Отговор на парламентарно питане от Ариф Агуш - народен представител от ПГ Движение за права и свободи
 

Уважаема госпожо председател, колеги! Господин Агуш, АЕЦ „Козлодуй” има договор за връщане на отработено ядрено гориво в Руската федерация за регламентирано съхранение и преработка.

В този договор се предвижда, че евентуално последващо връщане на получените при преработката високоактивни отпадъци от реактор тип ВВЕР-440 ще се извършва въз основа на отделен конкретен договор. Такъв договор към настоящия момент няма сключен. Това е по отношение на малките, изведени от експлоатация блокове.

По отношение на големите блокове, относно високоактивните отпадъци, получени от преработката на отработеното ядрено гориво от реакторите ВВЕР-1000, това са въпросните големи блокове, има подписан договор за връщането му след преработване.

Руската федерация планира заводът за преработка на отработено ядрено гориво ВВЕР-1000 да бъде въведен в експлоатация след 2025 г., така че след този момент ще започне и това връщане.

Тъй като високоактивните отпадъци следва да се съхраняват в безопасност стотици хиляди години, България е разгледала различни възможности за това в Стратегията за управление на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво до 2030 г.

Без да се отхвърлят всички варианти на възможни технически решения за управление на високоактивни отпадъци за целите на защитата на политическия и икономически суверенитет на страната на този етап за оптимално се приема решението за изграждане на надземно дълговременно хранилище с период на административен контрол не по-малко от 100 години за високоактивните отпадъци. Този период на контролирано съхранение на високоактивните отпадъци ще позволи да се получат нови данни и технически решения, които могат по съществен начин да променят методите на управление на тези отпадъци. Така ще се избегнат груби грешки при окончателното погребване в устойчиви геоложки формации.

В интерес на истината решенията, които съществуват в световен мащаб за съхранение на високоактивните отпадъци, са всичките с определен период на време, в случая до 100 години. Светът се надява, че през тези 100 години ние ще намерим решение за начина на съхранение на тези отпадъци за тези стотици хиляди години, които трябва да ги съхраняваме. Благодаря Ви.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
 
Пишете ни
Министерство на икономиката и индустрията
ул. "Славянска" № 8
ЕИК 177549105
Тел.: +359 2 940 7001

факс: +359 2 9872190; 02 9819970
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg