Loading...

Никола Стоянов: На 10 юни изтича удължителният закон за бюджета и държавата остава на нулево салдо

Никола Стоянов: На 10 юни изтича удължителният закон за бюджета и държавата остава на нулево салдо

Водещ: В студиото посрещаме министъра на икономиката Никола Стоянов. Господин министър, добро утро и добре дошли при нас.

Никола Стоянов: Добро утро.

Водещ: Улисани, както виждате, в политическите сюжети, в безкрайния разговор кой, кога, какво ще подкрепи, на кой мандат ще има правителство, улисани в прокурорската война, която гърми и трещи в държавата, като че ли не обърнахме сериозно внимание на предупреждението на служебния кабинет, на вас, на министрите, разбира се на служебния премиер Гълъб Донев, който предупреди – внимавайте, идва 10 юни, от понеделник 12 юни нещата ще бъдат много тежки в държавата във финансово, а следователно по-нататък и в икономическо отношение. Какво ще стане на 10 юни, господин министър?

Никола Стоянов: Изтича тогава продължителния закон за бюджета и на практика от понеделник държавата няма да може да се разплаща. В такива случаи, когато няма приет бюджет или е изтекъл закона за удължаване на бюджета държавата трябва да се върне към нулево салдо, а именно може да харчи само ако е на плюс бюджет. Когато е на минус няма право да харчи нищо докато той отново не стане на нула и евентуално на плюс. Това би довело съответно до невъзможност за изплащане на заплати, за юни пенсиите ще бъдат платени до 10-ти, така или иначе, но на теория би довело до абсолютно спиране на всички плащания.

Водещ: Тоест, на теория, пак казваме, това е абсолютен блокаж на функционирането на държавата?

Никола Стоянов: Казвам го на теория, защото съм твърдо убеден, че депутатите са наясно с тази отговорност и или ще приемат нов бюджет или ще приемат удължаване на сегашния.

Водещ: Ето, очертахте двата варианта, че нов бюджет да се приеме до 10 юни, че няма да стане няма да стане, това е пределно ясно. Но, в 12 без 5 ще се приеме удължаване на действието на стария бюджет и тогава какво, положението спасено ли е?

Никола Стоянов: Спрямо най-негативния сценарий – да, но разбира се, има нужда от нов бюджет категорично.

Водещ: Какво именно, какво решава това удължаване, въобще какво може да спаси това удължаване?

Никола Стоянов: Ще продължим да харчим 1/12 от минала година, но няма нов бюджет, ситуацията е коренно различна, времената са доста динамични и във финансова и в икономическата сфера. Така че, много е трудно с бюджет от 2022-ра да работиш в 2023 година, категорично.

Водещ: И все по-трудно ли ще функционират системите в държавата, господин министър, след като, ето сега тука чета Агенция „Митници“, дори „Митниците“ обещават да вкарат по-малко пари, милиард и половина, което не е малко. Очевидно събираемостта е в проблем, очевидно доходността е в проблем?

Никола Стоянов: Не събираемостта а доходността. Трябва да е много ясно, събираемостта продължава да е много добра, доходността също, но разходите са страшно увеличени спрямо миналата година, близо 30 процента повече разходи. И както Агенция „Митници“ са казали, просто държавата не може да навакса тези огромни разходи със съответните приходи. От една страна инфлацията спада, което е много хубаво за българската икономика, износът расте, което е отново много хубаво за българската икономика, но това като събираемост на ДДС примерно по-малко пари се събират в крайна сметка. Не че са по-малко от миналата година, но ръстът не е такъв, който да навакса този огромен ръст в разходите, който е на база решенията на парламентите от миналата година.

Водещ: Сега съвсем във вашата сфера като министър на икономиката, въобще в тази неприятна трудна и сложна ситуация с бюджета за какъв икономически ръст въобще може да говори България, ние сме в едва ли не с ръце на гърба заключени?

Никола Стоянов: Трябва много ясно да се разграничава, от една страна финансите, бюджетът на държавата, разбира се те имат голямо влияние, от друга страна икономиката. Българската икономика в огромната си част е в частни ръце, българските компании, макар и млад българският бизнес е на 20-30 години и в тези сложни времена доказа абсолютно, че вече е доста стабилен, изключително гъвкав в сложната ситуация и всъщност имаме отлични резултати спрямо ситуацията, много по-добри, отколкото се очакваха. Миналата година август когато застъпихме прогнозите бяха за рецесия още четвъртото тримесечие и за цяла Европа, за България още по-сериозна. България въобще за рецесия и дума не може да става, последното тримесечие 2.1 процента ръст, сега първото е 2 процента. Да, има лек спад 0.1 процент, очакванията бяха под 1 процент. Таке че, движим се много по-добре отколкото е очакваното, българската икономика е стабилна, расте, износът расте, първите три месеца отново 8 и няколко процента…

Водещ: На какво се дължи това…само на износа на оръжие ли?

Никола Стоянов: Не, за износът на оръжие много пъти съм имал възможност да го кажа. Имайте предвид износът на България за 2022 година е 94.4 милиарда лева, близо 95 милиарда лева по предварителни оценки. Износът на оръжие колкото и да е…нямаме още точни данни, но 2-3 милиарда да е, сами разбирате на фона на 100 милиарда колко е, тоест по никакъв начин износът на оръжие…

Водещ: Тоест, не се крепи…едва ли не, че цялата икономика се крепи на оръжието за Украйна?

Никола Стоянов: Това могат да го кажат само хора, които въобще не са наясно с числата, наистина. Не може нещо, което ти прави 2-3 процента то да ти променя….не е сериозно.

Водещ: Въпреки това оръжейната индустрия в подем ли е оръжейната индустрия?

Никола Стоянов: Тя е в подем и този подем примерно ще се вдигне от 1.5 милиарда на 3, сами разбирате, спрямо 100 милиарда близо износ колко е това? Така че, индустрията е в подем, разбира се, има търсене, работят компаниите, търсят да назначават хора…

Водещ: Само да уточните, извинявайте, понеже това е политически сюжет, как точно изнасяме оръжие за Украйна? В момента пак ли е през посредници, пак ли е чрез съдействието на Пентагона и НАТО?

Никола Стоянов: България не изнася оръжие за Украйна, категорично като председател на комисията, която дава разрешения мога да го кажа, нито едно разрешение не е дадено за Украйна.

Водещ: Тоест, до ден днешен България пряко към Украйна не изнася оръжия?

Никола Стоянов: Няма нито едно разрешително издадено на Украйна.

Водещ: Тоест, благодарение на посредничеството на Пентагона изнасяме оръжие?

Никола Стоянов: Ние изнасяме за държави-партньорки, България е член на международното споразумение, няма издадено разрешение към Украйна.

Водещ: И да ви върна на икономическия растеж, господин министър. Значи, малко е като с розови очила, вие казвате – всичко е наред, овладяно е, обаче хората като влязат в магазина не виждат много да е овладяно?

Никола Стоянов: Не розови… Когато говорим за икономиката, и аз като част от служебния кабинет се стремя само цифрите да казвам, защото много политически коментари има, но числата говорят сами по себе си. А това са числата, инфлацията е рекордно ниска, 11.6 вече стигнахме през април месец, нови 2.4 пункта пада надолу, след март 2 процента…

Водещ: Добре, но защо инфлацията пада цените не, ето, елементарен въпрос?

Никола Стоянов: Цените генерално падат затова инфлацията пада, но цените на хранителните стоки не падат със същия темп. Това, което успяхме да постигнем последния месец твърдо мога да кажа, че не се качват вече цените. В отделни категории – олио, кисело мляко, масло – има спад от 6 до 10 процента, но все още тези категории са малко, не е това, което търсим, но ние продължаваме в крайна сметка систематично с усилията си. Законът за надценките на 10 юни му изтича общественото обсъждане, ще влезе на МС, втората половина на юни ще бъде вкаран в парламента, надяваме се много бързо да вземат решение депутатите. Сайтът продължава да работи, там даваме и много хубаво се вижда как суровините намаляват, цените на едро намаляват, вече последните седем седмици само една са се покачвали, шест седмици падат цените на едро. На дребно – колебания, както казах няколко продукта падат, много други – захар, брашно, яйца минус един процент, почти нищо съществено не се качват, което също е позитивно. Никой в момента мисля, че дори не говори за покачване, а знаете до преди месец и половина наблюдавахме ръстове и то много сериозни. Това е първата стъпка, но това е една борба, която трябва да продължи дълго и се надявам следващо редовно правителство да продължи нашите усилия в тази посока.

Водещ: Анализирайки и обобщавайки начините и усилията на държавата, господин министър, какъв извод си правите, възможно ли е въобще държавата или някой да води война с търговските вериги? Това възможно ли е въобще, не си ли правят каквото си искат търговските вериги?

Никола Стоянов: Не би трябвало, това са двете крайности, едно е държавата да води война, а държавата ако реши то няма да е война, в смисъл веднага ще реши нещата в своя полза. Но не е това идеята, държавата не трябва да води война с никой бизнес по никакъв начин, категорично. От друга страна не може никой да си позволява, другата крайност – да си прави каквото си иска. Трябва със съвместни усилия да се постига баланс, и в интересите на бизнеса и в интересите на потребителите.

Водещ: Да, слушайки ви топката пак е в ръцете на търговеца. Вие казвате – цените са овладени, няма покачване поне в ръста, обаче в крайна сметка цената на млякото и на сиренето в магазина е същата, значи търговецът я държи същата.

Никола Стоянов: Ние от една страна ще предприемем и административни мерки, както е по Закона за надценките на хранителните стоки, където ни ще ограничим административно надценките, тоест ще направим и непазарна намеса на пазара. В крайна сметка основното, на което разчитаме е пазарът разбира се сам да изглади тези дисбаланси. Да, контролът е много затегнат, вече близо 1500 проверки, най-хубавото при този контрол е, че нарушенията спадат много. В началото бяха 95 процента съотношението между проверки и нарушения, всяка проверка откриваше нарушения, в момента вече са под 25 процента. Самите търговци…, а имайте предвид много хора казват – „какво ме интересуват нарушенията, аз гледам цената“. Много от нарушенията са именно такива когато грамажът не е такъв какъвто е обявен, цената на рафта и тази на касата е различна. От там плащаме повече отново, то по-малко такива нарушения водят също индиректно до намаление на цената за потребителите.

Водещ: По-добре ли работи вече държавната млекопреработвателна компания?

Никола Стоянов: Много по-добре бих казал. Последните месеци, последният месец и половина са удвоили вече оборотите, които правят. Успяха да преодолеят и проблемите с логистиката, защото буквално стоката се разграбваше от магазините, има опашки пред магазините, в момента зареждат два пъти на ден. Много хубаво стана, тъй като те имат само 10 собствени магазина само в София. Това споразумение, което успяха с ЦКС да подпишат вече 104 са магазините, които са на ЦКС зареждат.

Водещ: Там цените същите ли са както във фирмените, защото те цените на държавната компания те са по-ниски спрямо другите, но като ги има само във фирмени магазин какъв ще е смисъла?

Никола Стоянов: Същите са цените, точно това е хубавото на това споразумение, че те успяха да се разберат с ЦКС такива да са надценките, че цените да са абсолютно същите както във фирмените магазини. Както казах, постепенно вече, най-новото което е във Варненска област 10 магазина, Бургас 10, Русе са 9 магазина, вече 104 магазина разширяват постоянно мрежата, на ЦКС разбира се е много голяма, но поетапно я зареждат. Предприемат се необходимите инвестиции, така че да се качи производството. Междувременно се прегледаха отношенията с търговски вериги, от една от най-големите търговски вериги излязоха от „Ел Би“, тъй като половин милион беше загубата им само за миналата година от това, че работят с тях, нямаше никаква пазарна логика просто да продължават. Работят в момента и по нови серии. Новото и хубавото, което мога да кажа е, че са в напреднали преговори с Българския олимпийски комитет за партньорство, така че се радвам и съм сигурен, че скоро ще видим и олимпийските кръгове на продуктите на „Ел Би“…

Водещ: Каква е идеята с Олимпийския комитет?

Никола Стоянов: Идеята е в крайна сметка качествените млечни продукти, които държавната компания предлага да водят и до най-високите резултати, които олимпийците ни постигат…

Водещ: Какво искате да храните…

Никола Стоянов: Тоест, добра храна за добри резултати…

Водещ: Не разбирам, искате да храните олимпийците с на „Ел Би“ продуктите?

Никола Стоянов: Те ще имат партньорство помежду си, в момента уточняват договора, така че наистина да подпомагаме и спорта в България, тъй като е много важен – здравословното хранене и спорта вървят ръка за ръка.

Водещ: С помощта, която дойде от Европейския съюз и санкциите спрямо износа на стоки от Украйна, господин министър, реши ли се проблема с вноса на зърно в България, успокоиха ли се зърнарите в България?

Никола Стоянов: Смятам, че към момента се постигна такъв ефект. Разбира се тази забрана е сега само до 5 юни, предстои да бъде удължена на ниво Европейска комисия. Но това, за което за нас беше важно наистина този дисбаланс от есента сигнализираме, министър Гечев беше един от първите министри, който сигнализира Комисията, че прекалено много стока остава вв приграничните държави. Вместо тези транзитни коридори да позволяват към страните, които се нуждаят да отиват, към Северна Африка продуктите и т.н., прекалено много от тази продукция остана в България, съответно започна да се конкурира с местната продукция. По ред причини украинската стока е по-евтина от българската като себестойност и въобще от… ЕС, което доведе до много сериозни дисбаланси. В крайна сметка ние показахме, и може би това ще е едно от нещата, които служебното правителство ще бъде запомнено, че отстояваме българският интерес дори в рамките на ЕС, а не безпрекословно да изпълняваме общо взето. Предприехме тази едностранна забрана както и някои други държави. Преговаряхме, още от началото беше ясно, че общо европейско решене е необходимо по въпроса. По този начин просто показахме колко е важен проблема и колко е сериозен. Разбраха ни и се взе това решение, което към момента удовлетворява България, категорично.

Водещ: Доволни сме на този етап от решението?

Никола Стоянов: Да.

Водещ: То се отнася само до зърнопроизводството, други стоки…и слънчогледът е там, олиото…

Никола Стоянов: Четири продукта са в момента, слънчогледовото семе, което беше най-важно за нас. Между другото там беше най-големия проблем, тъй като то не може да се съхранява толкова дълго, да кажем пшеница по-дълго може да се съхранява, а при него проблемът беше, че реколтата сега ако не бъде преработена в олио буквално следващите два-три месеца можеше да погине, а имаше близо за милиард слънчогледово семе в складовете което щеше да е страшен удар за потребителите. Но пшеница, слънчогледово семе, царевица и рапица, това са четирите култури, които към момента са забранени…

Водещ: А с внос в момента на олио…имаше и други продукти, олио, мед от Украйна?

Никола Стоянов: Имаше предложени много други продукти, листата беше доста дълга…

Водещ: Яйца от Украйна.

Никола Стоянов: Имайте предвид, че там бяхме четири държави, които предприеха, едностранно прекратиха вноса и бяха отчетени интересите и на други държави. България имаше основно към мед също да бъде забранен, слънчогледово олио, но това са най-важните, които към момента са забранени и това удовлетворява пазара в България. Като цяло това решение за нас е добро.

Водещ: Като правим сметките, най-вече за бюджета, за ръста, за състоянието на фиска в държавата, който пак е тревожен и с която тема започнахме, господин Стоянов, кога за последно открихте нещо – завод, фабрика, предприятие, поне някой цех открихте ли наскоро?

Никола Стоянов: От началото на годината мисля, че поне 7 или 8, следващата седмица отново…

Водещ: Тоест, има инвестиции, някой открива…

Никола Стоянов: Постоянно, преди две седмици бях в Плевен, 110 милиона нова инвестиция, тази седмица бях в зона Божурище, където чествахме десет години от началото на зоната. Всъщност десет години от първия инвеститор, който влее там, много голяма немска компания. На събитието те обявиха, че започват нова голяма инвестиция и 2024 година трябва да заработи новият им завод отново там. Имайте предвид само в зона Божурище от началото на годината три инвестиции съм открил за 57 милиона лева и близо 1800 работни места мисля, че ще отворят. Интерес има много голям. Наистина аз разбирам, че политиците темата може би е интересна, реалностите са други, за миналата година инвестициите в България, колегите ми бяха дали статистка от 2010-та насам, значи за последните 12 години миналата година втората е най-добра по инвестиции в България – 2020-та е на първо място, миналата 2022-ра е втората най-добра…

Водещ: Е как да повярва човек, като вие наистина казвате…изведнъж се оказа, че това е тема за политическа употреба…

Никола Стоянов: То цялото говорене създава такова усещане, а числата са съвсем друго…

Водещ: Именно, тука е абсолютно политическа безизходица в България, въобще не е ясно ще има ли правителство няма ли да има и какво ще бъде това правителство, говори се за жестока корупция и накрая вие викате – спокойно, всички инвеститори идват в България. Ама къде идват?

Никола Стоянов: Нека да направим разликата. Страшно много инвеститори идват в България, интересът е много голям, какво ви казах миналата година втората най-добра за последните 12 години. Инвестиции и интерес има, но политическата нестабилност със сигурност е най-сериозната пречка пред това да са много повече…инвестициите могат да са много повече.

Водещ: Кои са секторите, коли щяхме да правим…

Никола Стоянов: Автомобилна индустрия, машиностроене, електротехника, IТ разбира се. Хубавото е, че през последните години привлякохме и вече има аренди центрове, тук, където е най-високо платените работни места. Много международни компании прехвърлят тук научните си разработки в България. Това са хубавите неща. Секторите са ясни както казах IТ, автомобилостроене, машиностроене, електротехника, хубавото е сектори с висока добавена стойност… България вече не е дестинация, където в България идват заради ниските заплати, нещо което е много важно да се подчертае. Междувременно с ръста на заплатите в България последните десет години не е интересна Българя заради това, тук вече идват хората заради талантите тук заради хората, заради техните умения в крайна сметка, заради това, че хората имат все по-добра производителност тук, може качествено… Могат да се произвеждат продукти с по-висока добавена стойност, тъй като когато говорим за автомобилостроене едно е да произвеждаш кабели примерно, друго е да произвеждаш някаква по-сериозна, както климатични… Както тази седмица където бях те преминават досега климатични само системи са произвеждали за автомобилите, сега започват и дисплеите, където е много по-висока добавената стойност…

Водещ: Друго е да си с кабели, друго е с електроника, но трето е – да произвеждаш автомобил.

