Loading...

Министър Стоянов: Служебният кабинет работи по пакет от мерки, които да компенсират гражданите и бизнеса

Министър Стоянов: Служебният кабинет работи по пакет от мерки, които да компенсират гражданите и бизнеса

Водещ: Здравейте, започва „Защо, господин министър?“ Следващите двадесет минути нашите въпроси са към служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Добър вечер.

Никола Стоянов: Добър вечер и добре дошли в Министерството на икономиката.

Водещ: Благодаря ви, за гостоприемството. В папката на професор Николай Габровски утре с изпълнения мандат ще пише ли и Никола Стоянов?

Никола Стоянов: Не, със сигурност няма да пише Никола Стоянов, или поне аз не знам такова нещо, никой не се е свързал с мен, не съм имал никакви разговори, така че, не вярвам да го пише без аз да знам.

Водещ: Понеже тези дни се търсят експерти за министри, затова ви питам дали сте получавали подобно предложение?

Никола Стоянов: Не, не съм, категорично.

Водещ: Обсъждали ли сте с президента дали да приемате, ако получите подобна покана?

Никола Стоянов: Няма какво да обсъждам, тъй като не съм получавал такава покана.

Водещ: Добре, продължаваме тогава в качеството ви на служебен министър на икономиката с темата за цените на горивата. Ако на 1 януари човек спре на бензиностанция ще получи ли 25 стотинки отстъпка за всеки литър гориво?

Никола Стоянов: Възможно е да получи, все още не е ясно. Тази мярка от 25 стотинки, която предишния редовен кабинет прие фактически, след като вече беше в оставка, тоест с ясното съзнание, че няма да има нужда те да търсят средства как да я изпълнят, от една страна. От второ страна беше и планирана доста лошо, тъй като средствата, които бяха отделени за нея трябваше фактически мярката да спре втората половина на ноември. Служебното правителство, въпреки резервите, които имаме към тази мярка, все пак знаем, че в тези тежки времена всяка помощ към гражданите е много важна…

Водещ: Казвате, че е лошо планирана, но въпреки всичко я продължавате?

Никола Стоянов: Продължихме я, да. Намериха се резерви в бюджета и се отделиха още 38 милиона лева, така че мярката да не спира точно на прага на зимата и преди празниците, когато хората пътуват повече. Защо смятам, че мярката първо не е социална, а както беше декларирано, а по-скоро лобистка. Тъй като с тази мярка фактически от бюджета на държавата, от нашите, от вашите данъци, данъците на всички хора, независимо дали те имат автомобили или нямат, се финансира „Лукойл“ на практика. Когато се приема тази мярка само за няколко дни цените се покачиха с повече от 39 стотинки на горивата. На практика тази мярка позволява дори при по-високи цени компанията да не се притеснява от спад в това хората да започнат да зареждат по-малко горива, тъй като държавата финансира една част от цената.

Водещ: Казвате, че мярката е лобистка?

Никола Стоянов: Да.

Водещ: И служебното правителство, и вие като министър подкрепихте продължаването на една лобистка мярка, защо, господин министър?

Никола Стоянов: Когато тази мярка е направена… Тъй като когато хората свикнат с една мярка ние не искаме да я спрем преди да имаме алтернатива разбира се…

Водещ: Само че, ако нещо е лоша практика защо го поощрявате и продължавате, и продължавате с лобирането в полза на „Лукойл“?

Никола Стоянов: Когато се наложи една практика, тъй като какво ви казах и в началото, от една страна е това, че тази практика или тази мярка е по-скоро и в помощ на „Лукойл“, разбира се тя е и в помощ на гражданите. Всяка помощ в тези времена е важна и именно на прага на зимата и преди коледните празници, ние счетохме, че не е хубаво мярката да бъде спирана.

Водещ: Оборотите на „Лукойл“ минават ли вече през българските им фирми?

Никола Стоянов: Това, което „Лукойл“ декларираха е, че от 1 януари оборотите ще минават през българските им фирми.

Водещ: Остават три седмици дотогава, ще се случи ли след 1 януари?

Никола Стоянов: Към момента всичко е така, както сме се разбрали с „Лукойл“, в момента така вървят нещата. Парламентът прие Закона за корпоративно подоходно облагане, който ще позволи на държавата да облага свръхпечалбите на дружеството. „Лукойл“ предполагам продължават по същия сценарий, за който сме се договорили и от 1 януари ще минава цялата им икономическа дейност през България.

Водещ: Предполагате или сте се договорили?

Никола Стоянов: Има разбирателство с „Лукойл“, че те от 1 януари ще прехвърлят цялата икономическа дейност тук, съответно ние…

Водещ: Но това е добра воля от тяхна страна?

Никола Стоянов: Спрямо държавата, ако не си изпълниш ангажиментите, ние имаме всички инструменти веднага да постъпим и по друг начин, разбира се.

Водещ: Да постъпите как?

Никола Стоянов: Да изискаме от тях или да го направят, или да преразгледаме. Имаме и други варианти.

Водещ: На какво основание да изисквате от тях?

Никола Стоянов: По време на преговорите, когато говорим за основания, преговори между държава и компания в случая не знам защо толкова правителства преди това не са провели такива преговори. Истината, че за нас това ев недопустимо, което се случва, печалбите да остават в холандски дружества или в швейцарски дружества, а рафинерията да е тук в България. И ние настоявахме за това по време на преговорите и ги убедихме, че това е по-добре и за тях.

Водещ: На съвместната ви пресконференция с „Лукойл“ обявихте, че компанията ще преведе 100 милиона в бюджета още до края на годината?

Никола Стоянов: Точно така.

Водещ: Преведени ли са вече?

Никола Стоянов: Това, което обявихме и на брифинга тогава е следното: В момента, в който Законът за корпоративното подоходно облагане бъде приет, тъй като без него те нямат основание на което да ги преведат…

Водещ: Сега не се е случило, в момента, който го има в Държавен вестник, очакваме тези пари?

Никола Стоянов: …като в седемдневен срок те обявиха след публикуването в Държавен вестник.

Водещ: Също така „Лукойл“ декларира, че догодина ще има 2 милиарда и 100 милиона печалба, които по изчисления с този закон, държавата ще получи 700 милиона. Но обещаното не е като даденото, нали господин министър?

Никола Стоянов: То не е само обещано, създават се законови условия за това нещо. На първо място искам да подчертая следното: Тази сметка от 700 милиона беше в деня на брифинга…между сорт „Уралс“ и сорт „Брент“ беше 22 долара, беше разликата между цените на двата сорта. При такава разлика от 22 долара, ако тя се запази постоянна през цялата 2023 година те ще внесат 700 милиона лева. Ако разликата стане по-голяма ще внесат повече, ако разликата стане по-малка, ще внесат по-малко.

Водещ: Само че, ако счетоводителите на „Лукойл“ декларират, че печалбата им не е 2 милиарда, а е 2 милиона, какво може да направи държавата?

Никола Стоянов: Държавата винаги има много инструменти, с които може да постъпи спрямо компания, която не е лоялна в отношенията си. Вие самите знаете, и аз миналата седмица на икономическа комисия подкрепих, в момента има и нов законопроект за поемане на оперативно управление на рафинерията или на компании в случай на нужда, нещо, което би било включително и още един инструмент в арсенала на държавата, така да го кажем.

Водещ: Тоест, представяте си, че държавата има как да задължи „Лукойл“?

Никола Стоянов: Държавата повярвайте ми винаги има как да го направи, не знам защо много правителства преди нас не са поискали, това е проблема.

Водещ: Вашето правителство обаче защитава интереса на „Лукойл“ да продава преработения руски петрол на държавите в ЕС, за които ембаргото е в сила, защо, господин министър?

Никола Стоянов: Напротив, ние защитаваме интереса на българите, на българските компании, на българските граждани, така, както между другото и Европейската комисия го е защитила, давайки тази дерогация на България.

