Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев участва в откриването на най-голямото изложение на отбранителната индустрия в България
 
30 май 2018

За миналата година сме реализирали износ на продукти от отбранителната индустрия за над 1,2 млрд. евро. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на най-голямото изложение в сектора - “Хемус” 2018 г., което се провежда в Пловдив. В церемонията участие взе президентът на Република България Румен Радев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, Областният управител на Пловдив Здравко Димитров, кметът на града Иван Тотев, депутати от Kомисията по отбрана и др.

“Около 15 хил. души работят в този сектор, а компаниите в него отделят значителен ресурс за внедряване на иновации и модернизиране на производството”, подчерта Александър Манолев. Той даде пример и с новото предприятие за производство на бронирани автомобили, което отвори врати преди дни в Самоков. Инвестицията е на стойност от близо 5 млн. лв. и е свързана с нова технологична линия за производство и оборудване на различни видове бронирани машини и асемблиране на автомобили за нуждите на отбранителната индустрия и полицията. “Това е един от многото примери на български предприемачи в този сектор, които постигат все по-големи успехи. Затова преди всичко те трябва да бъдат поздравени”, посочи икономическият заместник-министър. Според него допълнително доказателство за качеството, с което работят българските компании е фактът, че сме познати и оперираме на редица чуждестранни пазари от десетилетия.

По думите му, като част от действията за облекчаване на административната тежест за бизнеса и гражданите, е увеличен срокът на валидност на лицензите и регистрациите за извършване на външнотърговска дейност с продукти, свързани с отбраната и с изделия и технологии с двойна употреба от 3 на 5 години и е редуциран броят на изискуемите документи. “Това са малки административни промени, които обаче се надявам, че облекчават значително изискванията за функционирането на компаниите в сектора, без да се намалява контролът”, каза още Александър Манолев.

“Важна тема, по която работим с Министерството на отбраната, е активното участие на българската отбранителна индустрия в предстоящите проекти за обновление на Българската армия”, допълни той.

Форумът ще продължи до 2 юни и е под патронажа на Министерството на икономиката и Министерството на отбраната. Провежда се през две години и целта е да се стимулира военната промишленост на страната, като се предостави възможност за обща среща на производители и търговци на въоръжение и бойна техника от България и чужбина. В това издание участват 17 държави и над 70 изложители, по-голямата част български. Сред чуждестранните партньори и делегации са и представители на НАТО и Европейската агенция по отбрана.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката