Loading...

Министър Стоянов: Обмисляме нова компенсация за горивата, но със социален, а не масов аспект

Министър Стоянов: Обмисляме нова компенсация за горивата, но със социален, а не масов аспект

Водещ: Осемдесет процента от българските домакинства вече ограничават покупката на хранителни стоки, плодове и зеленчуци. На този фон държавата представи една от мерките си срещу високите цени – сайт, на който ще можем да следим с колко и дали поскъпват стоките у нас и в чужбина. Ще спре ли инфлацията и спекулата с това, сега говори икономическият министър в служебния кабинет Никола Стоянов. Добро утро и добре дошли.

Никола Стоянов: Добро утро. Благодаря за поканата.

Водещ: Започнахме с малко статистика, която вчера излезе. В същите тези данни на Галъп се казва, че близо същият процент, 79% от хората смятат, че проблемът с цените е в търговските вериги. Вие вече от около месец и половина – два правите такива проверки. Открихте ли къде по веригата е грешката?

Никола Стоянов: В никакъв случай не бих могъл да си позволя да посоча някой с пръст и да кажа – проблемът е само тук или само там. Най-вероятно проблемът е навсякъде по веригата. И съвкупността от тези проблеми в различните звена по веригата води до едно голямо и необосновано поскъпване, с което всички пазарни играчи, с които сме разговаряли са съгласни, че в крайна сметка нещо не е наред. Което е, така, една добра първа стъпка. Поне проблемът беше идентифициран навреме. Опитваме се през различни мерки, една страна информираност, втора страна контрол и трета страна законодателни мерки да повлияем, да изправим пазара в крайна сметка.

Водещ: Да започнем с информираността. Ясно e, казахте и за всички по пътечката, че някъде има проблем. Сега вчера представихте един сайта, с който всеки един от нас като потребител може да влезе и да сравни цените. Нека сега да видим и всъщност как работи този сайт. Всъщност на него какво ще можем да виждаме – различни продукти, 30 на брой?

Никола Стоянов: В началото, да, в началото, когато се отвори сайта да, има икони на различни продукти. В момента са около тридесет. Като има и четири суровини, чийто стойности наблюдаваме. Също така девет от тях са плодове и зеленчуци. Иначе са основни, така, продукти от малката пазарска кошница. Когато кликнем, на който и да е продукт, някой продукт можем да си изберем.

Водещ: Да си изберем, примерно краставиците сега. Колегите могат да ни асистират. Тъй като това е един продукт, който до 8 лв. на килограм стигна.

Никола Стоянов: Плодове и зеленчуци като цяло се ограничихме по-малко да са на брой, тъй като точно в момента е такъв период от годината, чисто сезонно, там флуктуациите на цените са големи. Така или начина, на който и продукти да се кликне, се показват цената за последните тридесет дни.

Водещ: Виждаме сега всъщност за цялата страна. Ако си изберем някой от градовете, например…

Никола Стоянов: Сега може, надолу има различни филтри, точно така. Първо период, за който искаме да видим информацията, после можем по области да си изберем – дали искаме за цяла България, стои автоматично, или за конкретни области.

Водещ: Ако решим във Враца да видим цената каква е. Нека да видим сега.

Никола Стоянов: Примерно, да. Можем да кликнем на Враца. По-надолу продължаваме, има и допълнителни филтри. Има, примерно, държави също, от които набираме информация, седем държави, можем да изберем коя от тях искаме също да сравним цена, дали евентуално, ако за този продукт, в случая с красавиците не е така, има и суровина, която ни интересува и нейната цена, цени на едро можем да изберем, отново по области или по държави, и като се върнем обратно горе на графиката същност това ще ни даде отделните цени според филтрите, които сме избрали. Примерно може…

Водещ: В момента виждаме каква е цената на краставиците. Но това е цена на дребно ли, какво ни сочи?

Никола Стоянов: В момента, според филтрите, които сме избрали, можем да сравним примерно цената на вносител, която е подадена или от НАП, ако вноса е от Европейския съюз, или от агенция Митници, ако е от трети държави. Можем да я равним примерно с цената на едро, която е подадена от Комисия по стоковите борси и тържищата. Можем да я сравним и с цената на дребно пък, която пък е събрана през една от службите към Министерство на земеделието – САПИ, които събират информация за статистиката.

Водещ: Виждаме, че за различните градове в страната краставиците струват различна цена.

Никола Стоянов: Можем да сравним примерно из страната как са цените, как варират. Тоест смятаме, че сайтът дава една много добра информираност за потребителите му и за пръв път всъщност обединява информация от различни институции. Това беше и целта и това е инструмент, който е липсвал до момента. И на практика този сайт трябва от много години да има една обща информационна система по отношение на храните в България. И това е началото в нейното изграждане.

Водещ: Добре, но това, че знам и виждам какви са цените какво ми помага на мен накрая? Така или иначе като отиде в магазина, трябва да я, да извадя тази сума. Нали, това няма да намали цената.

Никола Стоянов: Чух така и някои коментари. Разбира се. Може би някакво грешно очакване е имало към този сайт. Ние не разчитаме, че през сайта ще намалим цените. През сайта може да се информираме и да наблюдаваме процесите и тенденциите. Ако примерно цената на едро пада, или цената на суровината пада, цената на едро пада, но на дребно продължава да се качва, със сигурност виждаме, че има някакво изкривяване по веригата. Такива тенденции са по-важни.

Водещ: Мога ли и аз да сигнализирам като потребител, ако видя, че нещо не е наред, например търговската верига подава една цена, пък като отида в магазина виждам коренно различна?

Никола Стоянов: Това е друга функционалност, която има сайта. Най-отдолу има директни връзки към КЗП, БАБХ, към трите места, където може да се подават директно сигнали за улеснение на гражданите и отделно има и такава част от сайта, която пък дава информация за всички контролни дейности, които са извършени, колко проверки, от коя институция, какви са резултатите, колко акта съставени, постоянно актуална информация за хората, които това ги интересува.

Водещ: Подават ли вече конкретните вериги данни към сайта?

Никола Стоянов: Не, все още не. Тази опция я дадохме от вчера, преди представянето на сайта и преди всъщност той да заработи в 15.30, съм издал заповед с указания. Предоставяме възможност на търговци с оборот над 30 млн. лв. годишно, това включва не само големите търговски вериги. Целта ни беше да могат при тяхно желание, на доброволен принцип е и локални търговци, но разбира се, все пак от един така, от една големина нагоре, просто, защото ако са прекалено много, щеше да е прекалено сложно. Но те ще имат право, доброволно трябва да заявят, предполагам, надявам се другата седмица да получим първите заявления.

Водещ: Тоест до момента нямате нито едно заявление?

Никола Стоянов: Сайтът беше пуснат вчера в петък, 15.30 часа. Все още нямаме, но очаквам понеделник, вторник, има заявен предварителен интерес, ние сме провеждали разговори – около тридесет са субектите, които, търговците на дребно с такъв отбор в България, които отговарят на условията. Тоест очаквам поне 15-20 от тях да проявят интерес и да започнат да качват цените си.

Водещ: И казвате, ще можем да подадем сигнал, ако цената не съвпада с данни, които са на сайта. Ще има ли санкции за самите търговци, за тези, които не са, така, спазили…

Никола Стоянов: Идеята, когато говорим за информираност, тук за цени, и тъй като идеята ще бъде всеки от тези търговци да дава най-ниската си цена за конкретна продуктова група – примерно, ако продуктова група е кашкавал, да даде най-ниската цена на кашкавал в неговите магазини, без промоциите обаче, забележете, нещо, което искам да подчертая…

Водещ: Защо без промоциите?

Никола Стоянов: Тъй като ние и в момента виждаме, че покрай кампанията на правителството за овладяване на цените се появиха страшно много промоции, така, увеличиха се и се така предлагат по-добри цени. Ние искаме трайно решение на въпроса. Промоциите са нещо временно. И не е това, което търсим нали сега с повече шум да се появят промоции и хората да могат по-евтино да пазаруват. Но го казвам за хората да са наясно – ако една, търговец „х” е подал една цена, примерно 15 лв., напълно е възможно те да отидат в неговия магазин и да има по-ниска цена. Първо, указанията ни към търговците са, че ако те подадат цена 15 лв., трябва тя да е максималната за най-евтиния им продукт. Тоест по-ниска може да става, по-ниска може да става през тази една седмица, докато актуализират цените, не може да става по-висока. Но междувременно до него може да има продукт в промоция, който да е 14 лв. Тъй като ние промоциите няма да включваме на този сайт. Тоест идеята не е хората да сравняват и да търсят най-ниските цени и къде да ходят да пазаруват.

Водещ: Нещо, което съществува и в момента с каталози. Нали има такива апликации, които отваряш и хората си ги следят.

