Loading...

Министър Богданов: МИИ заведе иск и депозира молба за спиране на вписването на апорта на акциите от Пловдивския панаир от страна на Община Варна към Пълдин туринвест

Министър Богданов: МИИ заведе иск и депозира молба за спиране на вписването на апорта на акциите от Пловдивския панаир от страна на Община Варна към Пълдин туринвест

“По данни от 2022 г. износът на специализирана оръжейна продукция е нараснал с 200%. Това е около 1,6 – 1,7 млрд. евро или около 220% ръст спрямо 2020 г.” Това каза в “Денят започва” министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

Той изтъкна, че индустрията се развива и целта е да продължим развитието й, както и модернизацията на производството. “Стараем се да осигурим и една сигурна среда за хората, които работят в тези заводи”, заяви министърът.

По думите му има развитие по казуса с Пловдивския панаир, като миналата седмица министерството на икономиката и индустрията е завело иск срещу апортирането на акциите към дружеството „Пълдин туринвест“ АД., което е с над 100 млн. загуба, натрупана в годините, заради неефективно управление, а може би целенасочено, подчерта Богданов.

„Тепърва съдът ще каже кой е виновен. За нас беше важно първо да се спре вписването, което трябваше да стане в началото на юни и Пловдивският панаир в голямата си степен да бъде в частни ръце. Ще следим развитието на съдебния процес“, изтъкна министърът. „Тук не е само Министерството на икономиката, получихме подкрепа и от Министерски съвет, който прие решение, с което възлага на министъра на икономиката и индустрията, да предприеме всички възможни действия за защита на публичния интерес и правата на Държавата като акционер в „Международен Панаир Пловдив“ АД“, обяви той.

По данни на БНБ 2022 г. е втората от последните 15 години с най-висок ръст на инвестициите у нас, каза още Богдан Богданов.Министър Богданов: МИИ заведе иск и депозира молба за спиране на вписването на апорта на акциите от Пловдивския панаир от страна на Община Варна към Пълдин туринвест

“Продължаваме този тренд и през 2023 г., като за първите четири месеца БНБ отчита около 60% ръст на инвестициите в България, това са предварителни данни”.

Инвеститорите проявяват интерес към конкретни индустрии, у нас това са основно производствените предприятия. Министърът коментира, че всеки ден се среща с международни инвеститори и местни компании, които искат да разширят своите производства и са оптимистични по повод предстоящото приемане на България в Шенген и еврозоната.

Най-голям интерес има към регионите, които са инвестирали в инфраструктура – Пловдив, а през последната година и Бургас, който миналата година е бил на първо място по привличане на преки чуждестранни инвестиции с инфраструктура и добре подготвени индустриални зони.

“С приоритет ще работим за Северна България, особено заради връзките север – юг, които ще се подобрят заради влизането в Шенген. Например Русе, Плевен, Видин, това са региони, които тепърва ще се развиват и изискват усилия най-вече за инфраструктурно обезпечаване, но и подходяща работна ръка”.

Данъчната ни политика и в момента е атрактивна за голяма част от инвеститорите, но трябва актуализация на закона за насърчаване на инвестициите, посочи министърът. Трябва да имаме нови насърчителни мерки и те да бъдат насочени към сектори с реална висока добавена стойност.

Нещата, които се случват в Държавна консолидационна компания, са познати на обществото, но няма промяна, посочи министърът. Проблемите са хронични – неефективно управление, възлагане на проекти без обществени поръчки.

“Едната компания е “Монтажи”, другата е “Ел Би Булгарикум”, там също видяхме проблеми, определени пари липсват. Ние обаче трябва да получим обратна връзка от компетентните органи, които са алармирани още 2021 г., когато министър на икономиката беше Кирил Петков”.

Споделете