Loading...

Министър Караниколов: Ще направим всичко необходимо, за да не се затвори “Дунарит”

Водеща: Към друга актуална тема преминаваме сега. Само преди дни близо 800 работници от военния завод „Дунарит“ се събраха на протест край граничен пункт „Дунав мост“ край Русе, за да защитят работните си места. те бяха притеснени от информацията, че е започнала процедура за отнемане на лиценза на предприятието. Като причина за това беше посочено обвинение към изпълнителния директор за злоупотреби. В момента заводът има договор за близо 60 млн. долара, които ще бъдат провалени ако се спре производството, твърдяха работниците там, които общо са 1300 души. Зад протеста им застанаха работодателските организации, синдикатите и министъра на икономиката. И добро утро казвам сега на самия министър на икономиката Емил Караниколов. Добре дошли в ефира на „Хоризонт“ „Преди всички“.

Емил Караниколов: /…/

Водеща: Г-н Караниколов, какво се случва в момента в „Дунарит“? Спряна ли е процедурата за отнемане на лиценза на предприятието? Заявихте, че държавата застава зад работниците, ще успеете ли да спасите военния завод и как ще го направите?

Емил Караниколов: Значи, в „Дунарит“ работят 1300 човека към момента. Дружеството е изключително важно за целия военнопромишлен комплекс – не само за държавния, но и за частния, както и за българската икономика. Както знаете цялото правителство, министър-председателят и аз като министър на икономиката твърдо застанахме зад работниците. Всъщност в понеделник трябваше да бъде отнет лиценза за производство на „Дунарит“. Това не се случи. Както знаете прокуратурата е повдигнала обвинение на целия управителен орган на дружеството, съответно от МВР трябваше по закон да предприемат действия за отнемане на лиценза, но то не е свързано пряко срещу „Дунарит“ или дейността на „Дунарит“, а /…/ срещу управителите има повдигнати обвинения, без да ги коментирам – нито съм техен обвинител, нито техен адвокат, но правителството застана зад тях. Следим много внимателно ситуацията, още един път казвам – в понеделник не бяха предприети действия, това е разбира се и следствие на акта, който извърши управителния съвет, а именно подаването на оставка. Следим много внимателно нещата, искам да ви уверя, че цялото правителство и Министерство на икономиката ще направи всичко, което е необходимо, за да не се затвори дружеството и работниците да продължат да работят.

Водеща: Лицензът не е отнет засега, но остава опасността, така ли да Ви разбирам? И какво, какъв е изходът според Вас? Как може да бъде спасен заводът наистина?

Емил Караниколов: Вижте, има много варианти, нека да не ги коментираме. Към момента най-важното е, че ръководството е подало оставка. Всъщност те са и пречката, тоест обвиненията към тях са пречката дружеството евентуално да не работи. Те са подали към момента оставка. От тук нататък акционерите на дружеството трябва да предприемат действия за освобождаването им и вероятно назначаване на други управители. И ще отпадне целият проблем по отнемане на лиценза. Следим нещата, анализираме постоянно, още един път казвам – ще направим всичко и дружеството ще работи, работниците ще запазят работните си места, съответно и доходите си.

Водеща: Вие заявихте и бяхте категоричен, че няма да позволите някой да докара дружеството до фалит и да затвори предприятието, което работи от 1904-та, кой е този „някой“ и тук да добавим и тревогите на синдикатите, че целта е да се фалира едно предприятие, което миналата година е било на печалба от 29 млн. лв.

Емил Караниколов: Значи, дружеството работи много добре. Гарантирам ви, че няма, не знам кой „някой“ иска да го унищожи или да го, по някакъв начин да го придобие. Държавата следи много изкъсо нещата, такива са и разпорежданията на премиера към мен. Тоест държавата няма да допусне това дружество да спре да работи.

Водеща: Кога ще заработи междуведомствения съвет за военнопромишления комплекс, който ще решава най-наболелите проблеми в бранша и каква е ситуацията с ВМЗ „Сопот“, защото там нещата също периодично ескалират и е на ръба на фалита и поредния военен скандал.

Емил Караниколов: Бих си позволи да започна отзад напред – поздравявам и ръководството и всички работещи във ВМЗ „Сопот“. ВМЗ „Сопот“ покри всичките си задължения миналата година, които бяха почти 200 млн. лв. Дружеството работи изключително добре, нека да не създаваме напрежения. Има, назначават се нови работници…

Водеща: В никакъв случай.

Емил Караниколов: …едни млади хора. Специално за ВМЗ „Сопот“ в момента нещата са изключително добре. Имат и страшно много договори, работят и на 3 смени, просто ги поздравявам, дано така се запазят нещата. Там също много внимателно следим нещата. Относно междуведомствения съвет по военнопромишления комплекс, още в понеделник сме подготвили документите. Мисля, че снощи или днес сутринта, разбира се след 9:00, ще бъде качен и на страницата на Министерство на икономиката, тъй като това е един междуведомствен съвет на ниво министри и трябва да се вземе решение на целия МС, но трябва да мине на обществено обсъждане. Би трябвало вече да е качено на страницата на Министерство на икономиката, тоест се надяваме евентуално другата седмица или по другата, такъв да има. Незабавно след това ще бъдат свикани този междуведомствен съвет – там има представители и на организациите от военнопромишления комплекс и започва обсъждане на абсолютно всички теми, за да не се стига до такива неприятности каквито се стигна в „Дунарит“. Въпреки че в момента в „Дунарит“ няма неприятности, там дружеството работи, работниците искаха в понеделник да си бъдат по работните места и това се случи.

Водеща: Като говорим за военни заводи и военна продукция, изнасяме ли оръжие за опасни райони в Близкия изток като Сирия например, имаше такива информации, че с ракети от ВМЗ „Сопот“ се обстрелва, обстрелван Алепо от джихадистите?

Емил Караниколов: Българската държава и дружествата в България, частните дружества не продават, има забрана, има междуведомствен съвет, който контролира абсолютно всички сделки, там информацията е и публична. Той се контролира и от европейските комисии. Не продаваме на държави, където има конфликт или забрани.

Водеща: Пет приоритета…

Емил Караниколов: Разбира се ясно ви е, че ако някъде продадем оръжие и някой след това го продаде, това вече е въпрос на анализи. Мисля, че и прокуратурата също проверява и такива сигнали, но директно български дружества не продават. В това ви уверя вам.

Водеща: Пет приоритета поставихте пред вашето ведомство. Стабилна ли е икономическата ситуация в момента? Как ще стимулирате малкият и среден бизнес – това е особено важен въпрос, защото много от малките и средни търговци в момента се задъхват от високи такси, данъци и какво ли още не и как ще се възроди, какво ще направите за възраждане на българското производство?

Емил Караниколов: Така, като цяло трябва да кажа, че правителството прие програмата. Тя е в 20 области, има 65 приоритета и 902 мерки са начертани за изпълнението й. специално към Министерство на икономиката ще ви посоча 5-те основни приоритета, които, въпреки, че програмата беше приета преди две седмици, ние работим от първия ден и в това ще ви уверя след малко.

Значи един от основните приоритети е премахване на административните тежести. Това е и тема, която Националният икономически съвет, където участват и браншовите организации, поставят още от първия ден. Както знаете до 15.09. всяко едно министерство трябва да е готово с анализите за премахване на административните тежести. Специално в Министерство на икономиката оптимизирахме 113 от тях. Вече са част от нормативните актове и подзаконовите нормативни актов, които ще ги регламентират. Отменихме много такси, спестихме много документи, които ще се искат, а по 14 процедури, вече въобще няма да искаме документи от гражданите и бизнеса. Те ще бъдат съответно предоставени по служебен ред. 67 такси бяха оптимизирани между 10 и 50%, тъй като идеята на административните услуги и такси е да формира само разхода за самата услуга, а не да има формиране на печалба – това е оптимизирано. 21 от таксите отпаднаха, тоест считам, че нещата, даже на последния Национален икономически съвет бяхме поздравени от бизнеса за всички предприети от нас действия. Втори приоритет е развитие на индустриалните зони. Това е изключително важно както за българските инвеститори, така и за чуждестранните. След малко ще ви кажа повече информация ако ви интересува за това. Друг приоритет ни е повишаването на растежа на конкурентоспособността на българската икономика и подпомагане на малките и средните предприятия. Развитието на капиталовия пазар задължително, също така, както и засилване…

Водеща: Звучи много оптимистично всичко това, но все още има малки предприятия, които са пред фалит. Все още има българските производители се оплакват, че цените на вносните продукти са много високи, а много ниски, и те подбиват нашия пазар.

