Loading...

Божидар Лукарски: България вече е извадена от черния списък на немските инвестиции

Водеща: Вие слушате на шестият ден, седмичното обзорно предаване на Радио К2, днес в събота, 17.01.2015г. Голямата тема, която разискваме днес със събеседниците ни е кой и на какво основание иска и може да управлява България. Аз съм Илиана Беновска, а сега сме във връзка със следващия ми събеседник в ефира на радио К2, това е министърът на икономиката от Реформаторския блок, г-н Божидар Лукарски. Г-н Лукарски, добър ден.

Божидар Лукарски: Добър ден, г-жа Беновска, добър ден и на слушателите на К2.

Водеща: Благодаря Ви за това участие и за търпението, че малко се забавихме, но Вашият партньор – Меглена Кунева, направихме едно много дълго интервю с нея, тя беше първият събеседник. Не го казвам това, за да смекча забавянето. Ще Ви моля да говорите малко по-близко до микрофона на телефона.

Божидар Лукарски: Добре.

Водеща: Ще започна от току-що изскочилите новини и ще се прехвърля на по-основополагащите във Вашата област. Току-що, сутринта излиза във в-к „Преса”, публикация, че повече от 5г. немските инвестиции в България на практика са блокирани, защото страната ни е попаднала в черния списък на германското икономическо министерство. По цитат на „Преса”, това го разкрива посланикът ни в Берлин, Ради Найденов. Вярно ли е това?

Божидар Лукарски: Това вече не е вярно. Действително България беше в черния списък на немските инвестиции и сигурно се е усетило от широката общественост липсата на немски инвестиции, но след решаването на казуса „Кльостерс” и след решението на НС, България вече е извадена от черния списък, за което има решение и на немското Външно министерство, и на нашето Външно министерство, и на Министерство на икономиката, и на посланика на Германия в България, за което ние сме провели срещи, множество срещи. В резултат, на което ще излезе /…/ съобщение, защото учудващо е незнанието на нашия посланик в Берлин за това, че с решението на казуса „Кльостерс”, от края на миналата календарна година, вече немските инвестиции в България са отпушени и България е извадена от черния списък, за което има и официално становище на немската страна.

Водеща: Да, ще излезе ли с официално опровержение, защото току-що говорим с двамата ни събеседника за злоупотребата с медийна власт, шестата власт.

Божидар Лукарски: Как ще излезем ли? Ще излезем с официално становище, решението по казуса „Кльостерс” беше широко дебатирано в Парламента, беше отразено от медиите и пак повтарям и подчертавам дебело, учудващо е, че официален представител на българската страна в такава важна страна членка и наш партньор от години, Германия, не знае за разрешаването на.., че България е извадена от черния списък.

Водеща: Изяснихме този въпрос. Друга тема от през нощта – нова жертва на поддържаните в катастрофални състояния асансьор.

Божидар Лукарски: Да, аз поддържах до късно през нощта връзка с г-н Стефан Цанков, който е директор на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, която отговаря за асансьорите. Той беше на мястото на инцидента. Както добре знаете, тази агенция е под шапката на Министерство на икономиката.

Водеща: Да, за това Ви питам.

