Loading...

Министър Никола Стоянов: Масови нарушения и измами в цени и грамажи в хранителни магазини в страната

Министър Никола Стоянов: Масови нарушения и измами в цени и грамажи в хранителни магазини в страната

Водещ: Може ли държавата реално да се намеси на пазара на храни чрез своите държавни фирми и да упражни натиск върху цените? Този въпрос е един от най-основателните след последната седмица у нас, в която директорът на държавната млечна компания „Ел Би Булгарикум“ реши да свали цените на млечните продукти. Два дни по-късно той беше уволнен, а към днешна дата не е ясно докога цените на държавните сирене, кашкавал и мляко ще останат по-ниски. За механизмите на държавата говорим сега с министъра на икономиката Никола Стоянов. Добре дошли, при нас.

Никола Стоянов: Добър вечер.

Водещ: Искате ли в началото, преди да започнем по същество разговора, да изясним само на бързо, господин Стоянов, казуса с уволнения директор на „Ел Би Булгарикум“? Очевидно е, че там има спорове между ДКК и самия директор, явно има нарушения може би от двете страни, но това може би трябва да го установи все пак прокуратурата или разследващи органи. Спомена обаче Николай Маринов и вас, като каза, че докато той е бил директор се е срещал с вас, били сте заедно на едно място във вашия кабинет и вие сте му казали, че трябва да подпише договор с конкретна фирма, която да доставя на държавното предприятие мляко. Така ли е, господин министър?

Никола Стоянов: Не е така, това са абсолютни глупости. Ситуацията е следната, проверката доста напредна, излизат даже и още повече неща, които и аз не бях запознат и очаквам още следващата седмица цялата преписка да е в прокуратурата. Вече се вижда изпълнителният директор заедно с председателя на Съвета на директорите са работили заедно, изолирали са останалите, тя му е разписвала анекси да получи 60-70 хиляди лева, сега трябва да получи… При уволнение шест заплати, независимо от причината, допълнително всяка година да му се изплаща още по една заплата. Той сега три месеца е бил общо, ще трябва една заплата за 2022-ра и една за 2023-та да започне….

Водещ: Това как става в служебно правителство.., не сте ли на временни договори, как така изведнъж ви назначават…?

Никола Стоянов: Те са дружество, те си определят, но председателят разписвал анекси на изпълнителния, даже има явно, то пише, че е минало на Съвет на директорите, а то не е…антидатирани документи. Там ситуацията е готвена по-отдавна, има политически привкус най-вероятно, имайки предвид тяхното минало. По-скоро в момента си надуват имиджа, предполагам се надяват на някоя партийна листа да се класират и да се доберат до депутатски имунитет, защото от нещата, които виждам, ще имат доста проблеми със закона.

Водещ: Отричате категорично обвиненията, че вие под някаква форма сте налагали конкретна фирма за доставка на мляко?

Никола Стоянов: Това е просто смешно, няма да го коментирам.

Водещ: Въпросът е, че под въпросната фирма излизат хора с прякори, които знаем добре, че от години проявяват интерес с някакъв подобен вид бизнес?

Никола Стоянов: Аз затова казах понеже се разменят обвинения оставете документите да говорят, така е най-сигурно, а там е видно нещата. Още на първото събрание те елиминират съвета, той получава сам правомощия да прави каквото иска, коли веднага купуват за 100 хиляди лева, на сайта струват 60 и такива неща…

Водещ: Гледах на пресконференцията, те обясняваха, че са поръчани от предишното ръководство тези автомобили….

Никола Стоянов: Това са пълни глупости, има документи от Съвет на директорите… Затова да не се впускаме в такива…

Водещ: Може ли един човек, който е в едно държавно дружество от един месец да се отпусне до такава степен, че да започне да си….?

Никола Стоянов: Частно казано, и аз бях учуден от сигналите, които получих. В крайна сметка за мен е важно, въпреки че тези хора са назначени по времето когато аз съм бил министър, всички, които съм назначил по мое време са назначени през конкурси избрани и т.н., но аз ще бъда безкомпромисен към всеки. Това, че са назначени по мое време няма значение, за мен е важно, че са сработили механизмите за контрол и аз получих първите сигнали в началото на януари, те на 6 декември встъпват. Не знам каква е била тази наглост да действат в такива кратки срокове, не искам и да коментирам… Нека документите да говорят.

