Loading...

Министър Никола Стоянов: Започват масирани проверки на търговските вериги заради цените

Министър Никола Стоянов: Започват масирани проверки на търговските вериги заради цените

Водещ: Как българската държава ще помогне на тежко пострадалата Турция в този критичен и преломен момент за нея – една от темите, които засягаме следващите минути със служебния министър на икономиката Никола Стоянов. Здравейте.

Никола Стоянов: Добро утро.

Водещ: Каква помощ ще осигури държавата, освен чисто техническите екипи, спасителните екипи и медицинските, които заминават със Спартани?

Никола Стоянов: България в духа на добросъседство ще помогне с абсолютно всичко, с което може. Искам да подчертая, че в такива моменти наистина на първо място да изкажа съболезнования към близките на жертвите. Наистина много тежко бедствие. В такива моменти е много важна и скоростта на помощта. Така че искам да поздравя колегите от другите институции. Ние нямаме отношение в този случай. В първите дни не можахме да се включим. Но наистина скоростта, с която сме помогнали … Защото помощта в първите моменти е по-ценна, отколкото после. На следващ етап съм сигурен много държави ще помогнат, и България по нейните сили с каквото има нужда, разбира се, хуманитарно, със спасители, както и вие казахте. Сега е време за помощ, за спасяване на все още оцелелите хора. После ще дойде и време за възстановяване.

Водещ: Официално обаче турската държава иска помощ и от европейските институции, от Механизма за гражданска защита. Има ли фондове, специални, които да подпомагат държави при подобни…

Никола Стоянов: На европейско ниво има такива фондове. И неслучайните и те отправят помощта си натам. Но разбира се, възможностите са много по-сериозно от тези на България. Но ние сме съседи, успяхме пък много бързо да реагираме.

Водещ: Поглеждаме сега към важното събитие от вчерашния ден, важното за всички нас като потребители, като хора, които всекидневно употребяват определени стоки и услуги – държавата тръгва категорично срещу спекулата и срещу високите цени. Кажете ни обаче, ще се променят ли цените, след като вчера бяха оповестени тези мерки, или просто ще останат като едно добро пожелание?

Никола Стоянов: Аз съм сигурен, че ще се променят. Вчера премиерът събра, така, всички институции, които имат отношение към този казус и темата се повдигна. Но искам да подчертая, че не от вчера работим по нея. Вече от над три месеца наблюдаваме цените, проследяваме процесите и анализираме информацията, с която разполагаме. Аз самият имах две срещи, или три даже с вериги и с други участници в пазара на търговия с храни. Това, което е важно след вчерашния брифинг е наистина да се заяви – държавата ще използва всички свои инструменти.

Водещ: Казахте – наблюдаваме. Това ли е обаче целта – само да наблюдавате, или действително да повлияете по някакъв начин, за да тръгнат цените надолу?

Никола Стоянов: Тъй като ние не искаме, така, да се хвърляме без да сме подготвени, това наблюдение и анализ на информацията, имах предвид, че първо се запознахме с всичко по веригата как се случва ценообразуване и така нататък. Факти е и, че в момента имаме много повече доводи вече, тъй като и цените на горивата спаднаха с 15-20%, знаете компенсацията за електричество от 250 лв. на 200 лв. до края на годината. Тъй като при разговорите ни компаниите казаха, така – да, със сигурност това, за което говорим спекула, е по-скоро това, че по веригата много от участниците са се презастраховали, са си вдигнали маржовете в тези по-несигурни времена. Сега обаче вече ние считаме, че за бизнеса е доста сигурно, ясно е, компенсациите за електричество са ясни, цените на газа са овладяни, горивата спаднаха, отложихме поскъпването на тол таксите, което също беше така и по тяхно желание с шест месеца. Тоест има много фактори, които трябва да допринесат за намаляване цените, обаче от друга страна виждаме, че цените не намаляват, дори сега, последните дни има отново леко увеличение.

Водещ: Точно така. Вие обаче откривате…

Никола Стоянов: Което ясно ни показва, че има проблем.

Водещ: Вие откриват по веригата от производител до краен продукт 20-30% надценка. Кой я слага тази надценка?

Никола Стоянов: Ами, сега точно това е идеята на мерките, които, така, и вчера са решили колегите, тъй като аз не можах да присъствам, да започнем да се осветли къде са тези разлики. Затова именно и първият инструмент ще е създаването, така, премиерът вчера е казал – на уебсайт, по-скоро това ще е една електронна платформа, в която всички институции да си говорят – и Митници, и Комисията за стоковите борси и тържища, надявам се и веригите, хранителните, големите, така, да участват. Тъй като целта ще е в крайна сметка да се борим с нелоялните търговски практики, което би помогнало на всички лоялни етични търговци.

Водещ: Достигаме до ситуация, която изглежда абсурдно – най-бедната държава в Европейския съюз има по-високи цени като абсолютна стойност на някои стоки от най-богатата Люксембург. Видяхте и вие може би сравненията на мляко, на олио, на масло.

Никола Стоянов: Честно казано, според мен това не са правилните сравнение. Не е въпросът дали ние сме най-бедната държава, цените тук са най-високите. За нас въпросът е по-скоро, предишните години какви са били нормалните печалби на търговските вериги, какви са били нормалните търговски практики и какво се случва през последната година. Ние това сравняваме – България с България, 2021, 2020, 2019 г. с 2022 г.

Водещ: Хора с много по-високи заплати отиват на пазар…

Никола Стоянов: Прав сте. Но там веднага веригите изтъкват много други причини – където са те географски, че тук много стоки внос има и така нататъка. Затова за мен по-важното е, и аз, така, в момента съм поръчал и очаквам и справка за печалбите на търговските вериги за последната година. Но предварителната информация, която имам е, че при някои от тях има свръхпечалба. Което значи, че ние всички ги плащаме тия свръхпечалби.

Водещ: Има ли логично, нормално обяснение – защо България, която е производителка на много продукти, ето олиото видях преди малко като кадър, защо олиото ни е толкова скъпо при положение, че сами си го произвеждаме, не сме зависими от внос или суровини?

Никола Стоянов: Ами, на това, за да ви отговоря така, това пък е втората мярка, която искаме след вчера, освен тази за информираност и платформата, да се работи по нов закон за търговията с храни, който има в много държави в ЕС. Тук в България го няма. И ние ще подготвим и за следващия парламент ще внесем такъв закон, именно за да се уточни, първо, официално какво е нелоялна търговска практика и да го има като законов термин, нали, но и да се дадат възможности на контролните органи по-сериозни. Тъй като в момента контролните органи, на които много граждани разчитат, като Комисия за защита на потребителите, Комисия стокови борси тържища реално могат да следят, да, за евентуално промоции дали се провеждат по правилния начин, дали траят максимално, както по закон – до 30 дни, дали, когато някоя верига обяви промоция за олио, както казахте, но знае, че за един ден нормално продават 10 хил. бутилки, обявява промоция, но промоцията има хиляди бутилки, и когато гражданите отидат, винаги е свършила промоцията. Ей за такива неща могат да проверяват, и ще започнат още от тази седмица да проверяват. Това всъщност ще е и третият елемент – ще затегнем контрола много сериозно.

Водещ: Не споменахте сред контролните органи – Комисия за защита на конкуренцията. А знаем, че тя прави една дълга проверка точно на цените на олиото, дали има спекула, дали има картелни споразумения. Защо толкова се бавят? Ще разберем ли …

Никола Стоянов: Комисията за защита на конкуренцията не я споменах, тъй като тя е абсолютно независим орган, така да го кажа, извън правителството и всички останали институции.

Водещ: А не трябва ли това да се промени, според вас?

Никола Стоянов: О, това е наистина един много дълъг разговор. Но аз съм уверен, че и те там работят. Нямам информация за тяхната работа и не мога по никакъв начин да им влияя. Към Министерство на икономиката и индустрията е Комисията защита на потребителите и там, нали, имах среща с тях, както и с Комисия за стоковите борси и тържища. И сме набелязали, на база и на срещата вчера с премиера, план за масирани проверки по веригите.

