Loading...

Министър Никола Стоянов: Служебното правителство е за запазване на разумността

Министър Никола Стоянов: Служебното правителство е за запазване на разумността

Водещ: Днес ще говорим за пари, сметки, доходи и инвестиции. Моят първи гост е министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Очаквам той да отговори и на упреците от днес на Корнелия Нинова. По-късно в студиото влиза бившият министър на финансите Владислав Горанов, тъкмо на него Борисов поръча да седнат заедно с Асен Василев на една маса и да уточнят сметките, по които спорят двете групи. Казвам добре дошли, на министър Стоянов.

Никола Стоянов: Добър вечер.

Водещ: Приятно ми е, че отново гостувате.

Никола Стоянов: Благодаря, и на мен.

Водещ: Днес имаше голям протест на двата синдиката, министър Стоянов. Мотото на този протест беше за повишаване на доходите и запазване на работните места. Синдикалните лидери решиха да отидат при президента Радев и да му съобщят, че очакват да има редовен бюджет, за да могат да се повишат доходите. Радев даде някакви надежди, предлагам да чуем какво каза той:

Румен Радев: В момента има остри противоречия вътре в парламента дали да остане удължителният закон или да се внесе базовият бюджет. И ако се постигне такова единомислие и някакъв консенсус предварителен за приличие и спасяване на бюджета от едно предизборно наддаване правителството ще внесе такъв бюджет, който вие искате. Но нека да поемат и партиите в парламента да постигнат този консенсус. Да кажат ясно – да, искаме базов бюджет, за да направим така, че да има съответния ръст на доходи, още социални придобивки и да се убедим предварително, че няма да правим първо, второ и трето абсолютно безконтролно, така че следващото правителство редовно да не се окаже в една безизходица и от там нататък всички да се оправдават с това служебно правителство…

Водещ: В парламента има внесен закон за удължаване на бюджета, днес виждаме обрат, президентът казва, че може служебният кабинет да внесе и базовия бюджет с 6 процента дефицит, обаче иска да няма предизборно наддаване, да се разберат партиите. В кой момент служебният кабинет би внесъл този бюджет?

Никола Стоянов: Аз не бих го нарекъл, че има обрат. Още в началото казахме, че Министерство на финансите е готово с три варианта на бюджет и това е така. Истината е, че когато няма мнозинство в парламента, което да се е ангажирало с конкретни параметри на бюджета, е страшно рисковано да се внася базов бюджет, тъй като не знаме какво ще излезе от парламента като решение. Именно затова много правилно според мен финансовият министър реши да внесем просто закон за удължаване на сегашния бюджет. Президентът е абсолютно прав, ако партиите се ангажират, че няма да злоупотребяват, както наблюдавахме преди месеци и преди една година тогава разбира се ние имаме готовност да внесем този базов бюджет. В момента служебното правителство като гарант са запазване на разумността при правенето на бюджета с това решение да искаме удължаване.

Водещ: Как ви се струва, на какъв етап са партиите, тотално разнопосочни интереси или?

Никола Стоянов: Доколкото аз следя мисля, че има някакво сближаване, доколкото разбирам почват да си говорят повече. Наистина се надявам всички да разберат сериозността на ситуацията, времената, в които живеем, кризите, с които сме заобиколени. Много би било важно да има редовно правителство, от там и бюджет, който да има в себе си политиките, които това редовно правителство ще изпълнява. За целта трябва да има мнозинство в парламента.

Водещ: Днес на протеста на синдикатите имаше един празен хладилник на жълтите павета, министър Стоянов, и те казаха, че това е знак за това, че на работещите вече не им достигат доходите. Как ще се напълни този празен хладилник?

Никола Стоянов: На синдикатите, работата им е да искат повече за техните членове, аз напълно ги разбирам. Този хладилник, ако сега е празен, значи преди 10-15 години не е имало хладилник въобще, така да го кажа. Истината е, че в България нещата се подобряват, ние всички искаме това да е по-бързо. Последните няколко години бяха доста добри от макроикономическа гледна точка, доходите на хората се повишаваха доста по-бързо от инфлацията и всички свикнахме на малко по-добро равнище на живот. Сега сме застигнати от доста кризи, включително и някои най-вероятно неразумни разхищения в бюджета, така както е подготвен. Всичко това води до спад в жизнения стандарт цялостно, имайки предвид, че инфлацията е по-висока от темпа на повишаване на доходите. Разбирам ги, но всички трябва да се съобразим с реалностите.

Водещ: Те искат до края на годината да бъде компенсирана инфлацията през доходите, а следващата година с 13 процента минимум да се увеличат заплатите?

Никола Стоянов: Аз мисля, че няма някой, който да не го иска, въпросът е какво е възможно и откъде ще дойдат парите? Защото едно е дори да има по-голям дефицит, но парите да са инвестирани в нещо, където ще има ръст на брутния вътрешен продукт и т.н., друго е да се взимат заеми, за да се повишават доходите. Това не води до добри резултати и мисля, че сме го виждали много пъти.

Водещ: Какво помпа инфлацията, министър Стоянов? Виждаме прогнозите – казват, че ще продължи може би и следващата година ще продължи да се увеличава?

Никола Стоянов: Не, прогнозите и моята прогноза, която отдавна съм дал е напротив, че увеличението ще спада и моята прогноза е, че септември месец ще е пикът, който вече видяхме от 18.7%. Имайте предвид, че и при другите видяхме, Германия вече за октомври е близо 12%, и при другите расте сериозно. Според мен в началото, разбира се, причината беше цените на енергоизточниците, които нараснаха рязко много сериозно, на българската икономика това се отрази много силно, тъй като при нас добавената стойност на икономиката не е чак толкова висока, както при някои развити икономики. В момента вече инфлацията се подхранва повече от ръста на цените на останалите продукти, енергоизточниците успяхме, горивата спаднаха, газът много сериозно спадна.

Водещ: Има ли спекула, спекулират ли търговците?

Никола Стоянов: От една страна всички очакват в тази ситуация, че има спекула, или така да го кажем, че има презастраховане заради несигурността. От друга страна обаче, Комисията за защита на потребителите постоянно прави проверки в тази посока и резултатите, които имаме в момента не показват да има сериозна спекула.

Водещ: Защо раста цените на основни храни ви продукти?

Никола Стоянов: В момента вече ние го отдаваме и на сезонността по отношение на хранителните продукти. Според мен несигурността е основния фактор в момента. От всичките ми срещи с компании, имах сега възможност и закуска с няколко държави техните инвеститори, всички казват – важно е да има прогнозируемост. И затова поздравявам парламента, разбрах, че е решено до края на 2023 година да са помощите. От сега да се казва – помощи за електричество ще бъдат такива до края на 2023 година. Призовавам ги да включат помощите за газ, независимо, че цените са по-ниски. Компаниите искат да са сигурни в показателите, които имат, когато не знаят какво става те се презастраховат за всеки случай. Така че, това е важният момент – прогнозируемост.

Водещ: Днес в парламента имаше сблъсък между премиера Гълъб Донев и Корнелия Нинова. Нейната версия е, че трябва да има бюджет на всяка цена, защото обричате хората на глад и студ, в противен случай съставянето на кабинет е друга тема. И там тя използва като пример вашето ведомство, за да каже, че има раздути щатове, че има високи заплати в бордове. Мога да цитирам част от нейното изказване: „Държавната консолидационна компания от 4 на 7 са членовете на борда, в „Ел Би Булгарикум“ от 3 на 5, в „Монтажи“ от 3 на 5…“. Каза, че в „Ел Би Булгарикум“ в производствената база работят 20 души, в администрацията 19 и в момента се назначават още нови 16 в администрацията. Как отговаряте?

Никола Стоянов: Аз първо и благодаря, защото тя винаги ме кара да се усмихвам. Разбрах за този въпрос и подготвихме справка за премиера, изисках от дружеството. Реалностите са други, явно някой от екипа й я подвежда. По време на моя мандат е назначен 1 човек в администрацията, по време на нейния 10, цялата администрация е 17 човека. И това са фактите, с документи мога да ги покажа. По отношение на увеличените бордове, както тя казва на дружества, има закон и тя поддържаше някои от дружествата под законовия минимум. Примерно за ДКК по закон минимумът е 5, законът казва от 5 до 9 човека, специално за ДКК съм решил да са 7, а не 5 на минимума, поради простата причина, те имат над 15 дъщерни дружества, като се почне от военнопромишлен комплекс, уранодобив, рекултивация на мини, „Ел Би Булгарикум“ и млечни продукти, ремонт на язовири, страшно разнородна дейност. Преценил съм, че това дружество, което отговаря на толкова много други, трябва да има средното по предвиденото от закон, между 5 и 9, 7. Не мисля, че това е някакъв проблем наистина.

Водещ: Тя ви упреква, че голяма част от парите отиват за бордовете и не могат да се вдигнат заплатите на работниците? Давам пример с „Ел Би“.

Никола Стоянов: Няма такова нещо. Как да ви кажа, дори в „Ел Би“ отиват 10, които са назначени пет дена след нейното напускане, назначен е нейният личен пиар на два пъти по-висока от средната заплата в дружеството. Не съм я махнал даже жената. Изпълнителният директор е оставен същия.

Водещ: Нейният личен пиар къде е назначен?

Никола Стоянов: В „Ел Би“. Госпожа Нинова назначава ново ръководство на „Ел Би“ по време на нейния мандат, пак както всички останали ръководства незаконно, без конкурс, назначава ги и те пет дни след като аз съм министър, назначават нейната пиарка в „Ел Би“, шеф на маркетинг, два пъти по-висока и е заплатата от средната за дружеството. Не съм ги изтъкнал досега тези неща, така ако са преценили не е проблем. Но, първо възнагражденията на Съвета на директорите са разписани в закон, определено е как се смятат. Нито аз ги решавам, нито тя ги решава, никой министър не ги решава. Те са според резултатите на дружеството, има си формула според големината, активите и т.н. Това са наистина приказки, които са далеч от реалността.

Водещ: За руските санкции. Русия наложи санкции, контрасанкции на 74 компании от 11 страни, сред тях е и България и се оказа, че след Германия ние сме следващите в списъка по брой дружества от военния комплекс, на които са наложени санкции, 15 дружества. Как това ще се отрази на нашия военнопромишлен комплекс? Трябва ли да спрат да работят с лицензите, които имат от Русия?

Никола Стоянов: Не, значи тези компании, които са в този списък нямат някакви лицензи от Русия. Всичките още след 2014 година ние сме предприели мерки след анексирането на Кримския полуостров, те вече не работят с Русия. Така че, реално тези санкции няма да се отразят по никакъв начин на военнопромишления ни комплекс. Разбира се, притеснително е, но това, което казахте не е случайно. Просто българският военнопромишлен комплекс е много голям, много сериозен и затова сме на второ място след Германия по брой, не е някаква друга причината.

Водещ: Направихте ли списък какво можем да изпратим в Украйна?

Никола Стоянов: Не го правя аз а министъра на отбраната, тъй като това, което можем да изпратим ще са от резервите на Министерство на отбраната. Аз отговарям за няколко държавни предприятия от военнопромишления комплекс. Всички те са обезпечени със сериозни договори за години напред и дори от нас да се иска нещо ние може да го произведем след две-три години.

Водещ: Накрая, казахте, че тази зима може да се превърне в едно инвестиционно лято. Може ли накратко да обобщите какви големи инвестиции да очакваме?

Никола Стоянов: Казвам го, защото интересът е много висок, и ако ние от наша страна си свършим работата, наистина тази зима може да е инвестиционно лято за България и да използваме момента. От една страна много от западните компании искат да са по-близо до дома, прибират се от Китай една час от тях и гледат на Източна Европа.

Водещ: Това е много интересен процес, връщат се основно в Турция, ние опитвали ли сме се да ги привлечем, имате специална стратегия?

Никола Стоянов: Да, имаме стратегия, работим в няколко насоки – промяна на Закона за насърчаване на инвестициите, индустриални зони, които да посрещнат потенциалните инвеститори готови, с построена инфраструктура, а не както досега им показвахме зелени поляни и им казвахме „Тук ще има индустриална зора“. Искаме да има и халета, които те да могат да използват веднага под наем, докато строят собствените си обекти.

Водещ: Американски и германски инвестиции също чакаме?

Никола Стоянов: Немските и американските компании са най-активни към момента. Но и от останалите държави, с испанският посланик вчера имахме срещи в тази посока. От цяла Западна Европа има много сериозен интерес в момента, но ние трябва да можем да реагираме бързо, тъй като те сега в момента искат решения, веднага искат да си местят машините тук и да почват да произвеждат.

Водещ: А питат ли – ще има ли редовен кабинет?

Никола Стоянов: Разбира се, всички наблюдават ситуацията. За тях е много важно, отново това, което казах в началото – прогнозируемост. Те когато дойдат и говорят с мен и казват – откъде да знаем, че така ще продължат нещата, ако продължат така – идваме, но какво ще стане в следващия кабинет.

Водещ: Много ви благодаря, господин Стоянов.

Споделете