Loading...

Инвестиция от 1,1 млрд. евро в производство на батерии за електромобили разкрива над 1000 работни места у нас

Инвестиция от 1,1 млрд. евро в производство на батерии за електромобили разкрива над 1000 работни места у нас

Държавата ще помогне на всеки инвеститор, който реши да създава стойност в България. Ще предприемем насърчителни мерки – финансови и нефинансови, защото е крайно време България да бъде достоен партньор на големи инвестиционни проекти. Това заяви в предаването “Още от деня” на БНТ министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

Министърът подчерта, че ключови за развитието на икономиката са инвестициите и привличането на свеж капитал в държавата ни.

“Днес е един хубав ден за България точно поради тази причина – обявихме една доста мащабна инвестиция, която очакваме да се случи у нас. Инвестиции в ключов сектор с очакван обем от 1 млрд. и 100 млн. евро и над 1000 нови работни места, голяма част от които насочени към Стара Загора – един от приоритетните ни райони. Тази инвестиция е за производство на критични компоненти за електрически автомобили и ново поколение батерии. Всъщност те са три отделни завода. Единият, който е за батерии, е в Стара Загора, където ще се отворят 800 работни места. Съоръжение за рециклиране на батерии е вторият проект, за да индустрията осигури ресурсите за в бъдеще, което съвпада с приоритетите на Европа за кръгова икономика. Тази инвестиция за завода за рециклиране ще бъде в Бургас. Третият завод е за развоен център в Пловдив, за да може компанията да създава новите си продукти и да подготвя кадрите си”, каза Богдан Богданов.

„Инвестициите са един от основните елементи, на които се залага, за да постигнем прогнозирания в Бюджет 2024 икономически ръст от 3%”, каза икономическият министър.

“В момента българската икономика е една от най-бързо растящите в Европа. Отчитаме рекорден ръст на чуждестранните инвестиции за последните 15 г.”, допълни той.

“Нашата икономика се променя, вече не сме място за нископлатена работна ръка. Ние сме оптимисти да продължим този процес”, коментира още Богдан Богданов.

Той отбеляза, че “Лукойл” е стратегически актив и критична инфраструктура за българската държава.

„Ние трябва да направим всичко възможно този актив да съществува, хората да си запазят работните места и да имаме достатъчно горива на възможно най-ниските цени. Затова държавата трябва да има роля при продажбата на компанията“, заяви министърът на икономиката и индустрията.

Вижте целия разговор във видеото

Споделете