Божидар Лукарски: Да, всъщност, преди да излезем със съвсем официално становище трябва да Ви кажа, че първите версии, конкретно по този случай са, че асансьорът е бил изправен, съвсем скоро е минал ремонт и сертификация. Съседите твърдят, че не е имало проблеми и че всъщност, Бог да прости загиналия, но той е имал така, по първоначални данни, е имал, така, хоби да се занимава, да си играе с асансьора и на самото място на инцидента е открита отвертка и има следи за насилствени опити за отваряне и други следи, не само отвертката, насилствени опити за отваряне на асансьора. Пак казвам, това са първоначални версии, все още следствието не е излязло с окончателния вариант, но това, което знаем, е, че съвсем скоро, асансьорът е бил проверяван, сертифициран и ремонтиран и е бил в отлично техническо състояние. Това, разбира се, не може да ни отмести от фокуса, от казуса с неизправните асансьори, ние сме в непрекъсната връзка с НПО-та в сектора. В момента, от както аз съм дошъл като министър, това е един от проблемите, с които се занимавам много сериозно. И ние сме направили регистър и паспортизация на асансьорите и сме създали работна група за промяна в Закона за техническите изисквания, където работим заедно с асоциациите и другите НПО-та, които са свързани с асансьорния бизнес. Проблемът по принцип, г-жа Беновска, да Ви кажа и нека да кажа на широката общественост и на нашите слушатели е, че в закона има доста дупки, особено по отношение издаването на разрешителните режими. Когато се отнеме лиценза на дадена фирма, в закона съществува една огромна дупка, която позволява същата фирма с друго, даже същото наименование, със същия персонал и със същите технически възможности, буквално на следващия ден, независимо от това, че тече процедура по отнемане на лиценз, да си издаде нов лиценз, с който да работи и да ..

Водеща: Точно това исках да Ви попитам, как ще решите радикално въпроса, защото хората гинат по пътищата, хората гинат от убийства и т.н., на всичкото отгоре и от асансьорите.

Божидар Лукарски: Въпросът се решава с промени в нормативната база и ние подготвяме и сме подготвили такива. В интерес на истината ,трябва да кажа, че колегата Цанков, който е председател на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, се е опитвал още в миналия Парламент да внесе тези законодателни промени. Така или иначе, по различни поводи, те не са минали. В момента правим, до изясняване на нормативната база, и моето желание е, буквално до края на месеца, началото на месец февруари, ако може, през парламентарната група и на Реформаторския блок, да вкараме тези нормативни промени, за да може наистина да спрат всякакви такива девиации в сектора, свързан с асансьорната, сертифицирането, оборудването и експлоатацията на асансьорите, което касае толкова много жертви и нашето здраве и човешкия живот.

Водеща: Господин Лукарски, трети въпрос, който е отново актуален, на 20.01.2015г. предстои регулярната годишна среща на бизнеса с правителството, вярно ли е, че вие не сте поканен? Министърът на икономиката?

Божидар Лукарски: Да, вярно е, че аз не съм получил официално покана, тази среща на бизнеса с правителството се организира от една част, така да кажа, от бизнеса. Тази седмица имах пространни разговори с председателя на КРИБ, новия председател на КРИБ .- Кирил Домусчиев, който ми се оплака, че всъщност те също не са били поканени и те няма да участват в тази среща ,така че..

Водеща: Не, не са поканени. Поканени са. Поканени са, на тях се разчита и за финансиране и много от членовете на КРИБ даже са влезли с лични вноски за подпомагане на тази среща, освен входа, който е немалка сума се плаща.

Божидар Лукарски: Не е съвсем така.

Водеща: Как да не е така.

Божидар Лукарски: Не е съвсем така и г-н Евгени Иванов и г-н Кирил Домусчиев, открито ми обясниха, че това строго не отговаря на действителността и че КРИБ съвсем официално като становище няма да участват в тази среща, така че за този икономически форум, не може да се говори като за всеобхватен такъв. Той засяга част от работодателските организации, аз не знам дори кои ще бъдат и факт е, че министъра на икономиката още не е получил покана.

Водеща: Добре де, ако получите покана, ще участвате ли?

Божидар Лукарски: Да. Аз не знам дори кои други министерства са поканени, знам, че има покана до премиера. Той все още не е потвърдил официално своето участие, така че мисля, че повече няма какво да обсъждаме тази тема.