Водещ: Най-притеснителното е, че когато говорим за държавни фирми винаги опасенията са, че там всички кражби стават през доставките на продукти, така да се каже, затова е важно кой с кого подписва, какво подписва…

Никола Стоянов: В случая и не само, нещата са хиляди…/…/ Нещата е по-добре да ги оставим и прокуратурата ще ги изясни.

Водещ: По-важната тема, тази, която със сигурност е важна за нас е, че Николай Маринов успя да намали цените на кашкавала и сиренето с 30 процента. Вие се усмихвате, обаче много е важно, всички разбрахме къде са магазините на „Ел Би Булгарикум“.

Никола Стоянов: Това е последният пиар ход, той даже в момента от проверката разбра, че той твърди, че ги е намалил преди да бъде освободен, документът вече е установено, че е антидатиран, от деня, в който е освободен и не успя… В едно държавно предприятие и във всяко предприятие изпълнителният директор издава една заповед и ги намалява, въпросът е на печалба ли е предприятието, на загуба ли е, може ли да си го позволи? Него това не го е вълнувало в деня, в който вече е освободен.

Водещ: Господин Стоянов, знаете обаче, че ние в момента, в който виждаме изключително високи цени, особено на млечните продукти, всъщност подобно действие ни се струва изключително логично и разумно и много не ни интересува държавната компания дали е на печалба, интересува ни да помогне малко на пазара и да регулира цените. Затова въпросът ми към вас е много важен – ще задържите ли тези цени, за да се окаже някакъв натиск на пазара, така че и другите фирми да свалят цените?

Никола Стоянов: Имайте предвид следното нещо, само да ви обясня – „Ел Би Булгарикум“ с всички продажби, които има, огромна част от които са във веригите, а не в собствените им магазини, имат 2 процента пазарен дял в България. Продажбите в магазините сигурно са 0.000, не знам колко точно по пазарен дял…

Водещ: Пак не ми отговаряте на въпроса. Нас не ни интересува какъв е пазарния дял, а като отида в магазина дали ще има кашкавал за 18 лева или дали ще има за 35 лева. Защото ако има за 18 ще взема от 18 лева.

Никола Стоянов: Каква ще бъде цената, новото ръководство ще преценят веднага, след като видят на какви цени се купуват мляко, какви са им разходите. И аз, което мога да гарантирам и това бяха указанията ми към тях, ще държа българско мляко, а не както те са доставяли румънско, полско, унгарско, по възможност от района на Северозападна България, за да е близо и са добри качества и качествени продукти. Това е, което аз държа и в този тежък момент със сигурност „Ел Би“ ще работи на минимална надценка. Това мога да го гарантирам. Дали тези цени те могат да си ги позволят, аз самият не съм специалист и не мога да ви кажа в момента, ще си направят калкулацията и ще разчитам на това.

Водещ: Условията на търговските вериги направиха изключително странно впечатление поне във всички нас, които гледахме, те ни казват как стойността на един килограм кашкавал те трябва на 16 лева но го продават на 32 защото трябвало да изхвърлят огромни количества. Приемете, господин Стоянов, че това не звучи нормално, особено когато ние трябва да изплащаме и изхвърлените количества кашкавал?

Никола Стоянов: Само ще ви кажа, ние отдавна сме го приели, че не е нормално. И още ноември месец, когато вече видяхме яснота с цените на енергоресурсите и на горивата, че се овладяват и цените спадат, това веднага ни беше следващата стъпка. Аз от ноември месец вече не знам колко срещи съм имал с вериги, с производители, с търговци, опитвах с всички по веригата да говорим. Разбира се, ние като държава и държавна институция имаме достъп и до данъчна информация на различните играчи и т.н. В момента, вече когато започна второто служебно правителство сега, това беше обявено и като основен приоритет, ние работим по тази тема от ноември. Мерките, които можем и предприемаме са три на брой. Едната много важна – информираност, за всеки търговец е много важен неговият имидж и лицето пред клиентите. Ние разчитаме, че когато дадем цени на вносител, цени на едро, цени на доставчици във веригите и цена във веригите, ние разчитаме те да са наш партньор, ако са етични търговци те сами да ни подават, разбира се и ние имаме механизмите. Това от една страна, информираността според нас ще окаже сериозен натиск върху пазара…

Водещ: Това ще запишете в така наречения сайт, който ще направите…?

Никола Стоянов: Да, представете си, ако пише 50 стотинки внос Агенция „Митници“…

Водещ: Аз си го представям, но преди да тръгна да пазарувам не мога да се ориентирам със списъка на всички цени…

Никола Стоянов: Не е нужно вие да го правите. Аз ви казвам, че чисто имиджово за всички участници във веригата това ще е много важно.

Водещ: Добре, следващата стъпка?

Никола Стоянов: Втората, за нас много важна стъпка, тъй като тези проблеми и тези условия на веригите не са тук от последната година те са отдавна. В България категорично липсва закон за търговия с храни и неговата липса се усеща точно в моменти когато има висока инфлация и сътресения покрай войната, по простата причина, че играчите в България са неравнопоставени. Търговките вериги са много силни икономически, големи, международни компании голямата част от тях, в България повечето производители са доста по-малки, няма обединения сериозни на производителите, които да преговарят вече на едно ниво с веригите, което е стар проблем.

Водещ: Стар проблем, изключително сериозен.

Никола Стоянов: Стар проблем, но когато този проблем съществува трябва да има закон за търговия с храните, който по някакъв начин да урегулира този проблем, а не да разрешава на едните да се възползват при такава ситуация…

Водещ: Защо не ги накарахте сега в парламента да приемат там, вместо за пореден път промените в Изборния кодекс, господин Стоянов? Защо не ги натиснете да приемат изключително важни закони….?

Никола Стоянов: Кои да ги натиснем, служебното ли правителство… Знаете ли колко закони внесохме, една седмица ни бяха дали, когато започна народното събрание, да внесем всички закони, които бяха необходими за План за възстановяване и устойчивост. Внесохме ги, от 22 закона колко приеха? Мисля, че 2 минаха на първо четене. Трудно е със служебно правителство, тъй като то разбира се не разполага с мнозинство в парламента, ние нямаме как да и накараме.

Водещ: Добре, закон за храните ще го подготвите, за да е готов за следващия…

Никола Стоянов: Третата важна мярка е контрола, към който основно и всички граждани гледат с надежда. Мога да ви кажа, само за миналата седмица 351 са проверките, които Комисията за защита на потребителите заедно с НАП и БАБХ са направили, 370 някъде са нелоялните търговски практики, които са открити, актовете към момента са 20-30, но се събират доказателства за написването на още.

Водещ: Какво ще рече нелоялни, бъдете по-конкретен? Какво правят?

Никола Стоянов: Много различни неща, примерно правят се промоции, знае се, че в този магазин на ден продават 10 хиляди бутилки олио, правят промоция със страхотна цена, но за тази промоция количеството е 500. Когато и да отидете никога няма, но така и така като сте отишли ще си купите нещо друго. Такъв тип. Разбира се некоректно обявяване на цената. Пише, че е промоционална цена, на касата обаче се отразява старата цена. Некоректно обявяване на грамажа, различни грамажи… Серия от практики, които аз смятам, че никой сериозен нормален търговец няма против да бъдат проверени, открити, ако има пропуск да се поправи.

Водещ: Все мерки, които ще доведат обаче много след доста време резултат. Какво можем да направим бързо и веднага? Подобни действия като това – държавна компания да участва на пазара с по-ниски цени, това може ли да помогне….

Никола Стоянов: Би било страхотно, ако държавната компания имаше 10-15 процента пазарен дял, това можеше да помогне и било страхотно наистина. Факт е обаче, специално в случая, тъй като за това ме питате, ние в Министерството на икономиката и индустрията единствено с хранително-вкусовата специално, с която е свързана „Ел Би Булгарикум“ е оставена през годините да лежи на лаврите от лицензите и парите, които получава от чужбина, а в България да работи само на загуба, както ви казах с 2 процента пазарен дял. Не че, последното ръководство го е направило, това е ситуация с години назад, но това е инструмент, който бихме имали. Има много възможности да се развие и аз силно се надявам и това е към всички търговски дружества, които са към Министерство на икономиката и индустрията ще опитам всички от тях и опитвам през цялото време да ги развием наистина и да имат по-сериозно…

Водещ: И да може бързо, в този момент да има някаква реална полза от това. Чухте между другото и господин Калимански какво каза за Гърция, каза, че не е допустимо в България да даваме помощи за чуждестранни търговски вериги, които пък печалби които са двойно и тройно над нормалното да се изнасят в чужбина.

Никола Стоянов: Абсолютно е прав, това ни е разговора с веригите. Получавате компенсации за електричество, правихме с цента на горивата 15-20 процентна са по-ниски отколкото лятото, газта е много по-евтина, отложихме поредното поскъпване на тол таксите с шест месеца, тъй като при разговорите те за него ни помолиха, че това е едно от нещата, което януари ще ги принуди още повече да вдигнат… Серия от неща, серия от причини цените да падат… А те не падат и не само, че не падат а се увеличават…

Водещ: Увеличават се, въпреки, че правителството вчера видя овладяване на инфлацията, което прозвуча много несериозно, повярвайте ми.

Никола Стоянов: Много е различно, не, не, овладяване на инфлацията. Инфлацията последните четири месеца наистина спада с малки проценти…

Водещ: Не я усещаме.

Никола Стоянов: Това не се усеща, да, пикът септември месец беше 18 процента, в момента вече е на 14 процента. Хората, аз знам, че не го усещат по джоба си, аз съм всеки ден в магазина, виждам за какво става дума. Не се усеща, но да кажем овладяна, в смисъл, че не расте, но това е инфлацията, в нея влизат доста стоки. Тук говорим за стоки от първа необходимост и най-вече хранителните стоки. Мен телефонът ми е залят от българи от чужбина, които ми пращат цени колко струва там, колко струва тук, за което им благодаря. нещата не са о,кей, видели сме го и правим всичко възможно, но в рамките на закона. Хората може би наистина имат още по0високи очаквания, но аз лично не подкрепям административен произвол. Разбира се, държавата никой не може да и се опре, но трябва да е в рамките на закона.

Водещ: Таван на цените, като се базираме на инфлацията от 14 процента, което вие споменавате, че е в момента, по примера на Гърция може ли да бъде въведена, или се притеснявате от това да не кажат, че изкривявате пазара, че се намесвате в пазарната икономика?

Никола Стоянов: В тази тежка ситуация аз няма да се притесня, дори и така да кажат. Бих го направил, ако е работещо решение, но аз не смятам, че е работещо решение и примерите, които виждаме, където се слагат тавани на цените започва да има недостиг. То е като навита пружина, после като махнат тавана пак ще подскочат още повече. Не мисля, че е работещо решение.

Водещ: Да се спрат помощите за бизнеса, решение ли е? Предложение на Симеон Дянков.

Никола Стоянов: Чух такова предложение. Само ще ви кажа, ние работихме по енергетика по това помощите да са диверсифицирани, да са различни за по-енергоемки индустрии примерно и т.н. Това, ако го бяхме вкарали само докато чакаме от ЕК позволение, тъй като дали е непозволена държавна помощ за едни и за други, ще минат толкова месеци, че просто не е решение…

Водещ: Няма смисъл да си губим времето. Кажете ми, в началото на предаването започнахме с поредния протест на зърнопроизводителите. Те между другото не са спрели от началото на войната миналата година и имат голям проблем с украинското зърно. Вие бяхте в Испания, аз си спомням, че миналата година България беше тази при недостига на зърно, която помогна те да имат хляб все пак в магазините. За какво говорихте и поискаха ли от над да продължим с доставките на българското зърно?