Водещ: И Европейската комисия казаха, че дерогацията не предвижда да се продава, защо четете по друг начин?

Никола Стоянов: Не, не са казали такова нещо.

Водещ: Като цитат пред колегите от Свободна Европа – „Целта на дерогацията е България да се снабдява с петрол, а не да го продава на други държави-членки, включително и ако е преработен“.

Никола Стоянов: Точно същото казвам и аз. Целта е да се помогне на България и българите, за да получат България и българите, българските граждани, българските фирми достатъчно дизел, достатъчно бензин, остават и допълнителни продукти при преработката на суровия петрол.

Водещ: Колко са тези допълнителни продукти?

Никола Стоянов: За пример мога да ви кажа, в България потреблението на горива е около 3 милиона тона годишно, от тях 2.5 милиона тона е дизел, огромно е потреблението на дизел. За да се произведат 2.5 милиона тона дизел се рафинират около 6 милиона тона суров петрол. Тоест много голяма част и второстепенни и допълнителни продукти като много от тях просто в България няма пазар, който да ги използва и те или трябва да се съхраняват или да се изнасят.

Водещ: Коректно ли е, че от барел петрол 50 процента отива за производство на бензин?

Никола Стоянов: Не съм експерт, в такива детайли не мога да ви кажа дали е точно 50 процента…

Водещ: 35 процента дизел и 15 процента са тези други продукти, които остават?

Никола Стоянов: Възможно е, ако вие имате такава статистика, да.

Водещ: Само че, тези други продукти, доколкото разбирам през финансовото министерство наистина ще може да бъде договорено да бъдат продавани, но това изключва дизела и бензина да бъдат продавани към ЕС?

Никола Стоянов: Дизел няма да бъде, то и към момента дизел не се изнася никъде, той се използва тук в България.

Водещ: А бензина искаме ли да захранваме европейския пазар с него?

Никола Стоянов: Бензин доколкото аз знам, ние тук в България на място потреблението не е достатъчно, за да поеме количеството бензин, което остава при преработката на този суров петрол, тест бензин би било възможно да се изнася. Но отново казвам, и това не противоречи въобще и на това, което цитирахте, целта е ние да имаме бензин и дизел.

Водещ: Но Европейската комисия казва „не“, да не изнасяме бензини?

Никола Стоянов: В момента ние сме в постоянни разговори. В интерес на истината е много жалко, че заради шума, който в България се вдига просто с политически цели между партиите това може да докара по-сериозни проблеми по темата…

Водещ: Смисълът не е ли санкции срещу Русия, заради агресията, която проявяват в Украйна?

Никола Стоянов: Точно така, абсолютно. И ние като правителство подкрепяме санкциите абсолютно, смисълът е такъв, когато се вижда, че точно тази рафинерия няма как в момента с краткосрочни решения да бъде захранвана по друг начин се дава дерогация.

Водещ: А защо няма как?

Никола Стоянов: Обясних ви, просто петролът трябва да стига по някакъв път…

Водещ: През миналата година рафинерията е работила с 50 процента руски петрол и 50 процента от сорта „Брент“, тази година с 92 процента руски петрол. Защо, господин министър?

Никола Стоянов: Това, че те в момента използват повече руски със сигурност е чисто икономически причини. Но вие сама го казахте, миналата година, явно когато е било изгодно да се работи и с „Брент“ пак е било 50 на 50. Ако от утре трябва да е 100 процента „Брент“ как ще го докараме Това е въпросът.

Водещ: Продължаваме напред с конкретните мерки в подкрепа на бизнеса и домакинствата. Компенсации заради цената на природния газ няма да са необходими, казвате на 5 октомври. Преди два дни обаче казвате, че трябва да има компенсации и ще предложите на депутатите да има такива, ако цената на газа стигне 200 лева за мегаватчас. Какво се обърка, господин министър?