Водеща: Не, не, само един нюанс. Питах и Меглена Кунева преди малко в този смисъл. „Икономедиа” беше глобена от КФН с една доста голяма сума за свои публикации. Вашият съпартиец Радан Кънев излезе със статус във Фейсбук, в който казва „Аз ще бъда Капитал”. Ако отидете на тази среща, при отказ на КРИБ, най – голямата работодателска организация, която вие като министър на икономиката, няма начин да не знаете, че е донор на най-големия дял от БВР и осигурява най-много работни места, ще излезе, че вие заставате сякаш на страната на „Капитал”.

Божидар Лукарски: Точно така ще излезе. Аз не съм толкова краен като колегата Кънев и не бих искал да се меся нито в работата на независимите регулатори, какъвто е КФН, нито да взимам страна. „Капитал” е уважавано от мен издание, но аз не бих искал да деля бизнеса и да взимам страни в такива конфликти.

Водеща: Т.е.ако получите покана от „Икономедиа” ще отидете на срещата с бизнеса?

Божидар Лукарски: Принципно би следвало да отида да, но не съм получил покана, което лично мене доста ме обижда.

Водеща: Сега да Ви кажа, сигурно веднага тичат към Вас и Ви носят поканата, след като ние говорим по този въпрос. Може ли да ни кажете, колко срещи проведохте вие, от както сте министър на икономиката с важни браншови, работодателски организации, с посланици, различни институции, защо го правите?

Божидар Лукарски: Аз проведох срещи с абсолютно всички браншови организации, доста посланици, може би посланици на повечето водещи държави в ЕС и на държави извън ЕС, където ние имаме опити или традиционно изнасяме стоки, имаме търговски обмен. Идеите са две, защото въпросът Ви съдържа два раздела. По отношение на срещи с браншовите организации, за мен е изключително важен обратната информация от страна на реалния бизнес, за това какво се случва в България и какво е състоянието на икономиката и какво трябва да се подобри. Знаете, че една от основните цели в нашата програма и на Министерство на икономиката, и на програмата на правителството, по която много се спекулира, но съвсем скоро ще бъде представена на обществеността, е либерализацията на лицензионните и регистрационни режими, разбира се, там, където е възможно и не касае човешки живот, така както е в /…./ бизнес. И т.нар. намаляване на административната тежест, това са всякакви документални и стандартизационни пречки, които съществуват пред бизнеса. Именно това е една от основните теми на срещите ми с бизнеса и това е едно от нещата, които сме дебатирали с Българска стопанска камара и с Българска търговско-промишлена палата, и с КРИБ и с Асоциацията на индустриалния капитал в България. С тези организации, предстои да възобновим Съвета на икономическия растеж, който съществуваше по времето на министър Шулева. Ние само ще го наречем по друг начин – Съвет за икономическо развитие, аз предпочитам тази дума. Това беше една идея, която даде председателят на икономическата комисия в НС, Петър Кънев и от работодателските организации беше приета изключително ентусиазирано и радушно. В тези обменът на информацията между Министерство на икономиката и тези, които трябва да създадат климата за развитие на бизнеса и самия реален бизнес, дава доста добри резултати. А по отношение на срещите ми с посланиците, това е една друга моя инициатива, която аз се опитвам да проведа и мисля, че има вече резултат, това е засилването на чуждестранните инвестиции, понеже през последната година и половина, те стигнаха критичния минимум и съответно опита на моя опит, да направим така, че българските, особено малки и средни предприятия, да имат по-широк достъп до пазарите в чуждите държави. Защото българският пазар, знаете, че е малък, а голяма част от малките и средните предприятия оперират именно на този пазар. Вчера, между другото, имах неформална среща вечерта и с представителите на една браншова организация на бизнеса, която се занимава със слънцезащитни съоражения. Хората точно това ми казаха, че всъщност те работят само на вътрешния пазар, нямат информация, нямат достъп до чуждите пазари, които са възможността за развитие на предприятия от такъв тип. Ето, поради тази причина аз провеждам срещи с посланици на държавите, защото за разлика от нашите посланици, посланиците на другите държави, особено на държавите членки на ЕС, които са в България, са изключително насочени към икономическото развитие и към търговския обмен и съвсем откровено си работят за интересите на различни фирми, големи, малки от техните държави и осъществяват търговски обмен, което е добре.

