

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров връчи наградата на Германската икономика в България на фирма Бер-Хелла Термоконтрол ЕООД (BHTC). Компанията е победител в категорията „голямо предприятие“. Това стана по време на традиционна церемония, организирана от Германо-Българската индустриално-търговска камара. В своето приветствие заместник-министър Петров подчерта, че Германия е един от приоритетните чуждестранни инвеститори в България и заема първо място в българския износ и второ място във вноса. Германските компании могат да развиват успешно дейност и да си сътрудничат с български партньори в области като машиностроене, автомобилна промишленост, електроника и електротехника, каза заместник-министърът на икономиката. Той изтъкна, че екипът на министерството ще работи в посока утвърждаване и развитие на двустранните икономически отношения, привличане на нови германски инвеститори и насърчаване на активното сътрудничество на германския бизнес с българските партньори. Заместник-министър Любен Петров подчерта, че усилията на българското правителство ще продължават да бъдат насочени към пълно реформиране на съдебната система и борба с корупционните практики. За нас е от първостепенно значение всеки инвеститор да се чувства сигурен и защитен. "В лицето на Министерство на икономикатата може да разчитате на сериозен и надежден партньор", заяви в заключение заместник-министърът.

Наградата на Германската икономика в България има за цел да допринесе за по-нататъшното развитие на германо-българските икономически отношения и да мотивира компаниите за делови контакти с немски партньори. Наградата се връчва в три категории: Малко и средно предприятие, Голямо предприятие и отворена категория (за проекти, организации, иновация, социален ангажимент и т.н.).

 

Федерална република Германия е водещ външнотърговски партньор на България. За периода януари – септември 2015 г. стокообменът с Германия е в размер на 4,688 млн.евро /12.7% от общия стокообмен и ръст от 10.9%/. Износът за Германия е в размер на 2,188 млн.евро /12.6% от общия износ и ръст от 9.8%/. Вносът от Германия е в размер на 2,500 млн.евро /12.8% от общия внос и ръст от 11.8%/. За периода януари – октомври 2015 г. износът за Германия е в размер на 2,453 млн.евро /12.6% от общия износ и ръст от 9.5%, салдо отрицателно -345 млн.евро/. Вносът от Германия е в размер на 2,798 млн.евро /12.8% от общия внос и ръст от 9.8%, салдо отрицателно -345 млн.евро/. При структурен анализ за последните години се забелязва, че най-голям е износът на текстилни изделия и облекла, машини, електроника, неблагородни метали и изделия от тях и др. При вноса преобладават машини и апарати, текстилни изделия и облекла, електроника, транспортни и превозни средства и съоръжения, химически и фармацевтични продукти и др.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката