Loading...

Министър Богданов: Дори магазини, които не са част от „Достъпно за вас”, предлагат продукти на по-добри цени 24.11.2023

Министър Богданов: Дори магазини, които не са част от „Достъпно за вас”, предлагат продукти на по-добри цени 24.11.2023

Според икономическия министър инициативата се развива много добре

Инициативата „Достъпно за вас”, която стартира на 15 ноември, се развива много добре. Дори магазини, които не са пряко включени в нея предлагат определени продукти на добри цени. Това обясни в ефира на „Здравей, България” министърът на икономиката Богдан Богданов.

„За нас това е най-важното – цялостен ефект за потребителите. Стартирахме с трима партньори с 200 обекта в страната. В неделя вече партньорите бяха 10, а обектите 350. Постигаме ефект в основната продуктова група”, поясни той.

По думите му няма индикация, че намаленията, които са фокусирани в 30-50 продукта, ще повишат цените на други продукти.

За влизането ни в Шенген:

„Конкурентоспособността на Европа е повлияна от това, че България и Румъния не са част от Шенген. Проблемите са много, от една страна логистични, от друга страна чисто финансови. Вчера видяхме тежкотоварни камиони да чакат по 6 часа, за да преминат границата. Чухме и представители на бизнеса, които присъстваха на конференцията, която организирахме, които споделиха, че техни превози изминават тези 7 км понякога по 3 дни”, обясни Богданов. И допълни, че, според него, България и Румъния отдавна са изпълнили всички свои ангажименти, за да влязат в Шенгенското пространство.

„Двете страни са в топ 5 по ръст на БВП в Европа. Само за първите 9 месеца в годината имаме 3.1 млрд. инвестиции, което показва, че нашият регион ще е в основата на икономическата сигурност и развитие на Европа”, каза още икономическият министър.

Гледайте цялото интервю на министър Богдан Богданов във видеото!

Споделете