Loading...

Министър Никола Стоянов: Заварихме цени на горивата по-високи от Унгария, “Лукойл” плати 90 млн. лв.

Министър Никола Стоянов: Заварихме цени на горивата по-високи от Унгария, “Лукойл” плати 90 млн. лв.

Водещ: Цените на горивата у нас се понижили с около 20% за последните пет месеца. От Нова година обаче няма финансова подкрепа от 25 стотинки за литър гориво.

Водеща: Как държавата може да помогне и какво се случва с икономиката ни в период на инфлация и какво записа в своя отчет – при нас в студиото вече министърът на икономиката Никола Стоянов. Добро утро, министър Стоянов.

Никола Стоянов: Добро утро.

Водеща: Кажете ни сега, какво отчетохте вчера в Министерски съвет?

Никола Стоянов: Да, както всички знаете, вчера в МС целият екип направи един отчет. Може би с няколко думи да кажа – това, с което това служебно правителство ще бъде запомнено, е, че от първия ден се наложи да решаваме сериозни проблеми, стратегически проблеми, бих казал, които обикновено не се очаква от едно служебно правителство да се занимава, но ние бяхме поставени до стената. И моята роля и задача август месец беше буквално, заедно с работодателските организации и синдикатите да правим списък коя индустрия права ще затвори, коя втора и коя трета. Това беше реалността, Поради това, че очаквахме сериозен недостиг на газ през зимата. Страхотното е, с което наистина се радвам, е, че днес ситуацията е коренно различна – не само, че имаме газ, диверсифицирани източници, но и на една от най-ниските цени в Европа. Разбира се, основната роля не е на Министерство на икономиката, напротив, най-вече водещият вицепремиер, но и министъра на енергетиката Росен Христов, за което специално искам да го поздравя. Хубавото е, че беше екипна работа и цялото правителство помогна. Така че това е един от най-сериозните успехи на правителството. Разбира се, по отношение на горивата, ще имаме, предполагам, след малко възможност…

Водещ: Направо да преминем към горивата, така и така подхванахте темата. Кажете сега, каква е ситуацията? Започнахме с едни 20% надолу за последните пет месеца. Каква е ситуацията на пазара?

Никола Стоянов: 20% на бензина и малко над 15% – на дизела.

Водещ: Имате графика, която сте ни подготвили.

Никола Стоянов: Да, няколко графики съм подготвил, които много ясно показват това, което заварихме, когато встъпихме в длъжност. Бяха цени по-високи от Унгария, приближаващи се до Германия дори. Това е графиката, виждате от какви изходни цени и колко стръмно надолу са паднали за последните пет-шест месеца цените. Което наистина също го тълкувам като един от сериозните успехи на служебното правителство. Не само това, не само, че цените паднаха. Ето, виждате на тази графика червеното е България, първият стълб е какви са били цените и вторият – колко са спаднали. Ако сравните спрямо останалите държави, разликата между първия и втория стълб при нас е най-голяма. Като тук са подбрани държави и съседни, но и от Европейския съюз, и не от Европейския съюз, и такива държави с рафинерии, които са собственост на „Лукойл”.

Водещ: Виждаме и дизела сега.

Никола Стоянов: Сега и за дизела – отново виждате първата, в червено е, разликата между първи и втори стълб, просто в България как падат цените. Много е важно да се покаже не само как спадат в България, но и как е това на фона на останалите държави, тъй като много политически приказки се изговориха, че цените падат, защото навсякъде падат, но както виждате и на графиката, не е така.

Водещ: Тук горе-долу виждаме, че и в други държави падат…

Водеща: При нас е по-осезаемо, да.

Никола Стоянов: При нас е много по-осезаемо. Разбира се, основното, освен спадът на цените, което успя да постигне служебното правителство, е това, че „Лукойл” премести икономическата си дейност в България и за пръв път от 20 години наистина плаща данъци тук. Още през декември месец те внесоха 90 милиона лева в хазната на България и във Фонда за подпомагане. Така че това е повече, отколкото за 20 години са платили.

Водеща: Министър Стоянов, ние обаче споменахме още в началния ни анонс, че за съжаление няма обаче тази отстъпка от 25 стотинки за литър гориво. Защо се стигне дотам, че беше спряна?

Никола Стоянов: Аз съм имал възможност да критикувам тази мярка, както знаете. Тя първо, че не беше обезпечена финансово от предишното правителство, което последните дни, даже след като е било в оставка, я е гласувало. И второ, че фактически с пари от бюджета се финансираше „Лукойл” по този начин и техните свръхпечалби, тъй като, въпреки покачването на горивата, чрез компенсацията са помагаше потреблението да продължи да е високо. Въпреки това, именно в зимните месеци, мярка, с която хората са свикнали вече, преценихме, че не трябва да отпада и правителството осигури от спестявания необходимия ресурс – 308 милиона лева, така че мярката да продължи и след средата на ноември. Като идеята ни беше тя да продължи и януари и междувременно да изработим алтернативни мерки.

Водещ: А защо не продължи и сега?

Никола Стоянов: Защото депутатите така решиха. Може би не стана ясно на хората и политически беше представено и изиграно добре. Истината е, че ние искахме мярката да продължи, докато не сме готови и чисто технически с по-таргетирани мерки към наистина социално уязвимите слоеве, не само към собствениците на автомобили и най-вече с парите, които са иззети от свръхпечалбата на „Лукойл” вече, което е голямата разлика, а не с пари от бюджета. Но депутатите ни изненадаха преди Коледа и отмениха тази мярка. Затова ние бяхме поставени в екстремна ситуация по празниците, под ръководство на вицепремиера всеки ден сме се събирали, работната група, да мислим. Истината е, че чисто технически изисквания има, за да могат да се въведат нови мерки, не става толкова бързо.

Водеща: Подготвят ли се обаче тези нови мерки?

Никола Стоянов: Една част от тях вече са готови и следващата сряда ще бъдат внесени на Министерски съвет. Това са мерките, които ще са по отношение на градския транспорт, междуселищния транспорт. Това, което за момента около което се въртим, е първо да стане безплатно пътуването за деца до 10 години – в момента до 7. Второ, за учащите се да вдигнем отстъпката от 20 на 70% за картите, за пенсионерите да стигне до 40%. Ще има отстъпка за БДЖ, така че за междуградски превози да се използва БДЖ. Започваме с тези мерки, тъй като те са и технически най-лесно осъществими, като работим и по допълнителни мерки.

Водещ: Може ли само да изчистим, министър Стоянов, казвате за пенсионерите отстъпката да стане 50%. Това например, ако аз сега плащам 10 лева, или колко е картата, като пенсионер за София, да стане 5 лева ли?

Никола Стоянов: Да.

Водещ: И за обществения транспорт за учениците, това какво означава – имам дете и иска да пътува от София до Пловдив, да е безплатно, ако е до 10, така ли?

Водеща: За студентите, например, е около 20 и няколко лева.

Никола Стоянов: Ученици и студенти говоря, и т.н. Ако до момента помощта за тях, за да е по-евтина карта, е била 20%, ще стане 70, ще стане драстично по по-евтина. Просто се насочваме първо към най-уязвимите, към учащи се, към децата и към пенсионерите и техните карти. И второто, което е много важно да подчертая, насочваме се не към собствениците на автомобили само, а към хората, които ползват обществен транспорт, тъй като все пак това е една от целите на регламента, да стимулира зеления преход. А общественият транспорт, разбира се, е много по-екологично съобразен, отколкото всеки да си пътува сам с личния автомобил.

Водещ: Знам, че още изчиствате, министър Стоянов, но предполагам, че много родители ни гледат. Споменахте децата до 10-годишна възраст, само да изчистим това. Ако имат карта, или ако сега с децата ми от София до Пловдив искаме да пътуваме, и казвам на фирмата, трябва да е безплатно, понеже е до 10 години.

Никола Стоянов: Точно така. до момента до 7-годишна възраст пътуват безплатно, вече с удостоверението, което имат, до 10-годишна възраст ще могат да пътуват безплатно.

Водещ: Добре, а казвате, че трябва таргетиране. Тогава грешка ли е тази идея, която в края на миналата година се прокрадна, за едни 1000 лева ваучери към уязвими групи, и не само, с един таргет – 3400 лева максималния осигурителен доход.

Никола Стоянов: Аз не мога да каже дали е грешка, но със сигурност е грешка да се приема законодателство, без да има анализ – колко пари ще трябва при точно тези параметри, за колко хора става дума. Само ще ви кажа, че когато ние по Коледа работихме, работната група, и се въртяхме около таргетиране на мерките, специално за подпомагане цените на горивата, за хора с доходи до 1000 лева, че това бяха над 3 милиона човека. Дали някой в Народното събрание е направил наистина анализ тези с доходи до 1700, да кажем, ако е 3400 на семейство, колко са, и тези 1000 лева колко пари всъщност представляват, не знам, надявам се. Истината е, че може би в предизборна обстановка депутатите искат да се харесат на избирателите си. Аз го разбирам, но на нас се прехвърля отговорността после да…

Водещ: Но стана ли ви ясно тези 1000 лева как ще бъдат давани?

Никола Стоянов: Не, и на мен не ми стана ясно. За момента аз чакам да бъде обнародван законът в Държавен вестник. Ще се запознаем в детайли, разбира се, щом депутатите са решили, ние ще работим по въпроса. Ще направим всички изчисления и анализи и ще видим какво е възможно.

Водеща: Министър Стоянов, споменахте преди малко, че се подготвят нови мерки по отношение на горивата, както споменахме за отпадането на 25 стотинки. Чухме едно предложение за 50 стотинки за литър гориво отстъпка. възможно ли е да имаме едно такова намаление?

Никола Стоянов: Абсолютно е възможно. До момента тези 25 стотинки са били за абсолютно всички хора, никакъв социален елемент, просто трябва да си собственик на автомобил – това е бил единственият критерий. Напротив, ние искахме да направим тази мярка социална, тъй като все пак това е идеята в тези времена на криза, на повишаващи се цени, да подпомогнем най-уязвимите.

Водеща: Само най-нуждаещите се.

Никола Стоянов: Точно така. До момента реално всеки се е възползвал – дали си ходи до вилата, на почивка и т.н. Идеята беше за хора с доходи до 1000 лева, върху това работеше правителството. И тогава отстъпката можеше да е много по-голяма, можеше да е 70-80 стотинки, тъй като е за по-малка група. Истината е, че там има технически проблеми все още, които изчистваме, как точно да стане удостоверяването кой има право и кой не, тъй като самите бензиностанции е трудно да проверяват…

Водеща: За да не стане объркване още във въвеждането на една такава мярка.

Никола Стоянов: Не само объркване, а и да няма спекула – някой да използва друг, само за да си зарежда гориво и т.н.

Водещ: Много е важно, министър Стоянов, има ли пари в държавата? Понеже си говорим за едни компенсации, едни отстъпки, а всичко е свързано със средства. Казахте сам, „Лукойл” прехвърли дейността си, това е добре, влязоха едни пари, но те до кога ще стигнат? Има ли пари изобщо?

Никола Стоянов: Пари има. Може би най-добрата оценка за това не е необходимо да я дава член на правителството, а напротив, дадоха я външните пазари онзи ден. Както знаете и министърът на финансите имаше възможност вече да оповести, изключително успешна емисия на външен дълг, с много по-ниски лихви, отколкото държави като Унгария, като Румъния, които са в подобна ситуация като нас. Едните са над 7%, другите близо 7, ние сме на 4,7-4,8, което наистина беше страхотен успех. Пари има, осигурени са, както компенсациите за електричество, вече са осигурени абсолютно средствата. Така и за тези мерки има сериозен финансов ресурс, но той, разбира се, не е безграничен и подлежи на сметки, на сериозен анализ коя група колко може да получи.

Водеща: С инфлацията обаче как се борим? Вие отбелязахте, че през октомври и през ноември имаме намаляване на инфлацията, през декември тя се запазва обаче на същите нива. Това добра тенденция ли е?

Никола Стоянов: Това е много добра тенденция, особено, ако се замисля август месец какви бяха очакванията. Повечето експерти тогава очакваха и се изказваха по студията, че пикът на инфлацията ще бъде средата на 2023 г. Истината е, че това служебно правителство показа, че с много сериозни мерки, особено в сектор Енергетика и по отношение на горивата, успяхме много бързо да овладеем инфлацията. Съзнавам, че хората още не го усещат по джоба си и чак тогава бих казал, че имаме наистина успех, когато те в света по джоба си.

Водеща: Защото вие бяхте казали и вчера при отчета, че първата ви задача, с която трябва да се заемете, е намаляване на цените на основните хранителни продукти.

Никола Стоянов: Точно така.

Водещ: Как може да стане това?

Никола Стоянов: Това е, което ме попитаха – от тук нататък какво ни предстои. Ние вече работим по това, аз имах последните три седмици две срещи с хранителните вериги, възложено ми е от вицепремиера Алексиев, който е водещ по темата, сега и с него ще имаме среща с тях допълнително. Истината е, че до момента успяхме да пречупим инфлацията. Да, октомври-ноември има спад, което много радващо. Дори това, че няма увеличение декември, е позитивно, тъй като традиционно в България всеки декември инфлацията се покачва заради коледни и новогодишни празници. Аз лично очаквам сега от януари, имайки предвид и решението на депутатите електричеството да бъде компенсирано над 200 лева, а не над 250, и това, че празниците отминават, очаквам наистина инфлацията да почне по-твърдо да върви надолу.

Водеща: С намаляването на цените, обаче, как би било възможно това да се случи на този етап?

Никола Стоянов: Логиката е следната – ако за енергоизточници в момента се плаща много по-малко, отколкото миналата година – горива, логистиката, знаете, има сериозен ценообразуващ фактор във всяка стока. Тоест има много причини и цените на продуктите от първа необходимост, на хранителните стоки и т.н. да намалят. Ние също така отложихме и увеличение на тол таксите, трябваше от 1 януари да стане отново с още 50%, след като толкова време не са сменени, от 1 юли – с 50, сега отново с 50.

Водещ: Точно затова, министър Стоянов, хората си задават въпроса – правят се толкова много отстъпки, неща, които са и държавата компенсира, но аз отивам в магазина, искам да си купя месо, яйца, мляко, и цената не е надолу, тя даже върви нагоре.

Никола Стоянов: Аз смятам, че в момента вече поне не вървят нагоре, специално след празниците. Истината е, че хората са абсолютно прави, аз съм на същото мнение. Това е, което изтъквам в срещите ни с хранителни вериги, въобще с всички по веригата на доставчиците. И очаквам, че и те ще окажат разбиране. Мен ми е ясно какво е станало, в такива времена на несигурност и на криза всеки се презастрахова по веригата. И всеки малко като се презастрахова, и накрая на веригата, където е клиентът, цените растат. Това, което на компаниите им липсваше и при предишното правителство бих казал, е предвидимост. В момента служебното просто успя с наистина сериозни усилия, в момента те ще имат предвидимост и за цената на газа, и за цената на тока, цените на горивата оттук нататък очаквам евентуално още малко да паднат, но мисля, че вече са достигнати най-ниските нива категорично в Европа, така че няма от какво да се оплачем там. Имайки тази предвидимост, се надявам постепенно и този допълнителен риск, който те слагат като процент в цените си, да намалее и оттам и цените да тръгнат надолу. Но истината е, че един ясен хоризонт пред целия бизнес в България може да даде само редовно правителство.

Водеща: Министър Стоянов, по отношение на инвестициите у нас как стои въпросът? Има ли достатъчно инвестиции? Инвестира ли се у нас?

Никола Стоянов: Интересът е висок, по няколко линии. От една страна доста западноевропейски компании, които искат да се приберат по-близо до дома, се връщат от Далечния изток. Всеки ден, вчера включително имах среща с немска компания, която вече е решила, че България ще е място, където ще отвори завод, 800 човека в случая. Избират между две-три дестинации. В момента основният проблем, който имаме, е не инвеститорският интерес, а това, че ние не сме готови за него. А именно, че те бързат страшно в момента заради енергийната криза в Централна и Западна Европа особено, много бързат да се преместят тук.

Водеща: Ще можем ли да отговорим на техните очаквания?

Никола Стоянов: Опитваме се с наличните, каквото имаме в момента. Истината е, че и по Плана за възстановяване и устойчиво са предвидени пари за индустриалните зони в България, много разчитаме на тях, така че да можем да подготвим и готови халета, тъй като компаниите идват и искат , ако може от следващия месец, да местят машините. А един процес тепърва по изграждане на сграда и т.н. трае поне шест месеца като разрешителни и още десетина месеца като строеж. Това е единствения проблем, че нямаме…

Водещ: Но може би, министър Стоянов, тези компании си казват – нека да отидем в България, защото 2024 г. те може би ще са част от Еврозоната. Там какво се случва, защото този въпрос е обвързан и с инфлацията, и с това, че ние сега нямаме бюджет, трябва да сме в един дефицит от 3%. Реалистично ли е според вас да приемем еврото от 2024 г.?

Никола Стоянов: Абсолютно реалистично е. Правителството работи твърдо по този сценарий. Вие знаете, че през декември месец получихме разрешение, получихме указания да почнем да сечем монети. Това прави решението сигурно на 90%, бих казал. Май месец ще се вземе окончателното Решение, тогава окончателният доклад, който трябва да кажа, че от 1 януари 2024 г. България влиза в Еврозоната. Единствената, такава да кажа, сериозна пречка пред това в момента е именно инфлацията. За това и работим затова са тези срещи с хранителни вериги, всички усилия и по отношение на енергийния сектор, разбира се, са за овладяване на инфлацията в България. Силно се надявам да успеем още април месец тя да е едноцифрена.

Водещ: И ако май месец, г-н Стоянов, ни кажат „Да, вие сте добре, можете да преминете към Еврозоната”, това какво означава? Юни и юли вече в магазина ще виждаме една вода струва не 1 лев, а 1 лев / 50 цента.

Никола Стоянов: Ще виждаме и двете цени, за да свикнат хората. Шест месеца преди въвеждането ще има цени, обявени и в лева, и в евро, за да свикнат хората постепенно, както е във всички останали държави. Има план, по който се работи за въвеждане, ползваме и опита на Хърватска, която последна влезе в Еврозоната, където нещата минаха доста плавно.

Водещ: Имаше и критики, че не е доста плавно, особено в магазините в Хърватия.

Никола Стоянов: Критики винаги може да има. Това, което знам, че доста плавно. Само искам да отбележа, че тук дори им още условия да мине още по-плавно, поради това, че там примерно синдикатите бяха против въвеждаме на еврото, а в България всички работодателски организации и синдикални организации, национално представени, подкрепят въвеждането на еврото, което дава една сериозна основа и бих казал дори комфорт и на правителството в това отношение, да се подготвим навреме.

Водеща: Министър Стоянов, направихте отчет вече в Министерски съвет. Да, обаче не се знае до кога ще продължите да бъдете министър. Заложените цели за 2023 г. за икономиката ни какви са?

Никола Стоянов: Не се знае докога ще бъдем министри още от октомври месец. Аз имах възможност да кажа, в началото, когато започвахме, програмата ни беше до края на октомври. Истината е, че това прави трудна работата. Без предварително планиране е сложно да се работи. Разбира се, няма как и ние залагаме цели за 2023 г., но се надявам на приемственост и следващият редовен кабинет просто да продължи в същата посока да работи.

Водещ: Смятате ли, че ще има редовен кабинет? Защото виждате какви са политическите нагласи, като че ли вървим към нов служебен кабинет.

Никола Стоянов: Силно се надявам ако не сега, то след следващите избори да има редовен кабинет, защото е много важно за България, средносрочно и дългосрочно е много важно. И при всичките ми срещу с инвеститори това виси като въпрос. Ние днес говорим, но утре може аз да не съм министър.

Водеща: Ако получите предложение да останете като министър, ще приемете ли?

Никола Стоянов: Смятам, че всички колеги, които са поели отговорността веднъж, всеки за още няколко месеца би се съгласил, ако се налага да…

Водещ: Някой водил ли е разговори?

Никола Стоянов: Не е имало разговори.

Водещ: Кой трябва да ви покани – президентът или…

Никола Стоянов: Президентът ни назначава нас и президентът решава кой ще назначи, разбира се.

Водещ: Добре. Благодаря ви много за този разговор. Дано всички цели, които си поставили, да облекчат нас, гражданите.

Никола Стоянов: Ако ги постигнем, ще е добре за всички, наистина.

Водеща: Благодарим ви много.

Споделете