Никола Стоянов: Точно така. И не е идеята на този сайт това. Идеята тук е информираност. Когато се натрупват данните, човек ще може да види – в търговец „х” как се движи цената на този продукт, тя пада ли, качва ли се спрямо суровината, в търговец “y” как е и хората вече могат да си съставят своето пазарно поведение. Което смятам, тъй като имиджът за всеки търговец е най-важното всъщност, а не и глобите дори, които може да му бъдат налагани, че това всъщност все пак в краткосрочен и средносрочен план ще подпомогне и намаляване на цените.

Водещ: Те, глобите май се оказват и прекалено ниски спрямо оборота на компаниите.

Никола Стоянов: Глобите са прекалено ниски. И част от, така, тъй като законови промени, стартирахме работна група, междуведомствена, от една страна проверка на законодателството в ЕС по отношение, така, регулациите на търговията с храни, от друга страна ще работим върху закон за надценките, който да предложим на народните представители.

Водещ: За надценката след минути. Иска ми се само да уточним. Казахте вчера на брифинга, че ще има етикети на самите продукти, които … Това от кога може да се въведе?

Никола Стоянов: В момента, в който търговци, някои от търговците подадат заявление за това да качват такива цени на сайта, техните цени на сайта, веднага ще стартира и това. Имаме идеята все пак по никакъв начин хората да могат да се ориентират в магазина кой е този продукт, за който е дадена цената.

Водещ: Как ще изглеждат тези етикети?

Никола Стоянов: Дали ще е с някаква допълнителна точка на етикета или ще е някаква добавка към етикета, малка евентуално, мислим в момента с името на сайта foodprice.bg, нещо такова ще бъде, така че да се вижда за коя цена става дума.

Водещ: Добре. Този сайт само ще ни информира. Но казахте, че работите и по таван на надценката – нещо, което се обсъжда през последните няколко седмици. Първо, ми направи впечатление, че казахте, че могат да се задължат търговците. Обаче вчера казахте, че това няма как да се случи, защото трябват изменение в закона. И всъщност кога най-рано може да се въведе подобна мярка, предвид, че няма и парламент.

Никола Стоянов: Ами, парламентът предполагам, не знам, около Великден, че изборите са на 2 април, не знам точно кога ще се събере парламента. Наистина разчитам това да е и в дневния ред на депутатите и все пак да е едно от първите неща, които се заемат. В началото имахме идея това да стане през наредба. Но експертите ни казаха, че законово това би било на ръба.

Водещ: Самите търговски вериги казаха, че биха го атакували това в съда.

Никола Стоянов: Със сигурност, да. Именно заради това решихме да, така по сигурния и по правилния начин, който експертите ни препоръчаха да е през закон.

Водещ: Какъв ефект обаче може да се очаква от една подобна мярка – таван на надценката? Защото и самите икономисти казват, че е спорна сама по-себе си.

Никола Стоянов: Много зависи как ще се направите. Те затова го казват и не, че не са прави. Нашата идея е следната – таван на надценките да има, отново, ако се върна на същата продуктова група, която преди малко казах – кашкавал, да има примерно за един вид кашкавал, който е най-евтиният, който тук ще подадат на сайта в този случай. При него да има таван на надценката – един до два артикула от продуктова група. Което ще изкриви в минимална степен от една страна пазара, тъй като примерно при киселите млека мисля, че са осемдесет и няколко вида, ми казаха, и кашкавали има много, има разбира се и по-луксозни продукти. Там няма да има ограничение за търговците. Но ние ще искаме от всяка продуктова група да има един или два артикула, които да са на наистина ниски цени, с много ниска надценка, така че и потребителите, които са в по-затруднено положение да могат да пазаруват по-евтини стоки, а и пазарът да бъде минимално изкривен. Освен това, това ограничение в надценките ще важи в крайна сметка за търговци, отново от един праг нагоре, няма да засегне малките магазини. Така че искаме уж да има евтини продукти за хората, шо няколко артикула – от един-два артикула от продуктова група, но и пазарът да не бъде изкривен. Защото знаем, че всяка такава намеса все пак изкривява пазара.

Водещ: Тоест това е мярка, която ще изчакаме напред във времето дали въобще ще се стигне до нея, казвате.

Никола Стоянов: Още е в ръцете на депутатите.

Водещ: Добре. Какво ще се случва обаче с компенсациите за горива? Говореше се, че ще има. До къде стигна този процес?

Никола Стоянов: Компенсации за горива, окей, имате предвид единствено за горивата за автомобили, тъй като и в момента получават компенсации, но просто е за обществения транспорт.

Водещ: Да, по-ниски карти за градски транспорт, обществен.

Никола Стоянов: Което също е компенсацията. Очакваме сега през март месец следващо плащане…

Водещ: От Лукойл?

Никола Стоянов: От Лукойл. И работи, по нови мерки, включително едната дори евентуално, по което мислим съчетание и с мерките ни по отношение на храните – да се финансира отново и част от така логистиката, тоест от горивата по отношение снабдяването на по-ниско населени райони, които са останали без магазини, тъй като е много скъпа логистиката.

Водещ: По-конкретно?

Никола Стоянов: Имало е много магазини и преди в ниско населени райони. Сега хората трябва да пазаруват, да пътуват много дълго, за да стигнат до хранителни стоки. В случая мислим по различни мерки, как да обвържем наистина и помощта. Но идеята ни наистина е тези мерки да са социални, отново подчертавам, в момента при тези цени на горивата. Със сигурност не мислим върху отново такава масова мярка за всички…

Водещ: Като 25-те стотинки.

Никола Стоянов: Както беше 25-те стотинки.

Водещ: Тоест по-евтин транспорт до труднодостъпни населени места.

Никола Стоянов: Да. И по-евтина логистика евентуално за търговци, които предлагат стоки в такива места.

Водещ: Тоест отстъпка за търговците от гориво ще получават, за да доставят стоки. В какъв размер може да е тази …

Никола Стоянов: Евентуално мислим за нещо такова. Още е в много суров вид. Чакаме наистина да видим сега и плащането през март месец, което да мине от Лукойл.

Водещ: Какви са ви очакванията за това плащане? Ще бъде ли по-голям от тези 90 млн. ли, колко внесоха?

Никола Стоянов: През декември те внесоха 18 млн. авансов корпоративен данък и 72 млн. по данъка върху свръхпечалбата. В момента очакванията са ни за подобна сума – около 90 млн. отново, да.

Водещ: Смяната на ръководството сега в Лукойл, която стана ясна преди няколко дни, смятате ли, че може да доведе до стъпка назад от тази заявка, която дадоха пред вас?

Никола Стоянов: Не. Мисля, че никоя сериозна компания не може да си позволи смяна в нейното ръководство да повлиява по някакъв начин на ангажиментите, които е поела. Така че не очаквам такова нещо.

Водещ: И на финала, да преминем към темата за оръжията. Тя е много дълга, разбира се. Чухте и господин Христо Иванов какво каза – с ясни критики към служебното правителство за това, че не иска да изпълнява ангажимента, който народните представители ви възложиха. Стана ясно, че Украйна има нужда от спешно изпращане на снаряди, но също така и че страната ни няма да участва в тези общи поръчки за боеприпаси. Сега ние не ги произвеждаме изобщо или пък нямаме желание да се включим, за какво става въпрос?

Никола Стоянов: Аз като част от служебното правителство, разбира се, се пазя от това да коментирам, нали, така изказване на политици, за да не влияя по никакъв начин…

Водещ: Но пък може вашите действия да коментирате.

Никола Стоянов: Още повече, че и темата е чужда за повечето от тях, нали, така не са експерти. Ще кажа само следното нещо – ние работим в една рамка, която ни е зададена от депутатите и служебното правителство е изпълнило абсолютно всички зададени от тях ангажименти в решенията им и от декември месец. Работим по всеки всяка една от точките, които те са ни възложили, в рамките, които са ни възложили. Не виждам причина да се сърдят за нещо. Каквото решат, ние това изпълняваме. Така са в Българи, така е общо взето, те са законодателната власт, парламента каквото реши, всяко предимство е длъжно да го изпълни, разбира се, и ние го изпълняваме.

Водещ: Президента каза, че ще изискваме от държавите, на които продаване оръжия, те да ни казват къде отиват. Има ли, възможно ли е това да се случи, ако продадем оръжие на Полша, както се съмнявахме, че след това то отива към Украйна. Това е суверенно право на държавата. Ние можем ли да изискаме такава информация от нея и отчет за къде отива това оръжие?

Никола Стоянов: Комисията, която контролира търговията с оръжие, на която аз съм председател, работи по международни спогодби. Това не е дори и вътрешни закони, да кажем ние си ги промени или нещо ще направим. Има правила в този сектор, той е изключително регулиран и ние ги спазваме през цялото време. Така че не мога, нали, да коментирам изказвания. Има си правила и ние твърдо се движим по тях, това мога да ви гарантирам. И аз няма да допусна никакво заобикаляне на правилата.

Водещ: Благодаря ви за този разговор. Това е една тема с продължение, по която ще ни се налага със сигурност и през следващите седмици да говорим. Благодаря ви за този разговор.

Никола Стоянов: И аз благодаря.

Водещ: Мой гост беше служебният икономически министър Никола Стоянов.

Споделете