Loading...

Министър Богданов: Работим за това доходите на българите да продължат да растат

Министър Богданов: Работим за това доходите на българите да продължат да растат

Икономиката на България се развива добре, въпреки факта, че основни пазари в Европа са в рецесия. Работим за това доходите на българите да продължат да растат. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в предаването „Тази събота и неделя“ по БТВ. По неговите думи продължават усилията в посока намаляване на инфлацията – като водещо изискване за приемането на страната ни в еврозоната.

„Освен финансовите мерки, които се предвиждат за най-уязвимите от обществото и се подпомагат от Министерството на труда и социалната политика, стартирахме и инициатива, която е насочена точно към най-уязвимата група от хора. Това е „Достъпно за вас“. Започнахме с три компании, които се включиха и 200 обекта в страната, само за първия месец те станаха над 450 обекта“, обясни Богданов.

„Ние трябва да мислим в посока стимулиране на производството, защото когато продуктите са основно внос в България – всички фактори като инфлация, транспортни разходи и оперативни разходи пряко влияят на цените у нас“, добави министъра. По думите му с инициативата „Достъпно за вас“ е стимулирана конкуренцията.

Министър Богданов подчерта, че няма индикации, че цените на горивата ще се повишат след отпадане на дерогацията от 1 март за суров руски петрол. Той коментира още, че горивата на цените в България са на добри цени. Цените на петрола падат в последните месеци. По неговите думи е важно да се отбележи, че горивата са борсов продукт и ние се влияем от световните пазари.

Ако няма аргументи защо българските граждани трябва да плащат повече, ще използваме всички механизми на държавата, за да предотвратим нерегламентирано увеличение на таксите. Така министър Богданов коментира обявената индексацията на цените на мобилните оператори.

Богдан Богданов обясни, че от икономическото министерство искат да разберат аргументите за повишаването на цените за мобилните услуги, както и да видят финансовите резултати, печалбите и оперативните разходи на мобилните оператори.

Споделете