Безопасност на потребителите
 

Безопасността на потребителите е една от основните цели на провежданата от Министерство на икономиката  политика за защита на потребителите. Защитата срещу рискове от придобиване на стоки и услуги, които могат да застрашат живота, здравето или имуществото на потребителите включва изисквания за обща безопасност на стоките и услугите и отговорност на производителя за причинени вреди от дефектни стоки. Министерство на икономиката отговаря за безопасността на промишлените стоки, пуснати на българския пазар.

Стоките и услугите, предоставени на потребителите, които се използват по предназначение и при нормално предвидими условия не трябва да представляват риск за здравето и безопасността на потребителите.

Министерство на икономиката чрез Комисията за защита на потребителите и чрез Държавната агенция за метрологичен и технически надзор предприема действия, които да осигурят, че:

  • потребителите са защитени от последствията, свързани с причинени телесни щети, причинени от дефектни стоки и услуги;
  • машините и електрическите уреди са обект на стриктна регламентация – декларации за съответствие със стандартите, с нормите за безопасност или с изискванията на  хармонизираното законодателство.

При наличие на стоки, които не са безопасни, потребителите трябва да се обръщат към Комисията за защита на потребителите и към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор за забрана на тяхната реализация  и за изтеглянето им от пазара.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
Пишете ни
Министерство на икономиката
ул. "Славянска" № 8
ЕИК 176789453
тел. централа: +359 2 940 7001

факс: +359 2 9872190; 02 9819970
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката