Loading...

Министър Никола Стоянов: През април за една нощ са извадили разрешително за износ на оръжие към Румъния

Министър Никола Стоянов: През април за една нощ са извадили разрешително за износ на оръжие към Румъния

Водещ: Здравейте, започва „Защо, господин министър?“. Следващите двадесет минути нашите въпроси са към служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Добър вечер.

Никола Стоянов: Добър вечер.

Водещ: Германското издание „Ди Велт“/“Die Welt”/ публикува статия със заглавие „Как България тайно спаси Украйна“. Кажете ни как?

Никола Стоянов: В тази статия доколкото съм запознат бившият премиер обяснява как. Аз не мога да коментирам негови думи, разбира се…, те са станали по негово време, какви са им били договорките…

Водещ: Технологично как е станало?

Никола Стоянов: От това, което прочетох е станало през трети държави от Централна Европа.

Водещ: България е покривала една трета от нуждите на Украйна в началото на войната, с какви доставки?

Никола Стоянов: Не мога да коментирам какво се е случвало преди аз да бъда министър. Това, което имах възможност да кажа е, че със сигурност, дори и премиера на България не може да направи никакви стъпки по отношение на търговията с оръжие без знанието и съдействието на министъра на икономиката. Защото аз в момента заемам тази длъжност и като председател на Комисията за контрол на търговията с оръжие, всичко минава през тази комисия и през председателя.

Водещ: По това време председател е вашият предшественик госпожа Корнелия Нинова.

Никола Стоянов: Да.

Водещ: Само че, вие имате възможност да проверите договорите, които са подписани и сделките, които са сключени.

Никола Стоянов: Точно така.

Водещ: Те потвърждават ли, че са стигали до фирми свързани с правителствата на Съединените щати, Великобритания, Германия, Полша?

Никола Стоянов: Не, от една страна, както съм имал възможност да кажа, крайна дестинация Украйна няма. Разбира се, това, което сега разбирам и днес имах възможност да гледам госпожа Нинова по-рано във вашата телевизия, тя най-накрая призна след дълги месеци на отричане, в които казваше, че един патрон не напуска България към Украйна, сега вече призна, че през цялото време тя е знаела, че просто се заобикаля забраната наложена от Народното събрание.

Водещ: Господин министър, били ли са свързани тези фирми посредници с правителствата на нашите евроатлантически партньори?

Никола Стоянов: Това не мога да коментирам. Има много посредници, които са изнасяли стоки към Централна Европа. Някои може да са посредници по такива договори, да, но със сигурност много от тях не са. Това, което аз мога да коментирам е, че има някои странни съвпадения, не знам дали са във връзка с така коментираната информация в тази статия. Но, едното много интересно нещо е, че точно на 28 април, когато бившият премиер е в Украйна, тук се случва нещо странно, нещо извън всички правила, а именно за една нощ се вади разрешително за износ към Румъния, много сериозно за над 200 милиона евро в разрез със всички правила на комисията по личите указания разбира се на министъра на икономиката и по-конкретно на началника на кабинета му Калоян Методиев с натиск върху експерти и т.н.

Водещ: Това някой ви го разказа или има документални следи?

Никола Стоянов: Това излезе и по медиите, аз разбира се…, има, разбира се че има документални и всичко, документите стоят в комисията. Другото интересно примерно е, че…

Водещ: С кого е този договор към Румъния?

Никола Стоянов: Не, аз няма да коментирам фирми, към Румъния е с частна компания.

Водещ: Частна компания, която няма връзка с правителство на някои от нашите партньори. Има ли закононарушение в това?

Никола Стоянов: На, няма, като се изключи начина, по който е извадено разрешителното. Документите, доколкото така са проверени, надявам се, че са били наред. Но по принцип правилата са пет дена преди вземане на решение всички документи се предоставят, за да може експертите от всички ведомства да се запознаят с тях и да ги проверят и тогава се издава разрешително на редовно заседание.

Водещ: Казвате, че не са се запознали експертите?

Никола Стоянов: Дали са се запознали не знам, но е станало за една нощ, това е сигурното.

Водещ: Кое е второто съвпадение, което казвате, че ви е странно?

Никола Стоянов: Второто интересно нещо е, което ни прави впечатление, че на 7 юни е проведена последната комисия под ръководството на предишния министър. Сега, така когато я слушах и разбирам в крайна сметка, че тя през цялото време е знаела за този индиректен износ към Украйна, може би съвпада, понеже някъде в края на юни началото на юли е трябвало да бъде следващата комисия, а тя не е проведена, съвпада с това, че вече коалицията се разцепва, явно няма да има правителство и тя знаейки за този износ явно вече не прави повече комисии, за да не разреши повече износ.

Водещ: Декларирали ли са фирмите, които купуват от нас и сключват тези договори, че те са краен получател на припасите и на оборудването, което поръчват?

Никола Стоянов: Един от документите, който се изисква, е винаги краен получател и всяка фирма е задължена да декларира кой е крайният получател, в коя държава и коя конкретно компания.

Водещ: И никъде не пише Украйна?

Никола Стоянов: Украйна не пише никъде, да.

Водещ: Днес вие казахте, че публикацията в „Ди Велт“ е признание за престъпление?

Никола Стоянов: Ако е вярно това, което там се цитира, че интервюто „…да, ние през трети държави спасявахме Украйна, спасихме Украйна…“ и т.н., вие самата знаете, че има решение на Народното събрание да не се изнася към Украйна. И ако през цялото време това е ставало със знанието на някои, в случая български политици, те на практика признават, че умишлено са заобикаляли решение на Народното събрание.

Водещ: Само че, по кой член на Наказателния кодекс това е престъпление?

Никола Стоянов: Аз не съм специалист, това остава, между другото и тази сделка тя е в прокуратурата, така че органите ще преценят.

Водещ: Но кого трябва да бъде потърсен за отговорност, след като казвате, че…

Никола Стоянов: Трябва да питате специалисти, но ако Народното събрание ви каже – недейте да продавате оръжие на Украйна, и даже по ваша инициатива това се случва, и вие инициирате, както е случая на госпожа Нинова, да има забрана за износ за Украйна, а вие после казвате – да, но ние през цялото време знаехме, през трети държави правихме този износ – сигурно нещо не е наред.

Водещ: Само че, вие казвате, че това е престъпление, сега казвате, че не сте специалист. Като казвате, че е престъпление трябва да кажете по кой член е престъпление…?

Никола Стоянов: Престъпление за мен е, че не е спазено решението на Народното събрание, това имах предвид в случая.

Водещ: Вие сте служебен министър от август?

Никола Стоянов: 2 август, да.

Водещ: До октомври е в сила тази забрана, с която Народното събрание казва – не изнасяме.

Никола Стоянов: Да, и днес продължава, да.

Водещ: И госпожа Нинова ви пита днес в „120 минути“ пред Светослав Иванов – продължихте ли вие да изнасяте по тези договори, по които и преди това се е случвало…?

Никола Стоянов: Тя и в парламента ме пита и отговорих, така че по памет ще ви цитирам. Имайте предвид войната в Украйна започва края на февруари, тоест март, април и май до провеждане на 7 юни на последната комисия са три месеца, в които предишното редовно правителство е изнасяло, така да го кажем. Справката тогава беше за август, септември и октомври, отново три месеца, тъй като въпросът и беше зададен началото на ноември. И числата бяха горе-долу такива – за Полша износът по време на редовното правителство е над един милиард по наше време пада на 500 милиона, за Чехия от 500 милиона пада на 70, за Румъния от 250 на 120, тоест под половината. Истината е, че от една страна в това, което влиза в справката са договори разрешени по наше време удължаване на разрешителни, тъй като някои са изтекли, които са дадени преди това. От друга страна имаше и много договори заради промяна в цени, които минават отново на комисии и влизат втори път в тази статистика. Така че, числата намаляват много за износ към тези държави.

Водещ: Но продължават ли се договорите, които казвате, че те са заобикаляли с тези договори забраната?

Никола Стоянов: Аз не съм казвал, че те заобикалят, това казаха, в тази статия се цитира и днес разбрахме от госпожа Нинова, че и тя е знаела. Аз не го казвам това и не мога да го твърдя разбира се те какви договорки са имали. Аз мога да кажа, че когато аз съм бил председател на комисията стриктно съм спазвал закона и решението на Народното събрание. Аз не съм имал уговорки през трети държави, че се изнася, не съм знаел такова нещо и когато обаче документите са наред аз не мога да си позволя административен произвол да отказвам за някъде.

Водещ: Тези договори са били продължени?

Никола Стоянов: Да, те са имали възможност в парламента примерно, ако са искали да разширят забраната, тя да важи за Румъния, за Полша, за Чехия и аз щях веднага да се съобразя с това. Но аз изпълнявам каквото реши парламента.

Водещ: Казвате, че госпожа Нинова няма как да не е знаела?

Никола Стоянов: Ами тя и днес каза при вас в студиото, че е знаела. И аз го казвам, няма как председателят на Комисията за контрол на търговията с оръжие да не знае какво става.

Водещ: Само че, има ли един документ, който да казва, че да речем – от Германия е продължил към Украйна?

Никола Стоянов: В нашата комисия не се съхраняват документи, които са от друга държава към Украйна или към където и да е, при нас се съхраняват документи как стоката напуска България.

Водещ: Тоест, документално е спазено законово…?

Никола Стоянов: Да, както знаете до момента винаги съм потвърждавал думите на госпожа Нинова, че към Украйна няма износ. Просто сега във връзка с тази статия и техните самопризнания на практика и нейното днес, че да, през трети държави е ставало, затова го коментирам без да твърдя, това са техни твърдения.

Водещ: Годината преди войната, 2021 година, договорите са за около един милиард лева. Започвайки войната около шест…

Никола Стоянов: 2021 година за Полша договорите са били за 12 милиона лева.

Водещ: Общо?

Никола Стоянов: Общо, да може би.

Водещ: Но не само за Полша…., припомняме данни свързани…общо. 2022 година, когато е войната…

Никола Стоянов: Още няма окончателна информация за 2022 година, но може би размерите ще са такива, да.

Водещ: Около 6 милиарда. В размер на 5 милиарда е тази тайна помощ, която сме оказали, може ли да се направи такъв извод?

Никола Стоянов: Не, не бих казал, тъй като за разлика от тях аз имам опит в сектора, идвам от едно от най-сериозните предприятия в отбранителната индустрия, цялостно се повишава търсенето. Не е само заради войната и в много други държави търсенето се повиши, така че не може да се направи такава сметка.

Водещ: Още един факт, който беше публикуван също и в „Политико“ и в „Гардиън“. 40 процента от дизела на украинската армия е от българската рафинерия „Лукойл“. Как е станало?

Никола Стоянов: Не мога да кажа как е станало. Доколкото разбрах „Лукойл“ са излезли с изказване, че не е директно от тях. Предполагам, че и там, ако е така, наистина затова не мога да коментирам, е станало много през някои фирми посредници, предполагам, както е и с оръжието.

Водещ: Вие си общувате с „Лукойл“ през последните месеци. Не сте ли ги питали за нагласата им за това как доставките от Русия всъщност са отивали след това към Украйна?

Никола Стоянов: Не съм си позволявал такива въпроси, не мисля, че някой би си позволил, ние нямаме такава информация наистина.

Водещ: Може ли да бъде изчислено, ако нямаше посредничество а ние директно имахме отношение с Украйна през тези месеци, какъв щеше да е резултатът за българската индустрия?

Никола Стоянов: Може да бъде изчислено, ако тази сметка, която преди малко казахте – 5 милиарда са отишли натам, но аз не мисля, че са толкова много. Плюс това имайте предвид, че едно е колко е разрешено да бъдат изнесени, друго е какво е изнесено, има много голяма разлика между разрешителните и реално изнесеното. Но все пак, имайте предвид, особено в такива смутни времена, където липсва стока, че комисионните са доста високи. Говорим за минимум 10-15 процента и нагоре, на една сума от 5 милиарда това са 500-600 милиона.

Водещ: Но комисионни не в лошия смисъл, в който се обвиняват, че са отишли при някого тези комисионни, това е посредничеството на фирмите?

Никола Стоянов: Посредничество, да.

Водещ: И за да затворим тази тема. Съветникът на украинският президент Михайло Подоляк казва в интервю, цитирам – „Ролята на България във войната в Украйна ще бъде много, много, много високо оценена в учебниците по история.“ Предизвиква ли гордост у вас това признание към държавата ни?

Никола Стоянов: Аз в момента, в който съм поел отговорността за този пост личните чувства съм ги оставил вкъщи и не мога да коментирам такъв въпрос.

Водещ: Това е важно, вие сте държавник, човек, който заема ключова позиция в правителството…

Никола Стоянов: Точно заради това, в лично качество мога да кажа много неща, но точно на тази позиция не бих искал да го коментирам.

Водещ: Добре. Продължаваме напред с мерките в подкрепа на потребителите. Похвалихте се, че сте обърнали темпа на инфлацията. И какво от това?

Никола Стоянов: Точно така. Благодаря ви за въпроса, много добър наистина. Ще покажа, ако е удобно, и графиката за инфлацията в България. Виждате как се е движила тя, 20 месеца подред покачване, август месец когато дойдохме нямаше нито един експерт, който да не коментираше, че пикът на инфлацията ще е средата на 2023 година и тепърва се очакват нови и нови ръстове. Това мисля, че е един от сериозните успехи на правителството, разбира се най-вече на база на свършеното с цените на енергоресурсите – електричество, газ, горива, още октомври месец инфлацията намаля, ноември отново, декември се задържа. Права сте абсолютно – какво от това? Хората аз разбирам не го усещат по джобовете си, и аз като вляза в магазина виждам за какво става дума. Първостепенна задача обаче пред правителството беше – да се погрижим първо за цените на енергоизточниците, за тяхното наличие въобще, дали ще има газ за зимата или не, електричество. Но сега предстои още една трудна битка, а именно да се продължи и на база на по-ниските цени на енергоносителите да може и цените на храните постепенно да тръгнат надолу.

Водещ: Моля ви за кратки отговори от тук нататък. Колко е минималната работна заплата?

Никола Стоянов: 780 лева.

Водещ: Как хората, които живеят по цял месец с тези пари усещат този обърнат темп на инфлацията и кога ще го усетят?

Никола Стоянов: Дори и хората с 2000 лева на месец не го усещат за момента, аз съм сигурен. Да, усещат го евентуално хора, които когато зареждат колите си, че цените на горивата са спаднали много значително в България. Това предполагам, че го усещат, но в магазина не се усеща още.

Водещ: Кога ще получим ваучери за гориво, компенсациите по 1000 лева при доход до 400 лева…?

Никола Стоянов: Дали ще са ваучери не мога да коментирам в момента, чакам да се обнародва решението на депутатите най-накрая, тъй като до последно имаше толкова много предложения, че и аз се обърках. Това, което още тази седмица, която предстои, на МС ще бъде гласувано, ще бъде 40 процента намаление за картите за пенсионери, 70 за учащи се и безплатен обществен транспорт за деца до 10 години. Това е първата част от мерките.

Водещ: За какъв транспорт говорите?

Никола Стоянов: Обществен транспорт.

Водещ: Това градските автобуси, тролейбуси…

Никола Стоянов: Градските, да…

Водещ: Междуградските.

Никола Стоянов: Да, да.

Водещ: Включително и на частните линии?

Никола Стоянов: Да, да, те и в градските има частни.

Водещ: От кога има възможност да влязат в сила тези намаления?

Никола Стоянов: Това ще може да влезне буквално, след като бъде решено от МС веднага, ресурсите са налични. Благодарение на изземване на свръхпечалбата на „Лукойл“ знаете, декември месец внесоха парите 90 милиона. Ресурси има, но бяхме поставени в много сложна ситуация от депутатите, тъй като ние искахме мярката от 25 стотинки да продължи и януари, за да имаме време да изработим пакет от мерки, който да я замести. И те ни изненадаха изведнъж преди Коледа като я спряха.

Водещ: С тези ваучери, които приеха, нямате яснота кога ще може да бъде изработен механизъм, по който да знаем как да ги получим?

Никола Стоянов: Те са взели някакво решение, Министерският съвет трябва да изработи механизъм, но не е толкова лесно. От Коледа всеки ден почти имаме срещи с веригите бензиностанции и с общините, технически е много трудно бързо да се вземе такова решение.

Водещ: Корнелия Нинова сигнализира прокуратурата за корупционна схема за един милиард. Извикаха ли ви на разпит, господин министър?

Никола Стоянов: Не.

Водещ: Става въпрос за фотоволтаична инсталация върху 40 процента от площта на язовир „Огоста“. Подписали ли сте ангажиращ меморандум с германски инвеститори?

Никола Стоянов: Не, аз ще ви кажа как е фактологията. Немска компания, много сериозна, заяви интерес, че иска ако може да построи плаващ фотоволтаик на язовир „Огоста“. С тях беше подписан не меморандум, а протокол, с който те внесоха това свое инвестиционно намерение. Внесоха го при мен, а не в Агенцията за инвестиции, тъй като проектът е в сектор „Енергетика“, а той не подлежи на сертификация от агенцията. На база на този интерес ние стартирахме работна група, междуведомствена, с Министерство на околната среда и водите, регионалното развитие, енергетиката и земеделието. Експерти работят в момента и проучват въобще възможно ли е в България да се случи спрямо законодателството в момента, дали евентуално трябват промени в законодателството . Чак след като се реши въобще възможно ли е и на база после на решение на местната общност, имат ли интерес, нямат ли интерес това да е при тях, чак тогава ще стартира конкурс, кой евентуално, на който всеки ще може да се яви, както и тази компания, ако все още има интерес, така и всички останали.

Водещ: Нали с нея сте подписали протокол, какъв конкурс?

Никола Стоянов: Аз подписах протокол, в който приемам тяхното инвестиционно намерение, че те имат интерес…

Водещ: Поемате ли ангажимент от страна на държавата с вашия подпис?

Никола Стоянов: Не, не, за разлика от някои меморандуми, с които го сравняват. Първата работа, която направихме беше службите да проверят фирмите, които проявяват интерес и т.н., но всичко предстои, само плашат хората.

Водещ: И на финала, моля за конкретни отговори на последните въпроси в интервюто ни. Следващият служебен премиер пак ще бъде Гълъб Донев, а кой ще е следващият министър на икономиката?

Никола Стоянов: Не знам, това президентът може да ви каже.

Водещ: Това, че президентът не ви е потърсил, днес го казахте и пред колегите, да ставате отново министър, как го разбирате?

Никола Стоянов: По никакъв начин, не мисля, че точно досега е трябвало да ме потърси, или че има някакъв срок. Доколкото чух президентът каза, че ще има разговор с всеки от министрите, така че предполагам това предстои.

Водещ: Ако ви попита – искате ли да останете на поста, какво ще му отговорите?

Никола Стоянов: Както казах, той ще има разговор с всеки министър, на база на този разговор ще преценя и какво да му отговоря. Разбира се, ако е доволен, ако смята, че все още мога да допринеса нещо, да, ако не – не.

Водещ: Видяхме отчет, в който всички дружно се похвалихте и си писахте „отличен шест“. Вие на вашето министерство каква оценка ще си сложите?

Никола Стоянов: Не сме си писали оценка „отличен шест“ и не мисля, че и правителството си е писало „отличен шест“, но има неща, с които може да се похвалим. Това, което мен най-много ме радва, че ситуацията в момента в България от гледна точка на икономиката е доста по-спокойна, за бизнеса има предвидимост, знаят каква ще е цената на електричеството цялата 2023 година, средствата са осигурени, газ има. Въобще има светлина

Водещ: И както се казва – остава потребителите да го усетят.

Никола Стоянов: Точно така, това е следващата задача, която очаква следващото правителство.

Водещ: Благодаря ви, за разговора, господин министър.

Никола Стоянов: И аз ви благодаря.

Споделете