Loading...

Министър Богданов: Нови пазари и сътрудничество в ключови сектори са фокус на диалога със САЩ

Министър Богданов: Нови пазари и сътрудничество в ключови сектори са фокус на диалога със САЩ

Нови пазари и сътрудничество в енергетиката, отбранителната индустрия и инфраструктурата са във фокуса на диалога със САЩ.

Това каза пред БНР министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който е част от делегацията от български министри, които са на посещение във Вашингтон, и уточни:

Целта на посещението ни е да имаме ключов диалог с наш много важен икономически партньор. През 2022 г. достигнахме рекордни нива на стокообмен между двете държави над 2 млрд. долара. Целта е да започнем да говорим и по стратегически теми – Космос, енергетика и информационни технология. По тези теми България и САЩ могат да изграждат нови проекти от взаимен интерес”.

Министър Богданов изтъкна, че автомобилната индустрия е един от основните сектори в България и в разговори с компания “Тесла”, произвеждаща електромобили, “основният фокус беше да позиционираме България като стратегическа локация за изграждане на критична инфраструктура за електрически автомобили“.

Ниски данъци и евтина работна ръка не е основният стимул, който трябва да представяме пред инвеститорите. Трябва да се насочим към експертизата, която може да бъде намерена у нас. За пръв път предоставяме от края на 2023 г. директни финансови стимули за инвеститори, които създават нови работни места и инвестират в човешкия капацитет“, заяви министърът на икономиката.

Богдан Богданов обясни, че с “Локхийд Мартин” има договор и проекти, които ще бъдат изпълнени като част от индустриалното сътрудничество – по линия на доставката на изтребителите Ф-16.

Три от тези ключови проекта ще бъдат изпълнявани от “Авионамс”, с принципал Министерство на икономиката. Важният въпрос е капацитетът на българската отбранителна индустрия. Партньорите ни и от НАТО отчитат възможностите, които могат да се реализират в България, включително за производство на оборудване с натовски стандарт, което ще даде възможност за модернизиране на нашите фабрики“, каза министър Богданов.

Цялото интервю на Диана Янкулова с министър Богданов в предаването ”Нещо повече” можете чуете от звуковия файл тук.

Споделете