Loading...

Министър Богданов: „С достъпно за вас“ ще постигнем трайно по-ниски цени на хранителните продукти от първа необходимост

Министър Богданов: „С достъпно за вас“ ще постигнем трайно по-ниски цени на хранителните продукти от първа необходимост

Г-н Богданов, в средата на ноември стартира инициативата на Министерството на икономиката „Достъпно за вас”, която има за цел постигане на трайно ниски цени за българските потребители на хранителните продукти от първа необходимост. Включиха ли се масово големите вериги, имат ли интерес и по-дребните търговци? “

– Инициативата „Достъпно за вас” цели да постигне трайно намалени цени за българските граждани с фокус върху 50 хранителни продукти, които са от първа необходимост в т. нар. малка потребителска кошница. Стартирахме кампанията с няколко партньори в общо 200 магазина в цялата страна миналата сряда (15 ноември), а към днешна дата обектите вече са 350. Седмица след старта на инициативата имаме още участници, които изявяват желание да станат част от инициативата. Вече се присъединиха и няколко регионални- търговски вериги с покритие от магазини в областите Сливен, Плевен, Варна, Бургас, Кюстендил, Шумен, Търговище и София област.

Видяхме вече и едни значителни намаления на част от продуктите в магазините и тук искам да подчертая намаленията не са за сметка на качеството това трябва да го отчетем ясно. Министерството продължава разговорите с всички потенциални партньори, които имат желание да се включат в кампанията, с идеята да достигнем до всяко едно населено място.

– Смятате ли, че потребителите реално ще почувстват ефекта върху бюджета си и дали магазините ще заредят с достатъчно количество стоки с жълт етикет, за да успеят да се възползват достатъчно купувачи?

– Обхватът на инициативата предвижда осигуряване на 7 продуктови групи от малката потребителска кошница, включително хляб и зърнени храни,варива, месо и месни продукти, млечни продукти, яйца, плодове и зеленчуци, животински и растителни масла и мазнини. От тях най-малко 16 продукта в един магазин трябва да са отбелязани като част от инициативата постоянно. Всяка седмица включилите се търговци ще предлагат храни на възможно найниската за тях цена и ще поддържат необходимото количество. Ако някой от продуктите за конкретната седмица се изчерпа, те ще имат задължението да го заместят с друг от изброените, но подчертавам пак – на най-ниската възможна цена.

За по-голямо удобство и улеснение на потребителите всеки един търговски обект, който се е включил в кампанията, ще ползва логото на инициативата „Достъпно за вас”. То ще бъде позиционирано до стоката, която е предложена в конкретната седмица. Продуктовата кошница за съответната седмица ще се включи в брошурите на магазините, включително и в дигиталните им издания, където има такива. Разликата от обикновените промоции е, че всъщност ние фокусираме 50 продукта а голяма част от промоциите, които и веригите имат всяка седмица, са фокусирани върху различни продукти, някои които дори не са от първа необходимост. Това, което искаме ние, е да създадем максимална конкуренция в рамките на тези 50 продукта и по този начин да постигнем възможно най-достъпна цена за хората. Сигурен съм, че инициативата ще даде добри резултати и ще е от полза на гражданите.

– Цените на основните продукти се препоръчват от държавата или самите магазини ще определят колко по-евтино могат да продават?

– Въпреки че през последните месеци виждаме, че инфлацията продължава да се забавя и вече е на най-ниското си ниво за последните две години, въпреки че правителството работи за това доходите да се покачват, имаме ясното разбиране, че съществена част от нашето общество изпитва затруднения от цените на продукти от първа необходимост. Ето защо решихме да работим заедно с бизнеса, и то в една много прозрачна и конкурентна среда, в която да постигнем пониски цени. Разчитаме на пазарните механизми и на свободната конкуренция за да постигнем по-добри цени за българските семейства. Те ще бъдат формирани на пазарен принцип и чрез доброволното партньорство между държавата и бизнеса. Не фиксираме определени цени, но виждаме, че още първата седмица на места имаше намаление на много от продуктите с близо 10%. Разбира се, на седмична база в Министерството на икономиката и индустрията ще се прави анализ, за да се следи динамиката на цените.

– Да, г-н Богданов, но не можете да отречете, че се срещат очаквано скептични мнения, че едва ли не държавата се намесва в пазарните цени, което не бива да се случва. Има ли според вас резон в подобни твърдения и нарушаване на някакви права?

– Категорично не. Ние не ограничаваме конкретните цени. Това, което всъщност направихме – същината на цялата инициатива в крайна сметка, е да имаме фокус на едни продукти от първа необходимост, при които да създадем една достатъчно конкурентна среда, което да доведе до понижаване на цените.

За съжаление, КЗК се възпротиви на този подход, казвайки, че ако ние целим да намалим цените за потребителите, и то на пазарен принцип – това всъщност не е пазарен принцип, а трябва да се определя на база само търсене и предлагане.

В нормалната икономическа среда това може и да е така. Ние обаче разпознаваме, че една значителна част от обществото в България изпитва затруднения да си осигури стоки от първа необходимост и намерихме начин да им помогнем, без по никакъв начин да нарушаваме пазарния принцип.

Радвам се, че в инициативата се включиха вече голяма част от веригите, с които проведохме първоначални срещи, беше заявен интерес и от нехранителни вериги – поголеми и по-малки, също да се включат. Също така и от вериги аптеки, които искаха да се включат в инициативата „Достъпно за вас” и те да предлагат продукти на българските потребители на едни подобри цени и тук е важно отново да подчертаем изцяло на принципа на конкуренцията.

– Дали някои нелоялни търговци няма да се възползват по изкривен начин от добрата практика и да опитат да пласират некачествени стоки, слагайки им етикет с по-ниски цени? Предвиждате ли сериозен контрол и санкции за подобни нарушения?

– Всеки, включил се в инициативата, се е съгласил, подписвайки Декларацията за партньорство, че сред стоките, които предлага с най-ниски цени, няма да има заместващи продукти и поддържането на тези цени няма да е за сметка на качеството. Търговците подписват документ за добри търговски практики. Допълнително ще осъществяваме контрол как се провежда кампанията. Всяка седмица ще следим какво се случва, какъв е ефектът и дали някои излиза от договорените рамки. Заработи вече и платформа на сайта на министерството, на която могат да се подават директно сигнали от гражданите – https:// dostapnozavas.bg/.

– Каква е реакцията на производителите и дистрибуторите на пониско ниво от веригата за доставки? Сблъскахте ли се със сериозна съпротива?

– Инициативата не е за сметка на другите участници във веригата на доставки и съвсем не за сметка на производителите. Не засяга негативно и дистрибуторите, напротив насърчава търговските вериги да работят по-тясно с тях.

Програмата „Достъпно за вас” се провежда в унисон с механизма в т. нар. „Зелен документ” на Европейската комисия за най-добри практики между търговците във веригата на доставките, който касае основно хранителните продукти. Всеки партньор на кампанията, подписал Декларацията за партньорство, ще се съобразява с този документ.

– Учуди ли ви реакцията на една от найпопулярните търговски вериги у нас (става дума за „Билла” – б.р.), които отказаха да се включат в инициативата „Достъпно за вас” и на пресконференция обясниха, че не одобряват идеята и смятат, че правителството цели да има пълен контрол върху веригата на доставки?

– Ние вече обявихме, че инициативата стартира поетапно, и то на доброволен принцип. Всеки, който иска да се присъедини на покъсен етап, ще има тази възможност. Видяхме обаче още през първата седмица, че дори тези вериги, които прецениха, че няма да се включат на този етап, намалиха цените, и то на голяма на част от тези продукти. Реално вериги, които към момента не са още част от инициативата, също поставят фокус върху тези продукти. Това увеличава ефекта от кампанията.

Виждаме също така, че потребителите са все поинформирани за самата инициатива. Така постигаме всъщност основния търсен ефект, а именно по-ниски цени на храните от малката потребителска кошница за потребителите, фокусът ни е да създадем конкуренция между веригите, не само тези, които участват при тези основни за всеки българин продукти.

– Любопитен пример за битка с високите цени е франция. Страната направи истински пробив на пазара, като успя да наложи таван на цените на огромен брой продукти, като идеята е да се стигне до 5000 стоки. Позитивен е и опитът в Гърция, където подобна инициатива действа от няколко месеца. Защо у нас подобни практики се посрещат „на нож”?

– При такъв подход като в Гърция се цели да се фиксират определени цени, но ние видяхме, че в други държави този механизъм просто не работи. Защото е много трудно да се контролира цената и надценката от самия производител през дистрибуторите, през търговеца на дребно и особено когато немалка част от тези продукти в крайна сметка са внос

Този подход цели и определени административни санкции към бизнесите, представяйки ги за мен и по неподходящ начин, защото няма как държавата в силната си позиция да каже просто „Ето, тук слагате тези цени и това е”.

Ние решихме друг подход – да работим заедно с бизнеса и засега по всичко личи, че той работи. Подобен е и подходът във франция, а търсеният ефект, а именно трайно ниски цени за потребителите, изглежда напълно реалистичен.

– Г-н Богданов, смятате ли, че с новата практика може да се въздейства върху необосновано високите цени в магазините, при положение че инфлацията вече не е двуцифрена?

– Виждаме, че инфлацията вече намалява, така че това е един добър знак. Тя стига на годишна база 5,8% в сравнение с миналата година. От тази гледна точка само очакваме да имаме по-добри цени. Имаме вече вериги, които решиха да предлагат над 70 продукта в инициативата. Разбира се, около празниците имаме заявка от участниците, че ще разширят обсега на продукти, които предлагат, и то с такива, които са подходящи за конкретния празник. Така че за мен това е добър знак и добра индикация още на старта.

– Какви санкции се предвиждат за търговци, които „играят” с фалшиви промоции, като вдигат предварително редовната цена на продуктите?

– Това е задължение на контролния орган в лицето на КЗП – да установи дали съобщението за намаление се прилага правилно, дали то се прилага от най-ниско прилаганата цена, дали е дадена пълната информация на потребителя, включително и старата цена, от която се прави намалението. Информираността е много важно нещо и затова ще следим статистическите данни, които ще обработваме на седмична база и ще информираме активно потребителите как се движи цената на един или на друг продукт.

– Остават броени дни до Черния петък – денят на големия шопинг, когато почти всички потребители тръгват към магазините. Реални ли са намаленията на стоки с по 70-80%, ще има ли по-засилен контрол в търговските обекти?

– Трябва да бъдем внимателни и да можем да направим информиран избор. Една от основните цели и на „Достъпно за вас” е да повиши покупателната култура на потребителите. Трябва да имаме цялата информация къде бихме могли да купим даден продукт най-изгодно. Независимо от това колко добре изглежда дадено намаление, наистина да проверим дали то е такова, като се започне от това да се проверят условията, при които ще ни бъде продадена тази стока или услуга и след това да се провери и цената. При пазаруване онлайн например имаме право в 14-дневен срок да върнем стоката. Ако пък продуктът се развали прекалено бързо, можем да изискаме от търговеца да го замени или да ни върне парите. Разбира се, отговорните институции по контрол също трябва да си свършат работата, за да помогнат на потребителите

– Очаквате ли нарастване на потреблението с вдигането на минималната работна заплата и оттам и повечето доходи догодина?

– За момента потреблението остава основен двигател на икономиката, но инвестициите също са на добри нива. Ние се стремим да повишаваме доходите на хората, както и тяхната покупателна способност. Реално с бюджета за 2024 г. постигаме трайно повишаване на пенсиите, а новият размер на минималната заплата догодина ще е 933 лв., ако депутатите приемат проектобюджета. Трябва да се справим в една трудна ситуация, в която искаме да растат доходите на българите, но и да постигнем ниски цени за всички домакинства, за да може всеки да си позволи продуктите от първа необходимост.

В кои магазини да търсите продуктите?

Продуктите, които са обозначени с етикета „Достъпно за вас” на Министерството на икономиката и се предлагат на гарантирано най-ниски цени, вече се предлагат в над 350 търговски обекта в цялата страна. Можете да ги намерите в хранителните магазини на търговските вериги „Лидъл”, „Кауфланд”, „Промаркет”, „СБА”, „Булмаг”, „Жанет” и „фантазия”. Очаква се скоро да се присъединят и още водещи търговски обекти, за които социалната отговорност към обществото е базисна ценност.

***

Министърът на икономиката Богдан Богданов е бакалавър по финанси от Висшето училище по застраховане и финанси. Магистърската си степен придобива в университетите VHCC и Нотингам Трент във Великобритания по специалността „Европейски бизнес и финанси”. Повече от 10 години е специалист по бизнес развитие и структуриране на инвестиционни проекти.

Работил е за български и чуждестранни компании с фокус в производства с развойна дейност и висока добавена стойност.

Богданов е изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции от април 2022 г. до избирането му за министър през юни 2023 г. Женен, с две деца.

Споделете