Никола Стоянов: Нищо не се е объркало, напротив нещата се развиха по максимално позитивния сценарий. Още и преди 15 октомври на щаба по енергетика, много добре помня срещата с всички работодатели, когато те казаха цена на 250 лева за газ за нас би била непоносима. Тогава не ни интересува има ли газ или няма газ…

Водещ: Но нали вашият кабинет спаси зимата и намери евтин газ?

Никола Стоянов: Точно така, колегите, за което ги поздравявам, от Министерство на енергетиката успяха да проведат прозрачни конкурси, успяха наистина да направят диверсификация, така че България да е обезпечена днес с газ. През октомври месец помните цените паднаха с 30 процента, ноември паднаха още 47 процента надолу. Сега за декември с увеличението от 19 процента цената ще е 145 лева, а само преди два месеца и половина мечтаехме за 250.

Водещ: Тоест, не се налагат компенсации?

Никола Стоянов: Въпреки това, и аз в момента очаквам, че въпреки нормалното покачване на цените през зимния период, което винаги така се случва при повишено потребление, аз очаквам, че няма да се наложи реално да бъдат давани компенсации. Но за компаниите е много важно когато те бюджетират 2023 година да имат рамка, те да са сигурни. И затова моето предложение и предложението на служебното правителство към депутатите ще бъде да гласуват и компенсации за газ над 200 лева. Ако цената стигне над 200 лева, тъй като все пак до нашите граници има и война, ситуацията е изключително динамична, всичко е възможно да се случи. Важно е за компаниите да има предвидимост.

Водещ: Не предложихте бюджет, откъде ще дойдат тези пари?

Никола Стоянов: Ние предложихме удължаване на досегашния бюджет, така че да може всички социални мерки, вдигания на пенсии, които се случиха през 2022 година…

Водещ: Но компенсации за газа досега не е имало?

Никола Стоянов: Досега не е имало компенсации за газа, но за нас беше важно удължаването на този бюджет, за да позволи в следващите няколко месеца всички тези пенсии, заплати, социални помощи, да бъдат изплащани, на първо място. Не предложихме нов бюджет, тъй като бюджетът е винаги с една средносрочна рамка три години напред. Бюджетът в себе си съдържа политиките, които едно правителство ще провежда, а служебното правителство няма хоризонт да провежда политики три години напред.

Водещ: Обещахте и план за компенсация на най-бедните догодина?

Никола Стоянов: Точно така.

Водещ: Той също изисква бюджетиране?

Никола Стоянов: В рамките на този бюджет ние сме разчели първо компенсацията от една страна ще бъде на база на изземване на свръхпечалби от дружествата. Този фонд, който ще се създаде, в който ще се вземат свръхпечалбите от дружествата от сектор горива…

Водещ: Какъв е планът Ви, готови ли сте?

Никола Стоянов: Да, със сигурност първата мярка ще бъде с подоходен критерии, хората с доходи до 1000 лева ще получават помощи от този фонд, като в регламента където е и дерогацията ясно е разписано за какво могат да се използват отнетите свръхпечалби. Там става дума да се помага, и аз ще държа на това, и на бизнеса не само на гражданите да се помага за намаляване на консумацията на електроенергия, за използване на възобновяеми източници и т.н.

Водещ: Тоест, хората, които получават месечно възнаграждение под 1000 лева ще имат възможност за каква помощ финансова?

Никола Стоянов: Това в момента, със сигурност това, което в момента мислим е следното: Първо най-уязвимите групи, за момента сами с доходи до 1000 лева; Второ, да не е компенсация на горивата, тъй като много от тези хора нямат леки автомобили дори, те няма да получат помощ, ако ние отново да кажем компенсираме цени на горива, напротив. Идеята ще е първо и в духа на зелената сделка и въобще на зеления преход, който правим, да се стимулира обществения транспорт, а не всеки да пътува с личен автомобил, тоест, помощта сигурно ще се отнася за обществен транспорт, най-вероятно ще е по-широка, включително дори ще включва възможност и с нея да се заплащат и други услуги.

Водещ: Тоест, ваучери за транспорт?

Никола Стоянов: Възможно е, да.