Водеща: Държавният секретар на САЩ беше тук през тази седмица, проследил сте и сте участвал в срещата вероятно и знаете акцентите, че България и САЩ споделят отношения на стратегическо партньорство и двете държави са готови да внесат нова динамика в двустранното сътрудничество, като поставят акцент върху икономическите връзки, енергийната сигурност, върховенството на закона и сферата на сигурността. Икономиката е на първи план. Вие имахте преди това среща с Марси Рийс, американската посланичка, това подготовка ли беше за срещата? А по-преди, ходихте в САЩ. Вие ли сте американският агент в българската икономика?

Божидар Лукарски: Много звучи агентурно, дали съм американски агент в българската икономика, но да, действително ,както за мен като министър, така и за нас като държава, американският пазар е изключително важен и независимо от това, че ние имаме традиционни търговски отношения със САЩ, аз смятам, че на фона на това, което правят другите в ЕС, ние изоставаме. Това е един необятен пазар, който е изключително важен и за нас, а и американските инвеститори за важни за България и това е един фактор, който ние в последните години, поради различни причини пренебрегваме. Като министър на икономиката, аз ще се постарая, това нещо да бъде изгладено, това беше и предмет на моето посещение в САЩ и на срещите ни с г-жа Рийс.

Водеща: Последен въпрос, какво е посланието към малкия и средния бизнес, вие в началото още казахте дори в ефира на радио К2, че това е една от основните ви задачи – да го подпомогнете. Какво направихте до тук, в рамките на краткия до сега престой като министър на икономиката?

Божидар Лукарски: В рамките на краткото време, от както съм министър, стигнах до извода и това е нещо, което се опитваме да направим, че малките и средни предприятия, трябва да излязат на далечни пазари, особено тези, които са т.нар. пазари на трети страни, извън страните членки на ЕС, защото това е тенденцията и на другите страни от ЕС. И това, което при нас куца е липсата на информация, липсата на маркетинг, това е основното, което забелязах при посещението и срещите ми с инвеститорите в САЩ и това, което ние задължително трябва да направим е, да накараме бизнеса, малкия и среден бизнес, да създадат клъстери, защото сами по отделно, работейки фирма сама за себе си, тя не може да постигне този ефект, който биха могли да постигнат, ако направят клъстери в браншовете и обединявайки се да постигнат по-голяма реализация на чуждестранните пазари. Това е едно от нещата, към които се стремим в момента.

Водеща: Последно, успяхте ли да се ориентирате в областта на икономиката, много Ви отначало приеха най-радушно, казаха един юрист да управлява икономиката и в тази връзка забравих да попитам, какво става с програмата за конкурентоспособност?

Божидар Лукарски: Оперативната програма иновации и конкурентоспособност предстои да бъде одобрена от Брюскел, но ние имаме уверението, че това ще стане съвсем скоро, може би месец февруари и може би тя ще заработи от тази година, не мисля, сигурен съм, така че да, успях да се ориентирам, това между другото беше една от първите програми след встъпване на новото правителство, която изпратихме като проект в Брюксел и която предстои да бъде одобрена. Има един съвсем малък детайл, свързан с газовата връзка България – Сърбия и този проблем е свързан главно със сръбската страна. Това е нещо, което до сега спира одобрението на програмата. Аз съм сигурен, че съвсем скоро, този детайл ще бъде изчистен в Брюксел и оперативната програма по оперативната програма за конкурентоспособност ще стартира и ще помага на малките и средни предприятия от този бранш и на бизнеса, бизнеса на малките и средни предприятия да се развива през тази година.

Водеща: Благодаря много за това участие, г-н Лукарски, изяснихме доста важни въпроси, ще продължим да следим събитията.

Споделете