Водещ: Дайте една реалистична прогноза, след това, което описахте – законодателни промени, създаването на специален закон, по-добра работа на институциите – с колко цените могат да се регулират и да тръгнат надолу, при положение, че очевидно сега плащаме може би в някои отношения повече, отколкото е необходимо?

Никола Стоянов: Да се каже някаква цифра, разбира се, е невъзможно. За различните вериги и за различните храни по-скоро е различен проценът, с който смятам, че трябва да паднат. Но това, което ние ще гарантираме и което е много важно да се подчертае – по никакъв начин няма да нарушаваме свободна конкуренция, няма да се месим в търговски отношения. Не става дума за това. Ние просто искаме да затегнем контрола и да има ясни правила, така че етичните търговци, лоялните търговци да могат да работят в една нормална обстановка, а да не се сбслъскват постоянно с нелоялни търговски практики. И смятам, че в това ще бъдем подкрепени от всички играчи на пазара.

Водещ: Виждам в момента, министър Стоянов, слушаме ви с интерес, но виждаме и маневрите на поредния самолет на ВВС Спартан, който излита към Република Турция, откарвайки безценна помощ в момента – спасителни екипи и медицински такива, които да помогнат при откриването на спасени. Кажете ни, до момента имаше обаче опити от страна на редовната власт, когато вицепремиер и министър, ресорен беше Корнелия Нинова. Тогава се направи едни електронни табла, които да показват на хората цените на едро. Това също беше оповестено като мярка, която ще помогне на хората? Помогна ли, сработи ли тази мярка, да гледаме цените на едро?

Водещ: Ами, днес виждаме, че не е сработила. Именно заради това ние, така, искаме много сериозно да разширим тази мярка. Самите цени на едро, сами по-себе си ясно е, че те и до ден-днешен, така, и на сградата на Министерство на икономиката има табло, на което може да да ги видите. Но това не е достатъчно. По-важно е да се покаже на хората през Агенция Митници – една стока примерно се внася за 50 ст., видим, че цената на едро от Комисия за стокови борси тържища е 70 ст., а във веригата я видите за 2 лв., вие ясно разбирате, че в тази верига има нещо, което не е наред.

Водещ: Сега, мен лично ме озадачи и становището на служебния премиер Гълъб Донев, който каза, че обикновените граждани, потребители също трябва се включат в процеса. Очаква се от тях те самите да бъдат, така, по-активни и да дават обратна връзка за случващото се на пазара. Не трябва ли това да е ангажиментът на контролните институции, а не на гражданите?

Никола Стоянов: Това със сигурност ще е ангажимента на контролните институции. Това, което и премиерът е имал предвид, че очакваме контролните институции, разбира, се да бъдат подкрепени от граждани. Сами разбирате, гражданите са много повече от контрольорите на Комисия защита на потребителите и от там с обратната връзка, която и те дават на контрольорите, мога да ги подкрепят и най-вече да ги насочат в проверките. Защото за един ден ние имаме ограничен брой проверки в крайна сметка, които можем да направим.

Водещ: Необходими ли са по-строги наказания, санкции за онези, които нелоялно прдават, не се съобразяват с реалните пазарни цени и искат да натрупат бързи печалби?

Никола Стоянов: Аз силно вярвам че, не е въпросът с големината на санкцията, а в неизбежността, с която тя настъпва. Ако има сериозен контрол и всеки, който се опита да заобиколи правилата знае, че шансът да бъде наказана е огромен, той ще спре да го прави, а не точно колко е голяма санкцията.

Водещ: Вярвам, любопитно и за вас ще бъде да видим резултатите от нашата система Holler, тя е точно по темата мерките, които вчера бяха оповестени от Гълъб Донев – ще се справи служебното правителство с скока на цените, ще успее ли да го спре? 72% от хората не са оптимисти по тази линия. Как ще ги убедите вие в противното, че в кратките срокове ще…

Никола Стоянов: Ще дам, ако ми позволите, един такъв пример – преди шест месеца, когато казахме, че започваме да работим за намаляване цените на горивата. Предполагам, че беше горе-долу същата графика, дори и така подигравки чувах. Днес обаче горивата се 15-20% надолу…

Водещ: Ама това само заради пазарите ли е или и вие направихте нещо?

Никола Стоянов: Аз съм имал възможност и във вашето студио да показвам графиките какво се случва на другите пазари и на българския. Разликата е огромна и въобще не е продиктувано от международните пазари.

Водещ: Сам споменахте цените на горивата. Има ли вече избистрен, ясен механизъм, по който ще бъдат компенсирани хората шест месеца от миналата календарна година, 25 ст. държавата даваше на хората, които ползват най-масовите горива. Вие тук в това студио също няколко пъти сте казали, че се обмисля подобен механизъм. Ще има ли вече такъв, ясно ли е как ще действа той?

Никола Стоянов: Вече има механизъм, по който се компенсират, а именно механизмът, предложен от правителството. Знаете, в момента деца до 10 години пътуват безплатно, пенсионерите получиха 40% отстъпка на картите, а учащите – 70%. Това е механизъм, който вече работи, предложен от правителството. Същевременно има и така, закон, приет от Народното събрание за компенсиране на разходите за транспорт. В неговите заключителни разпоредби обаче е записано, че България трябва да изчака дерогация от Европейската комисия, за да може законът да влезе в сила. Така че в момента сме на този етап. Ние, разбира се, като правителсто искаме да имаме и този инструмент и ще направим всичко възможно да получим тази дерогация и тогава вече да може с останалите средства, тъй като подчертавам, че в момента за компенсиране на разходи за транспорт използваме средствата, внесени като свръхпечалба от Лукойл, Нефтохим тоест. С останалите средства, които остават извън намаленията за карти, които преди малко споменах, те вече ще бъдат дадени за няква така подобна мярка.

Водещ: И все пак грубата сметка показва, че за шест месеца миналата година 183 млн. лева е струвака тази помощ на държавата. Ако свръхпечалбите, които очаквате са в размер на милиарди – можели да очакваме, че и при горивата ще има редукция на цената?

Никола Стоянов: Ами, вариантът, върху който ние работехме, така, депутатите ни изненадаха с това, че премахнаха мярката от 25 ст. Ние искахме тя да продължи и тя можеше да продъжи със средства, които бяхме осигурили и до днес. В момента, в който преди Коледа ни изненадаха с премахването на тази мярка, първите ни разчети, тъй като ние искахме и да е социална в крайна сметка, първите разчети, които правихме бяха за доход, хора с доходи до 1000 лв., примерно да получават помощ. Там излизаше, че може отстъпката да е и 50, и 70 ст. и повече. Така че, да, всичко е въпрос на ресурс, който имаме и вече да се прецени дали ще е за хора до 1000 лв., за хора със семейството до 3400 лв., както е записано в закона, който е приет. Но очакваме в момента дерогацията, за да можем да работим по този закон.

Водещ: А самите Лукойл започнаха ли да вкарват пари в бюджета, след като дълги години внасяха ..

Никола Стоянов: Лукойл декември месец внесоха 90 млн. общо. Сега март месец очакваме, тъй като е на тримесечие в авансовите плащания, март месец очакваме следващо плащане.

Водещ: В какъв размер се очаква да бъде то?

Никола Стоянов: Не мога да коментирам в момента размера. Знаете, че той зависи постоянно от спреда между сорт Брент и сорт Уралс, който се мени. Но трябва е доста сериозен, тъй като спредът се увеличи. Когато обявявахме, че очакваме за тази година около 600-700 млн. лв. на пресконференции в началото на декември, мисля, че беше, на която и Лукойл присъстваха, тогава спредът беше 22 долара. Мисля, че сега е доста по-голям.

Водещ: Благодаря ви. Служебният министър на икономиката Никола Стоянов гост на Тази сутрин.

Никола Стоянов: И аз ви благодаря.

Споделете