Loading...

Икономическият министър: Няма как държавни предприятия да работят на загуба, а заплатите на директорите да се увеличават

Икономическият министър: Няма как държавни предприятия да работят на загуба, а заплатите на директорите да се увеличават

Министерството на икономиката и индустрията подготвя стратегия за Пловдивския панаир

„В първите си седмици на поста министър на икономиката видях нужда от сериозен анализ на ефикасността и правната структура на дружествата под шапката на Министерството. Тези дружества са търговски, трябва да се управляват ефективно. Видяхме, че една немалка част от тях работят години наред на загуба, но въпреки това заплатите продължават да растат”. Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в предаването „Стълбището“ на „Дарик“.

Той обясни, че заплатите са и едно от основните разходни пера на тези дружества. „В заплатите, които видяхме, те са били на лимитите по закон, били са над 14 000 лв. за изпълнителен директор, около 4500 лв. средна заплата за член на борд“, каза Богданов.

От думите му стана ясно, че бордовете на някои от дружествата към министерството ще бъдат премахнати, а в други броят на членовете ще бъде намален. Той разказа и че над 90% от хората в бордовете са били подменени по време на служебното правителство.

Министърът съобщи, че предстои процес на оптимизация и подобряване на ефективността във функционирането на дружествата. „Ще обявим публични конкурси, за да могат в дружествата да влязат млади хора с опит. Ще се опитаме да върнем българи с експертиза отвън“, каза Богданов. Управленският капацитет също ще бъде повишен. „Ще внедрим система за контрол, ще следим финансови показатели и потоци в реално време“, каза министърът и допълни, че в момента има дружества, които вече две години и половина нямат годишен финансов отчет.

Икономическият министър: Няма как държавни предприятия да работят на загуба, а заплатите на директорите да се увеличават

Икономическият министър уточни, че до няколко седмици ще бъдат изнесени публично данни от извършените проверки и анализи на финансовото състояние на публичните предприятия към ведомството. Богданов обяви, че има разкрития, като за нарушенията ще бъдат сезирани компетентните органи.

Министърът коментира и темата за Пловдивския панаир като обясни, че той трябва да започне да работи по предназначение. „Трябва да можем да видим нашите компании и институции на изложения не само в чужбина, но и в България“, каза той. Богданов е категоричен, че чрез Пловдивския панаир България има възможност да привлича нови партньори.

Министърът съобщи, че екипът му разработва стратегия за Пловдивския панаир, която предстои да бъде представена пред общинските съвети на Пловдив и Варна. „Разговорът не трябва да е само за проблемите, а за това къде искаме да видим Пловдивския панаир и как да привличаме чужди компании“, каза той.

По отношение на данните за инфлацията през последните месеци министър Богданов каза, че държавата работи за повишаване на доходите до средните европейски нива. „Един от начините да се борим с инфлацията е да започнем да произвеждаме тук“, каза той и допълни, че приемането на страна ни в Шенген и еврозоната също би оказало влияние върху инфлацията и ще помогне за икономическата стабилност на страната.

Богдан Богданов съобщи, че ръстът на инвестициите в страната се повишава и те са се увеличили двойно спрямо миналата година. Той информира, че управлението на държавните индустриални зони е в процес на реформиране, така че когато един инвеститор дойде, той да получи готови терени и да започне бързо да изпълнява проекта си. В момента засилен интерес за инвестиции има от компании в сферата на производството на батерии и съхранение на енергия, в сферата на софтуера за автомобили и на логистиката.

Цялото интервю можете да видите тук.

Споделете