Лични данни и тяхното обработване
 

Кога могат да се обработват личните данни?

Лични данни могат да се обработват, ако това е необходимо, за целите на легитимните интереси на администратора (за определянето на ролята на администратор, моля вижте или на трета страна. За да се случи това, основните права и свободи на физическите лица, чиито данни се обработват, не трябва да имат преимущество пред легитимния интерес на администратора. Често основанието легитимен интерес може да се прилага при постигане на целите на маркетинга или видеонаблюдението.

Пример за прилагането на това основание може да бъде легитимният интерес на работодателя да контролира изпълнението на задачите на своите служители. Ако работодателят осъществи този контрол чрез включена локацията на мобилно устройство, което служителите са задължени да носят у себе си, работодателят няма да наруши правата на служителите си, ако няма друг възможен начин да се осъществява този контрол. Ако обаче работодателят има друга възможност да контролира служителите си (ако те се движат в рамките на ограничено пространство) тогава, ако работодателят ги следи чрез мобилно устройство с включена локация, това би нарушило техните права и законни интереси. Причината е, че съществуват редица други начини, по които да се осъществи контрол върху изпълнението на задачите и тези начини не нарушават в такава степен личното пространство на служителя, както устройство с включена локация.

 

Важно е да знаете
Важно е да знаете

Необходим е обстоен анализ на всеки конкретен случай дали и доколко интересите на администратора ограничават основните права и свободи на субекта на данните и доколко това ограничаване е оправдано.

 

Кога съгласието е основание за обработка на лични данни?

Съгласието е приложимо само в случаите, когато субектът на данни е в ситуация, в която може да вземе решение дали желае или не желае данните му да бъдат обработвани за конкретни и ясно определени цели. Съгласието трябва да е дадено свободно, да е информирано, конкретно, изрично и недвусмислено. То трябва да може да бъде оттеглено по всяко време без това да има негативни последици спрямо субекта на данни. Не е позволено да се иска съгласие на дете под 13 годишна възраст.

 

Повече информация
Повече информация

Повече информация може да намерите на интернет страниците на:

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
 
Пишете ни
Министерство на икономиката
ул. "Славянска" № 8
ЕИК 176789453
тел. централа: +359 2 940 7001

факс: +359 2 9872190; 02 9819970
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката