Устен отговор на въпрос от народния представител г-жа Надя Клисурска-Жекова
 

Уважаеми господин Председател, уважаеми госпожи и господа народни представители! Уважаема госпожо Клисурска, на първо място по отношение на Българската банка за развитие – една мярка, която вече работи и беше ускорена, продължи да бъде доускорена и да бъде развита и през следващата година да продължи да работи.

Бюджетът по мярката е 200 млн. лв. Подписани са, в изпълнение на тази мярка на база на решение на Министерския съвет месец април, 12 споразумения с 12 търговски банки. Лимитът на подписаното споразумение за момента е малко над 156 млн. лв. С последващо решение от месец юни Програмата е доразвита и са разширени възможностите, така че има възможност лицето да кандидатства за кредит и след приключване на неплатения отпуск до възобновяване на дейността му като самоосигуряващо се лице.
Въвеждане на изискване осигурителните вноски да са платени или декларирани поне за 6 месеца преди кандидатстване разширява възможността за самоосигуряващите се лица да сравняват времевия период, в който имат спад в доходите не само първото тримесечие, но и всяко следващо тримесечие на 2020 г. спрямо същото на 2019 г. Към днешна дата и към вчерашна, тъй като данните се ъпдейтват към 03,00 ч., гарантираните от Българска банка за развитие кредити са 22 хил. 641 броя в общ размер на 94 676 102 лв. – 96,7 млн. лв. или средно по 4182 лв. на кредит от Българска банка за развитие.
Тъй като Програмата се изпълнява от нашите банки партньори, които казах по-рано – 12 броя банки, ние не получаваме информация за броя кандидатствали, които са се отказали. Има някои, които са кандидатствали в две банки, но аз Ви дадох данните за това, което е реализирано към момента. Държавата е инвестирала близо 95 млн. лв. във физически лица, включително и самоосигуряващи се през Банката за развитие. Оттук нататък Министерството на труда и социалната политика за осигуряващите се, те могат по техните мерки да се възползват от така наречената мярка 80/20 или подпомагане на работодателите в сектор „Туризъм, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство“ с 290 лв. за запазване на заетостта на служителите си. Към момента поне са кандидатствали 245 самоосигуряващи се лица и са получили 426 300 лв. Най-много са от секторите хотелиерство, транспорт и други.
Що се касае до втората Ви част от въпроса по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. По нея да се има предвид, че залегналите в Програмата инвестиционни приоритети и специфични цели са свързани с иновациите и конкурентоспособността. Тоест тук нямаме акцент конкретно изведен за самоосигуряващите се лица, но ние в момента това, което направихме, направихме специална процедура, която трябва до дни да бъде разгледана от наблюдаващия комитет. Три милиона лева да стигнат до Министерството на туризма, които ще бъдат за такъв тип хора. Това са за екскурзоводите и за планинските водачи.
Следва да бъде отбелязано, че едноличните търговци, част от тях, които са самоосигуряващи се, като вид стопански субект попадат в обхвата на нашата програма. Част от тях са били в обхвата на процедурата за микро, малки и средни предприятия, по която до момента 173 милиона вече са в бизнеса и съвсем скоро се оценяват и останалите шест хиляди проекта, където ще инвестираме още 53 млн. лв.

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
Пишете ни
Министерство на икономиката
ул. "Славянска" № 8
ЕИК 176789453
тел. централа: +359 2 940 7001

факс: +359 2 9872190; 02 9819970
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката