Loading...

Божидар Лукарски: Немски фирми с бизнес в Китай гледат към България

Германски компании имат сериозен интерес към производството на отделни сегменти за автомобили в страната ни, казва икономическият министър

3 баварски фирми се колебаеха между Румъния и България. След срещата ни избраха да инвестират у нас

– Г-н Лукарски, ще ходите ли скоро при премиера Борисов за пари?

– Не.

– Заради неговото предупреждение, че ако някой министър иска още средства, трябва да му се яви с подписана оставка ли?

– Заради това, че нашето министерство води стриктна финансова дисциплина и разчетите ни са направени така, че да не ни се налага да искаме допълнителни пари.

– Вие, като коалиционен партньор, сте и леко защитен.

– А, защо? Всичко важи за всичко. Ние сме си направили добре сметката и правим икономии.

– Пътуванията ви се следят от медиите, от политическите ви партньори и опоненти.

– Така и трябва да бъде.

– Бяхте в Бавария. Ако осребряваме всяка визита, какъв е ефектът от това посещение?

– То беше от най-ползотворните. Това е оценка и на нашия консул там, която е посрещала и изпращала много делегации. Казва, че не си спомня чак толкова сериозно отразяване и такъв интерес на баварците към това, което се случва у нас. Причината за визитата ми в Мюнхен бе поканата от г-жа Илзе Айгнер, министър на икономиката, медиите, енергетиката и технологиите на Бавария и бивш министър на земеделието на Германия. С г-жа Айгнер си говорихме, че в баварския бизнес се създава усещането за стабилна обстановка в България, което предполага засилени идеи за инвестиции. Обсъждахме идването на сериозна бизнесделегация у нас през октомври.

– Чу се за 40 фирми.

– Ако сме точни – те са 37 и продължават записвания. Уточнихме секторите, към които проявяват интерес.

– Кои са?

– Към IT сектора, машиностроенето и автомобилната индустрия. Може би трябва да вкараме някакъв термин на български, ние вече го наричаме автомотивна индустрия, на английски терминът е automotiv industry, което всъщност не е производство на кола до капак, става дума за производство на модули за автомобили, части за автомобили, електрическо оборудване. Става дума отделни сегменти да се произвеждат в България.

– Все за сегменти се говори, а цяла кола?

– На малко места в света се произвеждат цели коли. А ние сме специалисти в електрооборудването, немците знаят, че имаме добри технически университети, в които цели випуски са с немски, и искат да използват това. Имахме сериозен бизнес форум с търговската камара на Бавария, залата се оказа малка и се внесоха още столове.

– Това е форум, на който вие представихте възможности за инвестиции, така ли?

– Не само ние – министерството на икономиката и агенцията за инвестициите, имаше доклади от баварски фирми, които вече са инвестирали в България и които дават страната ни за положителен пример. Казаха кои са плюсовете и защо си заслужава да се инвестира. Самите те заявиха, че ще разширяват присъствието си. Ние мислехме, че донякъде е замразен интересът на летище Мюнхен към концесията на летище София Напротив, имаше директор от летището и заяви, че твърдо проявяват интерес към концесията. Ще я очакват и имат сериозен интерес.

– Вярно ли е, че има фирми, които са се били запътили към Румъния, но са се отклонили към България?

– Това е постижение на нашата делегация, имахме разговори с 3 баварски фирми, които се колебаеха между Румъния и България. След разговорите вече нямат колебания по отношение на България.

– А като дойдат тук?

– Те са идвали вече. Те са посетили различни краища на България, били са в икономическата зона в Божурище. Едната от фирмите – “Мултивак”, която е европейски лидер в производството на машини за опаковки, включително и на опаковки – като започнем с натурални сокове и свършим с консерви, е набелязала 2 дестинации, не ни казаха румънската, но у нас е в Божурище. Сред разговора ни заявиха, че най-вероятно се спират на България. Имат бизнес план за 2,5 млн. евро първоначална инвестиция и разкриване на 80 работни места.

– А другите две?

– Едната е фирма, която вече работи в България, каза, че имала идея да открива офис в Румъния, но ще разкрива в България. Тя е в Севлиево и разработва компоненти за “Видима” и “Идеал Стандард”. Третата компания, която беше с насока за Румъния, е “Баумюлер”, тя има производство в Чехия и Словения, работи в сферата на автоматизиране на производствените процеси. Те са по-скоро като логистици, които наблюдават технологични линии и предлагат подобрения, но не само логистично, а изработват и машини, които да автоматизират процеса. Те казаха, че са гледали Румъния и България, но след нашата среща мисля, че нямат колебание. Имахме среща със Съюза на производители на машини и съоръжения в Германия. Те докараха тези инвеститори, които проявяват интерес към развиване на машиностроенето у нас и към възможността за обучение на кадри – средно ниво и висок персонал. Постигнахме договореност да се подпише меморандум между Българската агенция за инвестиции и 2 техни агенции за инвестиции.

– В съобщението за този меморандум имаше едно изречение, че той може да е от полза на немски фирми, които имат производство в Гърция, но искат да го преместят в България. Има ли такава тенденция?

– Не, няма. Имаше запитвания от немските фирми как ще се отрази гръцката криза у нас и по-специално за гръцките банки в България. Отговорът, който получиха, мисля, че ги задоволява. Но ни казаха нещо интересно – и г-жа Айгнер, и държавният секретар по икономика, и председателят на Фондацията на фамилния бизнес в цяла Германия, и то е, че доста немски фирми, които имат производства в Китай, гледат към България.

– Защо?

– Доста скъп им стана юанът. А и България е била нестабилна през последните 2 г., когато те са правили инвестициите си в Китай. Оказва се, че това, което произвеждат в Китай, може да се ползва само за далекоизточния пазар, а тяхната идея е продуктите да влизат в Европа. Естествено, тук няма такси и мита и транспортът е по-евтин, по-лесно влизат стоките им в държавите в Европа.

По-скъпата цена на юана, както и повишението на заплатите в Китай, доближават себестойността на продукта, произведен там, до този, който се произвежда в България. И те навсякъде съобщаваха, че разликата в качеството е много видна, българският работник работи много по-качествено от този в Китай.

– А немският фамилен бизнес, той накъде гледа? – Едното им притеснение е ситуацията в Китай, която го кара да гледа към България. Като казвам немския фамилен бизнес, това са 3000 компании, които са в средния сегмент на немската икономика. Те са притеснени и от бъдещо намерение на немското правителство за въвеждането на данък наследство.

– Намерението е той да бъде 30%, така ли е?

– Точно така. 30% ще бъде за наследство от 500 хил. евро и оттам нагоре ще расте постъпателно, ще бъде стълбовиден. По тази причина се оглеждат за пренасяне на фамилния бизнес в други дестинации, включително и в България.

По време на форума много се интересуваха от IT технологии и от start up компании. Питаха ни често каква е възможността да използват български IT специалисти и как се развива start up бизнесът в България.

– Как се развива?

– Много добре, имаме отворени 28 компании миналата година. Аз им обясних, че ситуацията с IT специалистите у нас е сложна, има недостиг на работна ръка. Въпреки това те са готови да предложат по-добри условия, отколкото предлагат например американците. Голяма част от нашите IT специалисти работят за Силициевата долина. Баварците са доста упорити хора и са готови да се борят.

Споделете