Никола Стоянов: Тогава в Испания е имало голям проблем. Този случай там страшно много е нашумял, когато тука са блокирали износа от България. Те са очаквали тогава кораби, имало е такъв момент, тогава финансовият министър е блокирал износа. Споменаха го, казаха, че просто се надяват такова нещо… Тогава са били страшно изненадани и много тежко, не са го забравили още. Благодариха, тъй като тогава доколкото разбрах и със съдействие на президента проблемът е бил решен, благодариха ми за това. Зърнопроизводителите знам за тяхното недоволство, но аз съм имал доста разговори с хора от този сектор и истината е, че лятото цените са били много по-високи, но те са очаквали още по-високи цени, много от тях не са продали своята реколта. А сега трябва да освободят складовите наличности за новата реколта, а цената не е такава, каквато те искат да бъде.

Водещ: За съжаление. Да видим министърът на земеделието той обаче какво ще каже, как ще реагира. Няколко много бързи въпроси искам да ви задам, тъй като не ни остава много време. Участвахте в една среща с ръководството на „Лукойл“ през тази седмица, те казаха, че от март са готови да работят и с неруски петрол, откъде ще идва той?

Никола Стоянов: Има няколко възможности, които те споменаха, които за момента няма да казвам, важното е, че неруски.

Водещ: Тези, за които сме говорили досега – Казахстан, Ирак…

Никола Стоянов: Те не са много, или ще е някои от арабските държави, или Казахстан може да бъде.

Водещ: Венецуела?

Никола Стоянов: Венецуела не се е споменавала, честно казано… При тези разговори нас ни интересуват няколко неща. Първо ни интересува пазара да е обезпечен в България с горива, което е критично важно разбира се за всяка една държава. Второ разбира се ни интересува цената на тези горива…

Водещ: С неруски петрол ще поскъпне ли цената?

Никола Стоянов: Това, което със сигурност ще се случи е, че ще намалее тяхната свръхпечалба, защото там цената на неруския петрол е доста по-висока отколкото на руския. Това обаче би трябвало да има по-скоро отражение върху вноските, които те правят като свръхпечалба, а не върху цените на горивата.

Водещ: Тоест, свръхпечалбите ще намалеят, от което пък помощите, които изплащате благодарение на свръхпечалбите…

Никола Стоянов: Да, може да има такъв ефект, да.

Водещ: Важно е ще поскъпне ли обаче бензина и другите петролни продукти?

Никола Стоянов: Към момента нямаме такива индикации и в разговорите с тях тези ценови равнища очакваме поне до лятото да се задържат.

Водещ: Изцяло ли ще преминат на неруски петрол, тъй като дерогацията…

Никола Стоянов: Те след две години трябва да преминат изцяло на неруски петрол.

Водещ: От март изцяло ли ще преминат или ще се запазят все още?

Никола Стоянов: Не, те трябва да правят разбира се е технологични тестове, не е така, в никакъв случай не могат веднага да преминат и чисто технологично, а то такива количества е трудно да се доставят веднага. Това, което сме коментирали, но за нас е важното, че те имат програма и ни гарантираха, че ще са способни след две години да работят изцяло с неруски петрол. Защото тези две години много бързо ще минат и да не се окажем изведнъж…след две години в невъзможност.

Водещ: Въпросът е сега, под претекст че през март започват работа с неруски петрол да не би рязко да намалеят свръхпечалбите, тоест да не взима държавата пак някакви пари от това… да се получат пак такива неща, които сме свикнали да гледаме през годините?

Никола Стоянов: Това е все пак едно от нещата, с които служебното правителство мисля, че може да се гордее, че се справихме с това, че да дойдат тук, икономическата им дейност да е тук и не мисля, че ще допуснем такова нещо каквото казахте.

Водещ: Добре, няма да има много голям спад на свръхпечалбите? Комисията за оръжията, няма как, годишнина от войната в Украйна, и ми се ще да изясним някои неща, които са важни. Не само с оглед на предстоящите избори, но и като цяло, за да може българското общество да знае как се предоставя оръжие, когато има нужда от това. Видяхме исканията на Европа, която и в момента настоява ние да предоставим още, оказа се обаче, че сме предоставяли в самото начало със сертификат за краен получател, нещо, което всички знаем, че съществува. Кажете ми, господин Стоянов обаче, някой питал ли ни е дали може оръжието, което продаваме на Полша, да бъде препродадено след това? Има ли подобни искания към българската страна?

Никола Стоянов: Цялата търговия се провежда по международна договореност, има международни правила за тази търговия. Тя е страшно контролирана. Все пак, преди да се спра на детайлите искам да кажа в чисто човешки план, една година началото на войната наистина се надявам тя по-бързо да спре, защото започнахме да свикваме с нея, макар и близо до нашите граници, но хиляди човешки съдби промени тази война и това е най-страшното. Иначе, целият този въпрос се политизира жестоко, ние видяхме, дори коалиционни партньори, единият е спасил Украйна, другият пък не е изнесъл нито един патрон…

Водещ: Добре, че казахте патрон, а не куршум. Кажете обаче, това е важно да знаем. Ако Полша пише сертификат за краен получател Полша…

Никола Стоянов: Не трябва да ни пита.

Водещ: Защо е тогава този сертификат за краен получател, ако не трябва да ни пита?

Никола Стоянов: Всяка сделка има сертификат за краен получател. Сертификатът за краен получател може да бъде търговска фирма, може да е производствено предприятие. По този закон минават не само крайни изделия, минават части, внос, барути ако щете…

Водещ: Нали този сертификат е именно за това, за да можеш да контролираш къде изнасяш?

Никола Стоянов: Сертификатът показва в другата държава при кой отива. Всички комисии във всички държави, които са членове на тази международна договореност, спазват тези закони и ние разбира се помежду си всеки има доверие към другия, че той спазва законите. България, когато изнася към друга държава, която е членка на Ваймарската спогодба, до там, ние знаем в Полша крайният получател…

Водещ: И Полша по никакъв начин не е длъжна да ни пита дали може да изнесе в Украйна например?

Никола Стоянов: Не е длъжна да ни пита. Стига да изпълнява международните спогодби.

Водещ: Което означава, че на практика всички партии, участващи в този спор са били прави. Истина е, че България не е предоставяла нито един патрон за Украйна, както казва Корнелия Нинова и истина е, че България е предоставила още в самото начало, както казва Кирил Петков, само че на Полша.

Никола Стоянов: Та коментираха, че са имали някакви уговорки тайни, че изнасят натам… Аз, това което мога да ви кажа, това не го знам, не мога да твърдя нищо. Мен единственото, което ми е направило впечатление на 2 август, когато аз застъпих, е комисия не беше провеждана от 7 юни. Аз го казах, беше блокирано и всъщност изглежда така, че в момента в който коалицията се разпадна са спрели да правят комисии. Може би са знаели, че изнасят или…госпожа Нинова не е искала…

Водещ: Кажете, в момента изнасяме ли за Украйна?

Никола Стоянов: В момента България изнася за много държави, Украйна не е една от тях, ние спазваме стриктно…

Водещ: Нямаме ли заявки от украинската държава, че не изнасяме за тях?

Никола Стоянов: Имало е не от украинската държава, имало е от фирми, които са искали, с краен получател Украйна, и комисията е отказвала категорично, тъй като има решение на народното събрание…. Аз като член на комисията имам рамка…

Водещ: Тука въпросът е когато продаваме през посредници всъщност един комисионни не се ли губят? Защото ако не искат от Украйна и ние искаме да предоставяме защо да не го дадем без комисионни, вместо да минава…

Никола Стоянов: Когато има посредници винаги има комисионни, разбира се това е нормална практика. Това, което аз мога да кажа е, че на крайни потребители в Украйна ние не сме изпращали.

Водещ: Благодаря ви, много, за този разговор. Ще чакаме да видим бързите ви действие по отношение цените на храните, защото е важно. Никола Стоянов, министър на икономиката при нас.

Споделете