Емил Караниколов: Значи, това са две теми. По първата тема, първо, знаете, от скоро Българска банка за развитие е в състава на Министерство на икономиката. Там започна работа, за да въведем инструменти, които ще подобрят финансирането и достъпа на средства най-вече до стартиращите компании, както и до малките и средни предприятия. Освен това искам да кажа, че много важно е – предстои стартиране на процедура по ОП „Конкурентоспособност“ за въвеждане на ваучери за малки, средни и микропредприятия, тоест те ще могат да получават безвъзмездно до 30 хил. лв., които ще могат да бъдат харчени, ако ви интересува, за въвеждане на системи за управление, въвеждане на международни признати стандарти, закупуване на ДМА – това е изключително важно, изготвяне на интернет сайтове с възможност за осъществяване на електронна търговия и електронно разплащане, както и за интелектуална собственост. Относно вноса, следва да ви уведомя, че за периода 2011-та, ако не се лъжа, – 2016-та, той е около 5%, като за 2016-та се забелязва спад с 1%, което мисля, че е много добре, а пък специално износът за този период е с 3% ръст. Тоест считам, че тук също има подобряване на икономическата ситуация, която като цяло в момента се подобрява доста добре и знаете и вчера и днес излязоха статистики – първо безработицата е паднала до 6,7%, второ – доходите на хората са се вдигнали около 9,4 – 9,7%, което също е много добре.

Водеща: В същото време много млади хора, млади специалисти, таланти, които завършват на запад, все още не искат да се върнат и да инвестират парите с в бизнес у нас заради ниските заплати и заради недостатъчно ефективното законодателство и всички други тежести.

Емил Караниколов: Вижте, тук приоритет на Министерство на икономиката е да…

Водеща: Как ще се стимулират те, младите

Емил Караниколов: …да привличаме колкото се може повече инвестиции, независимо дали са български или чуждестранни и трябва да отбележа,че от началото на годината, не говоря тук само за чуждестранните инвестиции, а въобще, има голям интерес за инвестиране в България както на нови производства, така и за разширяване на производство.

Водеща: В кои сфери, дайте примери.

Емил Караниколов: Специално в момента за изработването на елементи за автомобили. Все още нямаме, може би, капацитета и работната сила, която да прави цели автомобили, но малко по малко правенето на тези елементи скоро ще ни доведе до капацитет, който да правим, надявам се и цели автомобили. Има и такива инвеститори, които идват и разглеждат България като такава дестинация. За съжаление все още няма, но за елементи от автомобили има доста интерес, даже се надявам скоро, към средата на септември, да има много хубава новина във връзка с един такъв голям инвеститор, но нека да изчакаме той все пак към момента иска конфиденциалност. Високотехнологичният сектор, IT секторът също привлича много голям интерес. Задачата на министерството на икономиката е да привлече колкото се може повече инвеститори и те съвсем скоро да започнат конкуренция за работната сила. Конкуренцията е като се създадат по-добри условия на труда, да повишат работната заплата…

Водеща: Как ще ги привлечем?

Емил Караниколов: Една от основните ни инициативи е индустриалните зони, за които има голям интерес. Знаете, в момента, освен Божурище, която работи и там има интерес, правим всичко възможно да подобрим инфраструктурата им, а именно – изграждането на енергийната система, която към момента на беше изградена, работим за допълнително два подхода, тоест пътища за излизане и влизане в зоната, имаме вече съгласието на Министерство на транспорта, на министъра благодаря, за което, в метрото, което излиза в „Обеля“, знаете, от там тръгва ЖП линия до Банкя, сега в момента ще започне изграждане на спирка на влаковете, която ще е в индустриалната зона, освен това се предвижда и изготвяне на ЖП терминал за разтоварване на стоки, което също е много важно…

Водеща: Вие казахте преди малко, че безработицата е намаляла, но примерите за Северозападна България отново ни слагат в, така, ниските класации, с най-много безработни. Вероятно там разчитате отново на индустриалната зона, развитието във Видин, примерно.

Емил Караниколов: Не само, не само, да, във Видин може би не знаят вашите слушатели, преди три седмици имаше едно постановление на правителството от 1967-ма год., което забраняваше продажбите и отстъпваното право на строеж върху терени в тази зона, което е голям проблем за инвеститорите. Анализирахме го, Министерски съвет го отмени, тоест вече инвеститорите започнаха да разглеждат и индустриална зона „Видин“, тъй като вече имат възможност да закупят терен или пък да им бъде отстъпено право на строеж. До сега тази зона съществуваше без това право и това отдръпваше инвеститорите. Там също се предвижда ЖП терминал, все пак е и на река Дунав, това също е много важно, има и пътища. Друго, обаче, за Северозападния район е и приоритетите, които даваме по ОП „Конкурентоспособност“ и допълнителните бонуси. Реално в момента за Северозападния регион се изпълняват около 400 договора. Това са 28% от програмата в момента и надявам се скоро това да даде ефект за този регион. Дисбаланс има и в други региони на България, не е само Северозападният.

Водеща: Благодаря Ви за този разговор. Имате амбициозни планове, дано да ги изпълните. Министърът на икономиката Емил Караниколов по казуса „Дунарит“ и за мерките и облекченията, които целят да стимулират бизнеса, големите инвеститори и родното производство у нас.

БНР, “Преди всички”

Споделете