Водещ: Кога ще обявите тези мерки, от кога виждате възможност да влязат в сила?

Никола Стоянов: Целта ни е още от 1 януари да влязат в сила, така че буквално до една седмица трябва да имаме повече яснота по тях.

Водещ: Добре, продължаваме напред с оръжията, които ще дадем на Украйна. Даваме оръжия на Украйна, във война ли сме, господин министър?

Никола Стоянов: Не, както знаете много държави от цяла Европа така помагат на Украйна и не мисля, че някои от тях е във война.

Водещ: В крайна сметка какво им предоставяме на украинците?

Никола Стоянов: Във връзка с решението на парламента правителството и по-специално Министерство на отбраната много внимателно анализираха това. От една страна какво може да отдели Българската армия, така че по никакъв начин да не бъде нарушена нейната боеспособност и възможността и да защити родината. От друга страна бяха взети предвид и желанията на украинската страна и там където се пресякоха нашите възможности и техните желания, това е и което им даваме. Важно е да се подчертае, защото имаше различни коментари, че нещата, които те получават са в топ три на желанията им, тоест това, което им помагаме е нещо много нужно за тях.

Водещ: На каква стойност е оръжието, което им даваме?

Никола Стоянов: Не знам на каква стойност е точно, не си спомням.

Водещ: Не сте ли го обсъждали в рамките на МС?

Никола Стоянов: Обсъждано е, но това беше преди две-три седмици, конкретната сума не я помня.

Водещ: Отчетната стойност е около 20 милиона лева, написа Делян Добрев днес. Така ли е?

Никола Стоянов: Възможно е, не знам.

Водещ: Според статистиката износът на боеприпаси и оборудване за 2021 година е един милиард, за миналата година е 6 милиарда лева. как ще обясните разликата от 5 милиарда?

Никола Стоянов: Не знам за коя година е 6 милиарда лева?

Водещ: За тази година, отново цитирам данни на народния представител.

Никола Стоянов: За тази година няма още статистика, статистиката за 2022 година ще има март-април месец, тъй като има огромна разлика между това какво е разрешено…

Водещ: Ако данните са до тук, това означава, че…

Никола Стоянов: Не са до тук със сигурност тези данни…

Водещ: А какъв е размера?

Никола Стоянов: Това какво е разрешено и това какво е изнесено реално са две много различни неща. При тези сделки минават половин година, една година докато след разрешение се изнесе стоката. Именно заради това преди март-април никой не може да каже какво е изнесено 2022 година.

Водещ: „Износът на Украйна е маскиран заради комфорта и електората на Корнелия Нинова, като износ за Полша, но е публична тайна, че тази продукция отива в Украйна. По информация на чужди медии ние сме на трето място в списъка на най-големите доставчици там.“ Потвърждавате ли тези думи на господин Добрев?

Никола Стоянов: Не, не мога да ги потвърдя. Има решение на Народното събрание, което стриктно се изпълнява от правителството и аз като председател на комисията, която разрешава износа на оръжие мога да ви кажа, че няма нито един краен потребител Украйна, който е допуснат за оръжие през комисията…

Водещ: А след като вече им помагаме защо да не могат те да купуват от нас?

Никола Стоянов: Това е нещо съвсем различно. Едно е накъде изнася българската индустрия, и тук е важно да се направи едно разграничение и аз като министър на икономиката отговарям за няколко публични предприятия, които са от военнопромишления комплекс, така да се каже. Едно е…предприятията произвеждат стока, изнасят, и там износ за Украйна категорично няма. Друго е, когато парламентът гласува ние като държава да помогнем на Украйна, там помощта идва от възможностите на Българската армия.

Водещ: Последен въпрос. Започнахме с това, че се търси министър, дайте добра идея?

Никола Стоянов: Който има задачата да събира министри, той трябва да има идеи, така че не мога да Ви помогна в тази ситуация.

Водещ: Благодаря Ви за разговора, господин министър.

Никола Стоянов: И аз Ви благодаря.

Споделете