Устен отговор на въпрос от народния представител г-н Жельо Бойчев
 

Уважаеми господин Председател, уважаеми госпожи и господа народни представители! Уважаеми господин Бойчев, благодаря за въпроса.
Това е тема, която при нас беше повдигната от Националното представителство на българска стартъп и предприемаческа общност – BESCO. Създадохме работна група през март месец 2019 г., която да подпомогне всички тези процеси за иновативните компании, за стартъп компаниите, които да могат да имат по-добра среда за работа в България.
Към момента тези компании наистина представляват България на много добри нива. Тази междуведомствена работна група беше точно в тази сфера, където се докосна и стартъп визата. В нея участваха представители на Министерския съвет, на Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи, Министерството на труда и социалната политика, ДАНС, дирекция „Миграция“. Общата работа на тази работна група стигна до предложения за промени в законодателството, които бяха в няколко посоки, а една от тях е: въвеждане на условия и ред за издаване, отказ или отнемане на сертификат за високотехнологични и/или иновативен проект на граждани от трета държава; предоставяне възможността на лицата, граждани на трети страни получили сертификат за иновативна дейност по реда на Закона за насърчаване на инвестициите, да пребивават на територията на страната и да реализират своя проект чрез въвеждането на ново основание за пребиваване по Закона за чужденците, а именно разрешение за продължително пребиване; предоставяне на възможност на граждани на трети страни да стартират високотехнологичен или иновативен проект в страната, без това да е свързано с необходимост от осигуряване на заетост и минимален брой наети лица.
След като бяха готови резултатите от тази работна група, знаете, че имаше и други инициативи, свързани с гражданството – как се придобива, какво се случва, в момента имаше едни препоръки от Европейската комисия, но тук, когато говорим за постоянно пребиваване, няма да оставя своята работа с BESCO и с техните предложения – дори в момента работим по изменение на законодателството заедно с професорите от Софийския университет за нов формат на тип дружество, което да е свързано със стартъпите.
Информирам Ви, че съм поканен от Ваши колеги народни представители другата седмица на работна среща, в която да дискутираме и тези въпроси. Ще се радвам да ги дискутираме и с Вас. Благодаря Ви.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Министерство на икономиката
ул. "Славянска" № 8
ЕИК 176789453
тел. централа: +359 2 940 7001

факс: +359 2 9872190; 02 9819970
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката