Loading...

Министър Богданов: Възстановихме близо 50 млн. лв. на държавата, предплатени за Правителствения комплекс

Министър Богданов: Възстановихме близо 50 млн. лв. на държавата, предплатени за Правителствения комплекс

След като предприехме необходимите действия по закон вече близо 50 млн. лв. са върнати на държавата от изпълнителя на неосъществения Правителствен комплекс. Преди няколко години проектът е бил възложен за изпълнение без обществена поръчка и без финансова обосновка. Това заяви министърът на икономиката в оставка Богдан Богданов в предаването „Лице в лице” по БТВ.

„Обжалваме в съда и решението на прокуратурата да не образува производство и за изхарчените през годините 600 млн. за язовири“, посочи той.

Богданов заяви, че инфлацията спада и очакванията са трендът да се запази. „Средната годишна инфлация за февруари спадна до нива около 3,3%. Спестяванията в България растат. През последните години се положиха значителни усилия да се повишат средните възнаграждения”, каза още икономическият министър.

Министърът посочи, че когато има повече потребление, това движи икономиката. „Изключително важно е да продължат да се увеличат доходите на най-уязвимите слоеве на обществото, като пенсионерите, а не те да разчитат на помощи само около големи празници“ , допълни той.

По думите му чуждестранни инвестиции у нас има, но все още има какво да се желае. „Инвестициите зависят и от реформата в съдебната система и в регулаторите – това е фундаменталното условие, за да вървим напред”, смята той.

Богданов коментира , че има реални икономически ползи от приемането на страната ни в Шенгенското пространство по въздух и вода. „Имаме абсолютно всички аргументи, че България и Румъния трябва да станат част и от Сухопътния Шенген. Ако активният диалог с Австрия продължи, аз съм оптимист, че нещата ще се случат. Надяваме се разумът да надделее и да станем пълноправни членове на Шенген до края на годината.”

Когато това стане, тогава ползите за държавата биха били 1,1 млрд. лева на година, посочи Богданов.

Споделете