Никола Стоянов: Абсолютно, разбира се.

Водещ: Но ни подмина, германският концерн ни подмина.

Никола Стоянов: Въпрос на време е само това да са случи, истината е, че България с този скок, който направи, буквално е до над 350 компании в автомобилостроенето за последните десет години 70 хиляди заети, въпрос на време е да дойде тука и автомобилопроизводител. Даже бих казал, че за мен лично не е това и най-важното, разбира се, би било страхотно, защото дойде ли такъв производител след него идват още много заводи други, които произвеждат части. Въпрос на време е, автомобилната индустрия преживява последните години също една сериозна трансформация, към електрическата мобилност, кризата, веригите на доставки бяха засегнали и разбъркаха доста сектора. Но ние трябва да работим, дали ще е автомобилостроене, дали ще е батерии, за което наскоро имахме събитие тук в „Тех Парка“ много важно. България е част от автомобилния сектор, почти всяка… вече може би 10 от 10 коли в Европа са с части от България, така че това е въпрос на време само да се случи.

Водещ: Ако искате на финала, господин министър, визионерството в политиката по отношение на икономиката в световен мащаб. Накъде върви, какво става, говорите за иновации, говорим за нулево… Държавата с нулево салдо щяла да прави иновации… Въобще как се съчетава проблематиката в тази сфера, слаб икономически ръст, невъзможността да забогатеем, да процъфтяваме…? Ако сте прочели учебника „Как да станем богат“ – отговорът е лесен. Какво в сферата на икономиката искате като визионерство, какво да стане най-после в тази държава.

Никола Стоянов: В тази държава всеки ден става нещо и това усещане, което може би някой се опитва да насажда, че нещата не вървят, категорично не е така. България се развива. Разбира се иска ни се да е с по-бързи темпове. Въпросът е колко бързо става, а не дали се подобряват нещата или не и нещата се подобряват. Какво трябва да стане в България? В момента има сериозен интерес, ние трябва разбира се от една страна да урегулираме правната рамка по-добре, компаниите е важно да се чувстват сигурни. От друга страна да се подготвим по-добре и с индустриални зони, стартирахме проект в Доброславци много сериозно, от много голяма зона до София, Божурище вече от 3000 декара 2000 декара са разпродадени за десет години. Скоро след едва-две години Божурище ще е пълно. В момента работим по Доброславци, която е с подобни размери 2900 декара, сега вече е решено, започва работа. Стара Загора, зона с подобни размери 2200 декара, ще стартираме също. Предстои парите по Плана за възстановяване и устойчивост, където се надяваме и повече малки зони из страната да бъдат създадени, така че да се разпределят инвестициите в страната. България се движи въобще и в момента геополитиката в света как се развива, въпреки че…, съжалявам да го кажа, най-лошото нещо е войната, но дори и тази война фокусира повече интерес върху България от една страна. Така че, възможностите в момента са много, България за пореден път просто трябва сама да си свърши работата, да се подготви, да имаме индустриални зони, да имаме подходящите неща към инвеститорите и подходящите условия. Те се чувстват добре тука. Аз постоянно имам срещи, всички инвеститори, които са в България, немският бизнес сто процента отговориха – Биха ли инвестирали отново в Българя? – не на тяхно проучване, на тяхната Германо-Българска търговска камара. Инвеститорите се чувстват добре тук, поддържам постоянно връзка с тях, кой каквито проблеми има може директно да ме сигнализира и помагаме директно дори когато системата не работи идеално. Възможностите са добри, да, сложна е ситуацията, но България по-скоро може да е печеливша в тази ситуация.

Водещ: Отново оптимизъм има, благодаря ви.

Никола Стоянов: То е от цифрите.

Водещ: Министърът на икономиката Никола Стоянов с оптимизъм за това как ще се развиваме. Както винаги топката е в ръцете на политиците. До 10 юни ключово решение трябва да се вземе?

Никола Стоянов: Категорично, да.

Водещ: Решителни стъпки, за да може България поне да има нещо като бюджет от миналата година.

Споделете